Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La rescatada SGR valenciana va avalar irregularment 20,5 milions en préstecs a la promotora d’una regidora del PP de la Vall d’Uixó

Olga Salvador i Óscar Clavell, quan van ser alcalde i regidora d’Educació de la Vall d’Uixó en la legislatura 2011-2015.

Sergi Pitarch

València —

0

La promotora de la Vall d’Uixó Inmosal SL ho va ser tot a Castelló en la primera dècada del 2000. Xarxa d’immobiliàries pròpies, presentacions en places de poble amb jugadors del Vila-real CF i fins i tot cosetes en el sector hortofructícola. Però els propietaris d’Inmosal SL, els germans Salvador Segarra –Vicente, Juan Carlos i Olga– van tindre una ajuda inestimable, la Societat de Garantia Recíproca, rescatada anys després amb 200 milions d’euros pel Govern progressista del Pacte del Botànic, que encara no ha emprés cap acció contra els causants del forat públic.

La promotora Inmosal va arribar a rebre de l’SGR entre els anys 2005 i 2010 un total de 20,5 milions d’euros en avals per a poder finançar els seus projectes immobiliaris a través de bancs i caixes d’estalvis, sobretot l’extinta CAM. Segons l’auditoria forense a què ha tingut accés eldiario.es, uns quants d’aquests avals, sobretot el més important de 12 milions d’euros, estan a vessar d’irregularitats, ja que manquen del vistiplau de la Comissió de Riscos o sobrepassen amb escreix el límit establit.

Aquesta operació esguita la regidora del PP en el municipi de la Vall d’Uixó, Olga Salvador, que era administradora i propietària amb els seus germans d’Inmosal SL quan es van signar els avals. Salvador no estava en política entre el 2005 i el 2010 i va ser el flamant fitxatge de l’actualment diputat nacional en el Congrés Óscar Clavell, quan es va presentar i va guanyar les eleccions el 2011. Olga Salvador va ser en aqueixa legislatura regidora d’Educació i secretària general del PP de la localitat.

Segons la documentació de l’auditoria de l’SGR, l’any 2006 la Comissió Executiva va aprovar a Inmosal SL una operació d’aval financer davant altres entitats per import de 8.000.000 d’euros, “que sobrepassava el límit màxim per empresa (5.000.000 euros) establit en el Pla de Gestió”. No va ser prou i fins l’any 2008 l’import d’aquesta operació es va ampliar a 12.000.000 euros. Aquest aval, segons els auditors, “no té el vistiplau de la Comissió de Riscos”.

En el seu informe, els auditors de Deloitte van concloure que en els deu expedients aprovats a Inmosal en cinc anys es van succeir tota mena d’elusions d’informació. “Representant legal, socis principals, termini d’amortització sol·licitat, empleats, dades financeres de l’empresa, locals on es desenvolupa l’activitat” no apareixen en els expedients en poder de l’SGR, revelen els auditors.

Inmosal SL, que va entrar en concurs de creditors i ara està en fase de liquidació, va sol·licitar els avals per presentar garanties davant l’Administració, lliuraments a compte als compradors d’habitatge, aconseguir circulant o finançament, atendre ajornaments i fins per obtindre un préstec de 3,3 milions d’euros per a la construcció de les instal·lacions de l’empresa a l’octubre del 2007.

Com a garanties d’aquests avals milionaris, Inmosal va subscriure hipoteques sobre sòl urbà per un valor de taxació de més de set milions d’euros. En dos dels avals no es van especificar les garanties. Un altre aval de 75.000 euros es va arribar a utilitzar el 2010 per a pagar deutes contrets amb la mateixa SGR.

Inmosal va ser un vertader transatlàntic que va arribar a vendre en punts de venda propis i la xarxa de Carrefour i a comercialitzar 6.000 habitatges de la multinacional espanyola Metrovacesa a Castelló i la resta d’Espanya. La firma de l’edil del PP i els seus germans va facturar 36 milions el 2006 i va arribar a tindre previstos ingressos el 2008 de 90 milions d’euros, segons va publicar Expansión. La crisi i l’assumpció de riscos impossibles va acabar emportant-se per davant l’empresa i, de passada, l’SGR, que va haver de ser rescatada amb fons públics.

Segons la llista de morosos d’Hisenda, la societat Inmosal SL tenia més de cinc milions d’euros de deute impagat amb l’Agència Tributària el 2017.

 

Etiquetas
stats