Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El PSOE convierte su Comité Federal en un acto de aclamación a Pedro Sánchez
Las generaciones sin 'colchón' inmobiliario ni ahorros
Opinión - El extraño regreso de unas manos muy sucias. Por Pere Rusiñol

Detingut un altre exalt càrrec del PP en la Generalitat per corrupció en la contractació de l’extinció d’incendis

L’exconseller, Serafí Castellano, arriba detingut als jutjats de Sagunt

elDiariocv

El jutge ha ordenat la detenció de més de 20 persones, entre elles un exalt càrrec de la Generalitat Valenciana, Pedro Hidalgo, exdirector general d’Interior, i un altre de la Generalitat de Catalunya, per preteses irregularitats en la concessió de contractes públics a empreses d’aeronaus per a l’extinció d’incendis.

Per aquest assumpte ja va ser detingut i imputat l’exdelegat del Govern i exconseller Serafí Castellano (PP). Hidalgo era un dels homes forts de Castellano en Governació, el departament de la Generalitat sota sospita.

Segons un portaveu del Tribunal Superior de Justícia (TSJ), les detencions, acompanyades del registre de 20 empreses o habitatges, s’han produït, a més de la Comunitat Valenciana i Catalunya, a Andalusia, les Balears, Castella-la Manxa i Extremadura.

El magistrat de Sagunt (València) que investiga el cas i la UDEF, la brigada de la policia nacional encarregada dels delictes econòmics i fiscals, sospiten de tripijocs en uns quants concursos tant a Espanya com en altres països d’Europa, almenys Portugal i Itàlia.

La causa, que continua sota secret de sumari, està oberta pels pretesos delictes d’organització criminal, alteració del preu en concurs públic, falsedat mercantil, prevaricació, suborn, malversació, falsedat en document públic i negociació fraudulenta a funcionari públic.

L’antecedent de Castellano: 44 milions en avions

Castellano, l’imputat més conegut de la causa, va adjudicar durant la seua etapa com a conseller de Governació de la Generalitat Valenciana contractes milionaris a Avialsa, una empresa especialitzada en l’extinció d’incendis des de l’aire. El primer, per al bienni 2008-2009, quan només feia quatre mesos i mig que estava de conseller va ser d’11,6 milions d’euros. El segon, atorgat pels mateixos serveis per al període 2010-2014, ascendia a 22 milions. Aquesta vegada, només es va presentar Avialsa al concurs.

Una contracta que l’exconseller va assegurar per dos anys més a Avialsa. A través d’una mera resolució administrativa, prorrogava el contracte dos anys més, fins al 2016. L’empresa percebrà 5,6 milions cada any. Una ampliació per un procediment d’urgència que no és inusual en les contractacions atorgades per Castellano al propietari de l’empresa, Vicente Huerta.

Posteriorment, va transcendir que Castellano era un convidat habitual de les caceres d’alt standing que organitzava Huerta, que també li hauria fet regals luxosos. Segons Efe, el Govern valencià va encarregar l’estiu passat una auditoria sobre una altra companyia aèria, INAER, amb seu a Mutxamel (Alacant), davant de la sospita de pràctiques irregulars en els contractes amb l’Administració. Aquesta companyia subministra a les administracions helicòpters per a urgències sanitàries i, entre altres coses, també per a lluitar contra els incendis.

Si es jutja per l’operació policial d’aquest dimecres, la justícia sospita que les martingales d’alguns governants amb empreses privades per a lluitar contra el foc no es limita a la Comunitat Valenciana.

Etiquetas
stats