Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Els detinguts i investigats en l'Operació Erial i els delictes perseguits

Eduardo Zaplana i la seua esposa, Rosa Barceló.

Sergi Pitarch

En aquests moments els detinguts o investigats en l'Operació Erial per la Guàrdia Civil són deu i tots estan vinculats d'una manera íntima amb Eduardo Zaplana, que es troba en la cúspide de la presumpta xarxa de blanqueig de capitals que haurien sigut desviats pel polític quan va ser president de la Generalitat valenciana (1995-2002). La família Cotino hauria sigut beneficiada pel pla eòlic, però estaria fora de la xarxa principal.

Eduardo Zaplana (detingut): Expresident de la Generalitat, exministre i ja exdirectiu de Telefónica, seria el capitost de la xarxa de blanqueig de les comissions il·legals recaptades de contractistes públics.

Joaquín Barceló Llorens i Felisa López (detinguts): El matrimoni de Benidorm considerats els testaferros de Zaplana, tenen una desena d'empreses, entre elles tres constructores i quatre immobiliàries. Barceló va ser el seu número tres en el PP valencià i qui va situar com a directiu del parc d'atraccions Terra Mítica.

Rosa Barceló Martorell (solament investigada): Esposa de Zaplana. Casats en règim de ganancials. És filla del que fou senador del PP Miguel Barceló. Recentment van comprar al comptat un pis de dos milions a Madrid. Tenen una altra residència a Benidorm i un pis en la Castellana de Madrid.

Mitsuko Henríquez (solament investigada): Secretària personal de Zaplana des que la va fitxar per a la presidència de la Generalitat. L'ha acompanyat en totes les seues destinacions polítiques i econòmiques.

Francisco Grau Jornet (detingut): És l'assessor fiscal de Zaplana. L'expresident el va situar com a secretari del Consell d'Administració de la CAM, el braç armat dels megaprojectes que va impulsar l'expresident de la Generalitat.

Juan Francisco García (detingut): Va ser el cap de gabinet de Zaplana quan va ser president de la Generalitat. Se'l considera un dels ideòlegs de la política de privatitzacions de Zaplana, entre elles les de les ITV en 1997 i que ara estan en el centre de la investigació.

Vicente i José Cotino (detinguts): Nebots de l'exdirector general de la policia i gestors de l'empresa Sedesa -ara Inicia Energy SL-, que participava en un 20% en la investigada Projectes Eòlics Valencians SA, societat que va obtenir una gran adjudicació en el pla eòlic que va impulsar Zaplana.

Juan Cotino (investigat): Membre dels governs valencians de Francisco Camps i director general de la policia amb Aznar. En la trama Gürtel l'han acusat de ser un dels recaptadors del partit. Enregistraments del cas Brugal evidencien que hauria intercedit en el Govern valencià per a facilitar les adjudicacions a Sedesa, l'empresa de la família.

Entre els delictes investigats estan els més greus vinculats a la corrupció:

Blanqueig de capitals: Aflorar diners de comissions o negocis il·lícits i ocults al fisc.

Suborn: Rebre regals o diners a canvi de contractes públics. Popularment coneguts com a suborns.

Malversació de cabals públics: S'hauria comès en l'adjudicació de les ITV i el pla eòlic i podria estar prescrita.

Prevaricació: Prendre una decisió administrativa sabent que incompleix la llei.

Frau en la contractació: Manipulació en la concessió de serveis públics.

Tràfic d'influències: Intervenir perquè es realitzen adjudicacions als contractistes assenyalats.

Associació il·lícita: Unió de persones de manera coordinada per a cometre delictes.

Etiquetas
stats