Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Caixabank va transferir 2,4 milions de l'EMT a un compte a Hong Kong a nom d'una empresa britànica dissolta fa cinc anys

Sucursal de Caixabank.

Lucas Marco

València —

0

Caixabank va transferir 2,4 milions d'euros de l'EMT a un compte de l'estafador que apareixia en les factures i en les cartes de pagament vinculat a una empresa britànica dissolta en 2014 i amb una adreça a Hong Kong inexacta. Malgrat aquestes anomalies, fàcilment comprovables en registres oberts disponibles en la xarxa, l'entitat bancària va transferir els fons, per ordre de la cap d'Administració de l'EMT i amb les signatures dels apoderats falsificades.

Les últimes quatre transferències, efectuades entre el 12 i el 19 de setembre per una suma total de 2,4 milions, es van abonar a un segon compte de Bank of China. En les cartes de pagament que enviava a Caixabank Celia Zafra, la cap d'Administració acomiadada i única investigada en la causa, apareix el nom d'una nova empresa que suposadament tenia aqueix compte a Hong Kong: Shengyu Trading Limited.

Amb una simple recerca en registres oberts es pot comprovar que aquesta empresa britànica va ser dissolta en 2014, amb la qual cosa difícilment el setembre passat, quan es va desenvolupar l'estafa milionària, podia facturar cap quantitat. L'adreça de Hong Kong que figura en les factures que aportava l'estafador tenia una errata i en el número de telèfon salta un contestador.

Les dades que proporciona el Registre Mercantil britànic, d'accés gratuït i obert en la xarxa, mostren que el ciutadà xinés Shi A., domiciliat a la província de Zhejiang, va ser accionista de la societat des de la seua creació en 2013. L'empresa tenia com a secretari a C&R Business Consulting Limited, també registrada a Regne Unit i dirigida pel ciutadà xinés Ding J. Al seu torn, C&R Business Consulting Limited va tindre com a secretari durant un any a l'empresa hongkonesa H.K Credit Investment Group Limited.

L'alerta interna de Caixabank va saltar 17 dies després de l'inici de l'estafa a pesar que ja s'havien transferit quatre milions d'euros i que l'EMT no podia operar a la Xina. El jutge, tal com ha informat aquest diari, ha demanat al gestor que portava el compte de l'EMT que aporte l'alerta que va rebre en el seu correu electrònic corporatiu i a Caixabank li ha requerit els protocols interns per a les transferències internacionals dels clients institucionals.

L'entitat bancària va descartar qualsevol tipus de responsabilitat per aquests fets i rebutja retornar els diners, mentre que l'EMT considera que va ser responsable subsidiària del robatori.

Etiquetas
stats