Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

No llances l’envàs, te’n donaran 10 cèntims

Arreplega de recipients d’Amics de la Terra en les Falles

Adolf Beltran

València —

No llance l’envàs. Li tornaran 10 cèntims per cada un. La Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural ha anunciat aquest dimecres, en el Consell de Participació de Medi Ambient, l’engegada d’un projecte per a retornar els envasos i reutilitzar-los que implicarà la implantació d’una taxa que farà que els usuaris puguen recuperar 10 cèntims per cada botella o recipient que tornen als comerços. Per la seua banda, els comerciants recuperaran dos cèntims per envàs.

Es tracta de seguir, com explica la consellera, Elena Cebrián, d’aplicar una política que “considere els residus com a recursos o matèries primeres”, una cosa que ja s’esdevé en països com Alemanya o Dinamarca i que a Espanya ja assagen diverses ciutats i comunitats autònomes, com Catalunya.

El secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Julià Àlvaro, ha explicat que la mesura tindrà efectes positius en la reducció de l’impacte ambiental que ocasionen els recipients al medi ambient, i en especial amb motiu de “grans celebracions”.

Segons les dades de la consellera Cebrián, cada dia acaben en un abocador o “als carrers, als camps i a les platges”, cinc milions d’envasos a la Comunitat Valenciana. Cada any es llancen 60.000 tones de material que valen 12 milions d’euros. El sistema, que començarà per l’elaboració del marc normatiu i un període posterior d’adaptació de la logística i els mitjans, no tindrà cap cost per a la Generalitat Valenciana i premiarà els usuaris i els comerciants que aposten pel retorn.

Així, segons el departament de Medi Ambient, una botiga de barri que gestione 150 envasos diaris podria recuperar uns 1.000 euros anuals. En un any, el comerç de la Comunitat Valenciana podria arribar a obtenir 36,5 milions d’euros.

Elena Cebrián assegura que es tracta d’una mesura, la implantació de la qual es durà a terme durant la legislatura, destinada a canviar la cultura quotidiana sobre els envasos i la reutilització d’aquests. A Alemanya, comenta, s’ha arribat a donar el cas que una botella de refresc, la reutilització de la qual s’assenyala amb un punt, haja tingut fins 18 retorns. “El 70% dels envasos de begudes i altres recipients no van als contenidors verds o grocs”, assenyala Cebrián, per a qui la implantació de mesures que canvien els hàbits en el sentit de l’“economia circular” que propugnen les directrius europees és fonamental.

Etiquetas
stats