Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

De la reindustrialització al plurilingüisme real: el Consell assumeix els ‘compromisos de Torrevella’

Ximo Puig i Mónica Oltra compareixen en acabar el seminari del Consell a Torrevella.

elDiariocv

El Consell ha conclòs el seu segon sanedrí de la legislatura amb satisfacció, però sense triomfalisme: “El 90% de les mesures del seminari de Morella estan acabades o en fase d’execució”.

En aquelles jornades de treball celebrades el novembre el Consell es va plantejar tres reptes bàsics, després d’una primera fase dedicada a combatre les “emergències deixades pel PP”: Plantejar batalla per a millorar el finançament valencià, iniciar el diàleg social amb els sindicats i desplegar el pressupost de la Generalitat en favor de les persones després d’anys de polítiques de grans fastos.

De manera general, aqueixos objectius es donen per coberts o en camí d’estar-ho. Així ho han anunciat el president de la Generalitat, Ximo Puig, i la vicepresidenta, Mónica Oltra, al cap de tres dies de convivència a Torrevella, on s’ha concentrat el Govern en ple i bona part dels alts càrrecs de la Generalitat. Tot han assumit uns quants compromisos públics per als pròxims mesos.

Puig, com fa des de fa mesos, ha reclamat a l’Estat un finançament millor, el reconeixement del deute històric amb la Comunitat Valenciana i més inversions. Presidència a banda, aquests són alguns dels pròxims objectius –alguns de vagues, uns altres de més concrets– del Consell, segons un comunicat de la Generalitat:

La Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives destaca la posada en marxa d’una nova llei de renda garantida de ciutadania, que pretén ser una eina efectiva per a la lluita contra la pobresa i l’exclusió social.

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública s’ha compromés, entre altres mesures, a convocar de manera acumulada les ofertes d’ocupació públiques del 2014, el 2015 i el 2016, per a reduir la temporalitat del sector sanitari fins un 12 %, oferint 3.608 places a la Comunitat.

Educació planteja la creació d’un decret de plurilingüisme que aspira a acostar-se al marc europeu de coneixement de llengües oficials i estrangeres, reformulant el plurilingüisme a les aules valencianes i dotant-lo dels mitjans necessaris. En l’àrea de Cultura, la Conselleria proposarà la creació d’una Mesa de la Cultura Valenciana com a canal de diàleg amb el sector.

Entre els objectius de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball hi ha crear Avalem Experiència, seguint la dinàmica del programa Avalem Joves, però destinat en aquest cas a persones de més de 30 anys que hagen romàs l’últim any en l’atur. També s’aposta per la reindustrialització, la creació d’ocupació, el foment de l’emprenedoria i l’atracció d’inversions.

La Conselleria d’Hisenda i Model Econòmic treballarà en una nova política fiscal i també en una nova llei de taxes que refonga en un sol text la dispersió normativa actual, així com en un programa de serveis financers per a les comarques de l’interior, “Ni un municipi valencià sense serveis financers”, per al projecte pilot del qual ja negocia amb la Diputació de València.

La cartera autonòmica de Justícia s’ha compromés en el nou full de ruta a crear una llei de mediació que reculla els mecanismes de resolució extrajudicial de conflictes, així com la Llei de memòria democràtica i per a la convivència de la Comunitat Valenciana.

La Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació treballarà en una llei de regulació dels grups d’interés i pressió (lobbys) per a ordenar l’acció dels grups d’interés en els processos d’elaboració normativa.

Destaca entre les mesures en matèria d’Agricultura i Medi Ambient el compromís per un pla regulador de l’ús del foc, que unifique i amplie la legislació per a la prevenció d’incendis, i la Llei de protecció addicional del territori i el medi ambient.

En Habitatge i Infraestructura, la Conselleria posarà en marxa entre altres mesures una nova ordre per a la convocatòria d’ajudes de lloguer social el 2016 per als casos en què hi haja risc d’exclusió social, a causa de l’elevat nombre de sol·licituds rebudes, així com un projecte de llei del taxi.

Guerra a la burocràcia i pressupostos per a la gent

El Govern valencià ja havia declarat la guerra a la ineficiència i a l’excés de burocràcia de l’Administració i havia anunciat que els pressupostos del 2017 se centraran a intentar blindar l’estat del benestar i plantar les bases del tan anhelat canvi de model productiu.

La remodelació del Consell i l’entrada de Podem –soci parlamentari de PSPV-PSOE i Compromís en les Corts Valencianes– han quedat ajornades. Torrevella era –ha estat– per a parlar del què i no del qui, de projectes i no de persones, segons fonts de l’executiu.

Etiquetas
stats