Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La factura de la corrupció: la Generalitat Valenciana ha recuperat sis milions d’euros de casos del PP, a l’espera de les causes encara obertes

El exconseller popular de Cooperación Rafael Blasco

Laura Martínez

València —

0

La Generalitat Valenciana espera recuperar prop de 18 milions d’euros del cas Erial, si es demostra la culpabilitat i el perjudici econòmic causat per la trama que presumptament liderava Eduardo Zaplana. Per a aquesta tasca, el Govern Valencià compta des d’octubre del 2015 amb l’Oficina de Recuperació d’Actius de la Generalitat, a càrrec de l’exportaveu socialista Antonio Torres.

Les funcions d’aquesta oficina són l’auxili als òrgans judicials i a les fiscalies en la localització d’actius i en la gestió dels béns confiscats, embargats o decomissats. En altres paraules, reintegrar els diners públics dels casos de corrupció. Des que es va crear fa ja cinc anys, s’han recuperat més de sis milions d’euros procedents d’una desena de casos de corrupció.

La recuperació dels actius és lenta, perquè depén dels processos judicials, que en alguns casos s’han prolongat quasi una dècada, com ha passat en peces de Gürtel com Fitur o en l’estafa de Terra Mítica. L’executiu autonòmic confia continuar recuperant fons d’altres peces de Gürtel, com la visita del Papa o el cas Zaplana, que seria el de més quantia. Fins hui, aquesta és la factura de la corrupció:

La condemna de l’Audiència de València als directius i les empreses que van participar en la construcció de Terra Mítica per estafa agreujada, frau fiscal i falsedat documental va arribar a l’abril del 2016. De huit empreses que tenien el dret de superfície del parc temàtic de Benidorm, cànons endarrerits i deutes diversos, la Generalitat ha recuperat 3,3 milions d’euros en una tanda i 17.000 euros d’una altra empresa que explotava l’entorn del parc. Les empreses tenien concessions per l’ús de la superfície que no havien pagat des de fa deu anys i que l’executiu anterior no havia reclamat. L’executiu autonòmic progressista va autoritzar la subhasta dels terrenys el 2017 per intentar recuperar 26 milions d’euros i deixar de pagar despeses del parc temàtic.

Del balafiament de l’extinta Canal 9 s’han aconseguit recuperar de moment 19.000 euros corresponents a dietes il·legals que una empresa de comunicació va pagar a un locutor d’esdeveniments esportius. El Jutjat de Primera Instància número 7 de Paterna va emetre sentència en què condemna l’empresa Hupa Comunicación a retornar aquest import, corresponent a les dietes que va rebre el 2010 i el 2011, anys de la Fórmula 1.

En el cas Emarsa, que encara té unes quantes peces pendents de jutjar-se, la Generalitat Valenciana ha pogut recuperar 910.000 euros. La Fiscalia xifra el saqueig dels directius a l’empresa de depuració d’aigües de Pinedo en 24 milions d’euros. Pel cas Cooperació, la trama de desviament de fons per a països en desenvolupament, també amb una peça pendent de judici, s’han recuperat ja 1,3 milions d’euros. D’aquesta trama, amb l’exconseller Rafael Blasco en el centre, encara queda pendent de recuperar el que es puga en la subhasta de béns immobles que la trama va comprar amb diners de les subvenciones. El tribunal de comptes ha valorat les finques i en els pròxims dies s’iniciarà el procediment de subhasta per conéixer-ne el preu amb exactitud. Al seu torn, el Consell està pendent de recuperar ingressos per la venda de dos apartaments a Miami de la família.

Pel cas Fitur, els directius condemnats han abonat a l’erari públic 130.000 euros en concepte de responsabilitat civil. Aquesta peça és una de les derivades del cas Gürtel i s’ha saldat amb una exconsellera, la responsable de Turisme i expresidenta de les Corts Valencianes Milagrosa Martínez, a la presó.

En el Palau de les Arts s’han recuperat dos deutes. El primer, de Bankia , de 33.000 euros; el segon, del Partit Popular valencià, que va celebrar sense pagar un acte de 25.000 euros el 2011. Es tracta d’un esdeveniment de presentació de candidatures per a les eleccions, l’1 de març de 2011, que Compromís va denunciar a través d’una pregunta parlamentària. A més, indica l’oficina, les arques de la Generalitat han recuperat 260.000 euros d’una empresa organitzadora de la Volvo Ocean Race d’Alacant.

Amb aquests antecedents, a l’espera que culminen els processos judicials, la Generalitat Valenciana insistirà a personar-se en el cas Erial per recuperar els diners de “mossegades” del pla Eòlic i les concessions d’ITV valencianes. L’Advocacia va voler personar-s’hi el 2018, però es va rebutjar aquesta pretensió, perquè el jutge va considerar que no s’havia demostrat el perjudici a la Generalitat. Ara, amb el secret sumarial alçat, l’executiu intentarà recuperar 6 milions d’euros en metàl·lic i 11 en béns immobles.

Etiquetas
stats