Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El 30% de los pisos anunciados en las capitales ya solo se ofrecen por meses
Feijóo se estrella en su electorado mientras Sánchez le abre una falla en el PP
OPINIÓN | Siempre el factor humano, por Enric González

Membres de la burgesia valenciana, un excònsol i la intendent de l’òpera, al banc dels acusats pel frau en el Palau de les Arts

L'exintendent del Palau de les Arts, Helga Smith

Sergi Pitarch

València —

0

Membres de destacades famílies de la burgesia valenciana, l’excònsol de França i els principals directius del Palau de les Arts en l’època del PP s’asseuen des de dimarts en el banc dels acusats pel presumpte cobrament irregular de comissions pels patrocinis privats de l’òpera de València. La vista oral se celebra en la secció segona de l’Audiència de València per presumptes delictes de prevaricació, malversació de cabals públics i falsedat documental.

La investigació es va iniciar arran d’un informe de la Intervenció de la Generalitat Valenciana del 2013 que va concloure que la intendent va formalitzar contractes que incomplien la llei, pel fet d’adjudicar sense publicitat ni concurrència contractacions a una empresa de la qual era consellera, Patrocini de les Arts.

Aquest informe es va basar, al seu torn, en un altre d’anterior elaborat per un empleat del coliseu operístic, en què s’al·ludia al possible cobrament de comissions dels patrocinis per part de la intendent a través de la mercantil esmentada, per la qual cosa es va obrir una causa per a investigar si Patrocini de les Arts va percebre comissions per contractes amb patrocinadors.

En la banqueta s’asseuen hui la que va ser intendent del Palau de les Arts, Helga Schmidt, l’exdirector financer Ernesto Moreno i tres dels socis de Smith en l’empresa que va cobrar les comissions. En aquest cas, l’excònsol de França Pablo Broseta –que va ser destituït del seu lloc consular quan se’l va imputar–, el banquer Joaquín Maldonado i l’advocat José Antonio Noguera Puchol, de la família Noguera.

L’Advocacia de la Generalitat reclama set anys i un dia de presó, i una multa de 6.000 euros, per a l’exintendent del Palau de les Arts Reina Sofia de València, com a pretesa autora dels delictes de prevaricació, malversació i falsedat documental.

Reclama una condemna idèntica per l’exdirector financer del coliseu valencià Ernesto Moreno, per considerar-lo autor dels mateixos delictes, i demana dos anys, huit mesos i 15 dies de presó per als empresaris Joaquín Maldonado Rubio, José Antonio Noguera Puchol i Pablo Broseta Dupré per considerar-los cooperadors necessaris.

Helga Schmidt era accionista de la mercantil Patrocini de les Arts per a la captació de patrocinadors. José Antonio Noguera era president del consell d’administració de l’empresa i Joaquín Maldonado, conseller delegat. Pablo Broseta era administrador de la societat Radcliffe, una mercantil que actuava d’intermediària en les contractacions.

Aquesta societat intermediària generava, segons ha determinat la instrucció, un augment desproporcionat i injustificat dels serveis prestats.

Aquestes persones presumptament van participar de manera activa en la contractació i la gestió fraudulenta objecte d’aquesta causa, en què s’investiga el pagament de serveis amb un “sobrecost mancat de justificació”, que suposa “un perjudici correlatiu als fons públics”.

La policia va muntar una operació de les més espectaculars de les que es recorden a València per a desmantellar la presumpta trama de l’òpera en què va arribar a utilitzar un helicòpter per a evitar la fugida d’algun dels ara processats. Així va caure una de les principals apostes personals de l’expresident de la Generalitat Francisco Camps, que va fitxar Helga Schmidt per dirigir l’òpera valenciana.

Etiquetas
stats