Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Ximo Puig exigirà a Montoro que faça alguna cosa pel finançament autonòmic

Mariano Rajoy y Ximo Puig en el palacio de la Moncloa.

Adolf Beltran

A penes tres dies després de la seua entrevista al palau de la Moncloa amb el president del Govern, Mariano Rajoy, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha acordat una entrevista amb el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, per a exigir que adopte urgentment mesures en relació amb el finançament tan injust de la Comunitat Valenciana. La trobada se celebrarà dimarts que ve dia 10 de novembre a les sis de la vesprada a Madrid.

La iniciativa de Puig és conseqüència del resultat de la seua entrevista del dilluns passat amb Rajoy. En la reunió, l’únic compromís concret que va assumir el president del Govern va ser desbloquejar la transferència de 1.380 milions del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA) pendent des de fa mesos i que és necessària per a tancar els comptes d’enguany. Què passa amb el FLA i per què no s’ha reunit la Comissió Delegada d’Assumptes Econòmics per desbloquejar la transferència serà l’assumpte que Puig portarà en cartera de manera prioritària.

En segon lloc, el president de la Generalitat urgirà Montoro a explicar què passa amb el grup de treball sobre finançament autonòmic que es va crear al si del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) per preparar la reforma del model. Fonts de Presidència del Consell recorden que es va anunciar que aquest grup es reuniria a l’octubre i no ho ha fet, malgrat que s’ha demanat als governs autonòmics diversa documentació per a convocar-lo.

En tercer lloc, Puig posarà damunt la taula del ministre el problema del deute acumulat per la Generalitat, que supera els 40.000 milions d’euros i que, en part, és conseqüència de l’infrafinançament que pateix la Comunitat Valenciana. El president valencià reclamarà al ministre que es busque una manera de mutualitzar o condonar el que es coneix com a “deute històric”.

La reclamació d’un finançament autonòmic just és el front polític més important que ha obert el nou govern de la Generalitat després de les eleccions del mes de maig passat. No sols figura en un lloc destacat en l’Acord del Botànic, subscrit pels tres partits que donen suport parlamentari al Consell, sinó que ha atret la unanimitat de les forces polítiques i els sectors socials i cívics. La reacció de Rajoy a aquesta reivindicació, més enllà del compromís de desbloquejar el FLA, va consistir en la seua entrevista amb Puig a mostrar-se disposat a estudiar-la.

Etiquetas
stats