Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Compromís denuncia que la trama corrupta de la Diputació d’Alacant es podria haver estés a altres municipis

Gerard Fullana mostra les factures de la Diputació d’Alacant que Compromís ha presentat davant de la Fiscalia Anticorrupció

EFE

Alacant —

El portaveu de Compromís en la Diputació d’Alacant, Gerard Fullana, ha expressat aquest dimecres les seues sospites referents al fet que la presumpta trama de corrupció en el Patronat de Turisme Costa Blanca, denunciada per la seua formació, potser es va “estendre a altres municipis” de la província i, fins i tot, d’altres comunitats autònomes.

Fullana ha fet aquestes declaracions als periodistes després d’haver presentat, amb els també diputats provincials de la seua formació Lluís Pastor i José Manuel Penalva, una denúncia davant de la Fiscalia Anticorrupció d’Alacant per un presumpte frau que xifren en 3,2 milions d’euros durant l’època de José Joaquín Ripoll com a president de la corporació provincial.

“Només n’hem analitzat quatre anys i pensem que podria haver-hi molt més. Ens sembla que aquesta trama que capitanejava el PP d’Alacant podria estendre’s a diversos municipis i per això sol·licitem informació, per saber si en altres administracions locals i en altres diputacions es va seguir aquest modus operandi”, ha indicat.

Segons Compromís, l’actuació del Patronat de Turisme Costa Blanca, un òrgan dependent de la Diputació provincial, en l’adjudicació de serveis i de contractes per a edicions de Fitur a les empreses Exporigging i Stand Molinos S.L. és “un calc de l’estratègia de la trama Gürtel a València”.

Els denunciants han presentat a la Fiscalia d’Alacant setanta factures i els expedients corresponents que demostren, segons ells, l’existència de contractes fraccionats il·legalment, la “manipulació” de concursos públics oberts i “sobrecostos”, fets que podrien ser constitutius de delictes de prevaricació i frau.

Les dues empreses adjudicatàries estan administrades per un matrimoni, procedeixen del País Basc “i mai no havien treballat en el sector turístic”, sinó que el seu objecte social se centrava en l’àmbit immobiliari, ha explicat Fullana.

Empreses ja encausades

Segons Compromís, aquestes mateixes empreses i els administradors estan encausats en un procediment penal per la contractació dels expositors municipals d’Oriola per a Fitur, causa per la qual l’expresidenta comarcal del PP al Baix Segura, Pepa Ferrando, s’enfronta a una petició de nou anys de presó.

“El PP diu que ha canviat i que es vol regenerar, però res de res. Des del desembre, el número dos del Partit Popular en la Diputació d’Alacant (Eduardo Dolón) té la llista de factures i, malgrat això, sosté que s’ha actuat correctament”, ha indicat el portaveu de Compromís.

Al seu parer, els populars han intentat “silenciar l’existència d’aquestes factures”, a què Compromís ha tingut accés en haver participat en la comissió d’investigació oberta en la institució provincial per a examinar els últims dotze anys de govern del PP.

Fullana ha reiterat que tant l’actual president de la Diputació d’Alacant, el popular César Sánchez, com el del PP provincial, José Císcar, “se situaven en primera línia política quan van ocórrer aquests fets”.

Petició de dimissió

També ha tornat a reclamar la dimissió d’Eduardo Dolón per haver “amagat” aquesta informació i haver “mentit” en assegurar que Compromís no havia comunicat les seues sospites sobre les factures que ara han denunciat, tot i que, segons aquesta coalició, ho van fer el mes de gener passat.

El període investigat per Compromís abasta del 2004 al 2009, en què la Diputació d’Alacant estava governada per José Joaquín Ripoll, que s’enfronta a una petició d’Anticorrupció de 16 anys de presó i 44 d’inhabilitació per diferents delictes en el marc del cas Brugal.

Fullana ha denunciat hui la presumpta “connivència de determinats tècnics i polítics” perquè “tot això no isca” a la llum i ha afegit que els presumptes delictes relacionats amb algunes de les factures investigades “podrien prescriure” pel temps que es va tardar a obrir la comissió d’investigació, retard que ha atribuït al PP i a Ciutadans.

stats