Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel amenaza con una guerra en Líbano
Moreno y Rueda piden que el Gobierno busque mayorías para los Presupuestos
Los problemas que no preocupan a los españoles. Opina Rosa María Artal

El CIS augura una clara majoria de PSPV, Compromís i Podemos en les autonòmiques del 28 d'abril

Miguel Giménez

València —

0

PSPV, Compromís i Podem podran reeditar l'acord del 'Botànic', que va possibilitar l'arribada a la Generalitat Valenciana del socialista Ximo Puig amb els valencianistes de Mónica Oltra com a socis i el suport parlamentari de la formació morada. Així ho augura el CIS (Centre d'Investigacions Sociològiques), que aquest dimecres ha publicat l'enquesta de cara a les eleccions autonòmiques en la Comunitat Valenciana que se celebren -com les generals- el pròxim 28 d'abril. Així, segons aquest sondeig, el PSPV obtindria entre 33 i 36 escons, Compromís 17 o 18 i Unides Podem-EUPV entre 5 o 6. Amb aquests resultats, socialistes i valencianistes fins i tot podrien plantejar-se repetir l'actual govern autonòmic -en la forqueta més baixa, totes dues forces obtindrien els 50 diputats-, sense la necessitat d'incloure el partit de Pablo Iglesias en l'Executiu autonòmic.

Per contra, el PP podria perdre 13 diputats i es quedaria entre 18 i 19 representants i Ciudadanos pujaria fins als 16 o 17 escons. L'extrema dreta de Vox entraria per primera vegada en el Parlament valencià amb 5 o 6 diputats.

Pel que respecta a percentatges de vot, el PSPV-PSOE és el partit amb major intenció de vot (30,9%), Compromís aconsegueix el 16,9%, Ciudadanos aconseguiria un 16%, el PP passaria a ser el quart partit amb un 15,4%, Unides Podem-Esquerra Unida un 8,3% i Vox amb un 6,5%.

El PSPV guanya en les tres províncies

Per províncies, els socialistes serien la primera força a Castelló, València i Alacant. A València, el PSPV obtindria entre 13 i 14 escons, Compromís entre 9 i 10, Ciudadanos entre 6 i 7, el PP 6, Unides Podem-EUPV 3 i Vox 2 escons. A Alacant, els socialistes valencians obtindrien entre 13 i 14 representants per 6-7 de Ciutadans, 6 del Partit Popular, Ciudadanos 4, Unides Podem-Esquerra Unida 3 i Vox entre 2 i 3 diputats autonòmics. Finalment, a Castelló el PSPV tindria entre 7 i 8 seients en les Corts, el PP entre 6 i 7, Ciutadans entre 4 i 5, Compromís 4, Unides Podem-Esquerra Unida entre 1 i 2 i Vox aconseguiria representació amb un seient.

Prop d'un 40% d'indecisos

Un 74,9% dels valencians ha assegurat que anirà a votar “amb tota seguretat” el pròxim 28 d'abril i un 11,9% ha respost que “probablement sí que ho fa”. D'aqueix electorat que anirà a votar, un 60,1% ha respost que “ja té decidit el seu vot” i un 38,7% que “no l'ha decidit”. L'alt nombre d'indecisos dona lloc al fet que molts escons no puguen assignar-se amb exactitud en aquests moments.

L'enquesta del CIS es va realitzar entre el 15 i el 24 de març passats sobre una mostra de 1.373 entrevistes.

El PSOE guanyaria en les generals

El CIS publicava aquest dimecres l'enquesta per a les eleccions generals que se celebren també el 28 d'abril, uns comicis que també guanyaria el PSOE en la Comunitat Valenciana. Els socialistes valencians obtindrien entre 10 i 13 escons en el Congrés; el Partit Popular, que en 2016 va ser la força més votada amb 13 diputats, aconseguiria entre 6 i 7 parlamentaris; Ciudadanos trauria entre 5 i 6 seients en el Congrés; Podemos aconseguiria tres diputats i Compromís aconseguiria una representació de un i dos escons (totes dues forces van concórrer de forma conjunta les passades eleccions en 'A la Valenciana', coalició en la qual estava integrada també Esquerra Unida, i van tindre nou representants). Vox aconseguiria representació amb entre tres i cinc seients.

Etiquetas
stats