Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Consell demana al cardenal Cañizares que desvele els comptes de la visita del Papa

El cardenal Cañizares amb el papa Francesc.

Voro Maroto

València —

La Generalitat ha sol·licitat a l’arquebisbe de València, Antonio Cañizares, tota la documentació i la informació comptable relacionada amb la visita del papa a València el 2006, que va poder costar 22 milions d’euros i està sota investigació judicial. El periple va ser organitzat per una fundació presidida per l’autoritat eclesiàstica encara que finançada majoritàriament amb fons públics.

La petició del Govern valencià pretén facilitar l’auditoria que l’Administració vol fer. Els comptables de Generalitat, la Intervenció General, van fer un informe el gener en què denunciaven l’opacitat i el descontrol que va regnar en la Fundació V Trobada Mundial de les Famílies, liquidada el 2014, huit anys després de l’esdeveniment amb Benet XVI, després d’una aportació de dos milions de la Generalitat per a tapar forats.

El dictamen de la Intervenció és contundent. Alerta de l’absència generalitzada de contractes amb els proveïdors, d’“incompliments dels principis de legalitat de la Llei de contractes del sector públic en les contractacions dutes a terme”, “irregularitats en els principis de comptabilitat”, “incertesa” per deutes amb Hisenda, i possible violació de la Llei de fundacions.

A més, a l’Administració no li consta “cap informació d’alguns dels comptes entre el 2005 i el 2009, els anys de més activitat de la Fundació. La vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, creu imprescindible fer llum sobre almenys ”22 milions de despesa via contractes pretesament il·legals, diners amb què es podrien haver construït molts col·legis o centres de salut“.

“Cal auditar un esdeveniment que podria estar relacionat amb la corrupció i, segons sembla, infestat de sobrecostos, o despeses sumptuàries i prescindibles”, ha afegit Oltra. La visita del papa va costar 2,6 milions en urinaris, 7,7 en publicitat, 3,5 en la compra de 500.000 motxilles o 1,5 en l’altar utilitzat per Benet XVI per a dirigir-se a la multitud.

La Fundació va ser impulsada per la Generalitat, llavors presidida per Francisco Camps (PP), i l’Arquebisbat de València, dirigit en aquell moment per Agustín García-Gasco. La visita del pontífex, a més de sota investigació a València, farà seure a la banqueta de l’Audiència Nacional un membre destacat del sector cristià del PP, Juan Cotino, expresident de les Corts Valencianes.

Cotino i l’exdirector general de Ràdio Televisió Valenciana, Pedro García, estan acusats de falsejar a través de l’antic Canal 9 i en col·laboració amb la trama Gürtel la contractació de les pantalles i la megafonia per a la cobertura de la visita del papa. El fiscal demana 11 anys de presó per a Cotino.

Etiquetas
stats