Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Milers de persones prenen València en una 'Trobada' “històrica”

La plaça de l'Ajuntament, escenari de la Trobada d'Escoles en Valencià 2017

Europa Press

València —

Milers de professors, pares i xiquets han reivindicat aquest diumenge el valencià entre muixerangues i música de dolçaines en el XXXé aniversari d'una Trobada d'Escoles en Valencià “històrica” per “aconseguir per fi” que se celebrara en la plaça de l'Ajuntament de València, com ha manifestat la cap d'estudis de Secundària del centre coordinador de la trobada, el Lluís Vives, María López.

Majors i xicotets han recorregut aquest matí els carrers del centre de la ciutat en un ambient festiu sota el lema 'En valencià, creixem', una desfilada en el qual han participat col·legis, associacions de mares i pares d'alumnes i al que s'han unit autoritats com l'alcalde, Joan Ribó; el president de la Generalitat, Ximo Puig, i la vicepresidenta, Mónica Oltra.

Després d'aquesta marxa pel cor de la capital, el líder del Consell ha destacat davant els mitjans que aquest diumenge és “un dia de gran alegria” i de “veure que el 'tío canya' ha tornat a València en normalitat”, en referència a una cançó popular del grup Al Tall convertida en símbol de reivindicació lingüística.

“La ciutat de València és una ciutat amable per a la nostra llengua, una ciutat que entén que la vida en valencià és la nostra vida, i que, en qualsevol cas, el fonamental i el bàsic és que els xiquets entenguen tota aquesta societat inclusiva, aquesta societat de persones iguals que volen les llengües perquè volen aprendre”, ha manifestat.

Tot açò ha tingut lloc, segons Puig, “en el marc d'una ciutat absolutament viva”. “Si algun es pregunta què és el canvi, el canvi és avui València: València en els carrers, en la plaça de la Verge amb Metges sense Fronteres i, per tot el carrer, gent fent el que fa en un diumenge. Aquest matí he estat en el riu i veus com la ciutat està absolutament viva, en convivència, en llibertat, i açò la veritat cree sincerament que és el triomf de la societat valenciana”, ha il·lustrat.

L'escola en igualtat

Per la seua banda, Oltra ha coincidit que és una “alegria” veure la plaça de l'Ajuntament, “que és la plaça de tots els valencians i valencianes, plena de xiquets, plena d'educació pública i plena de comunitat educativa compromesa amb una educació”.

La vicepresidenta del Consell ha incidit que aquest ensenyament “té com a objectiu formar als nostres xiquets, però també que tinguen valors, que siguen 'personetas' lliures i crítiques en el futur i que a més tinguen igualtat d'oportunitats”.

Veure la 'Trobada' “sota la balconada, pel qual han passat moltes persones, té un simbolisme, el simbolisme que el moviment educatiu, el moviment de defensa del valencià, avui està en la plaça major de la ciutat, amb tots els honors, amb tota l'alegria per part de l'Ajuntament”.

“Per a mi és un element molt important veure com, a poc a poc, pas a pas, tots treballem per a normalitzar la nostra llengua, per tots els llocs, també en la ciutat de València. És l'alegria profunda que aquesta festa estiga avui ací en aquesta plaça”, ha manifestat.

Distincions, actuacions, i tallers

Després del recorregut, l'alumnat del Lluís Vives ha lliurat als col·legis participants de la trobada unes distincions com a record de la jornada. Seguidament, han actuat la Coraleta el Raconet de la Societat Coral el Micalet i l'Orquestra del Micalet.

El Grup de Danses Sant Roc ha coronat la Trobada amb una 'dansada' i, de forma simultània, s'han desenvolupat al voltant de mig centenar de tallers confeccionats per 53 centres educatius, associacions, la Universitat de València i altres organitzacions.

L'aniversari d'aquesta trobada també ha comptat amb exposicions, contacontes i altres activitats per a gaudir de la festa pel valencià. L'actuació del cantant Ramonet posa el punt i final a la festa de les Trobades.

Etiquetas
stats