eldiario.es

9

Compromís demana a la Junta Electoral que aclarisca els criteris perquè cada mesa de votació puga “fer llistes” de persones amb discapacitat intel·lectual

Més de 100.000 persones amb alguna discapacitat intel·lectual podran votar per primera vegada el pròxim 28A, però qualsevol membre de la mesa electoral –també els interventors dels partits– pot incloure aquests ciutadans en una llista si considera que el sufragi no l’exerceix de manera “conscient, lliure i voluntària”

Els membres de les meses no poden prohibir el vot, però la Junta Electoral Central els autoritza a assenyalar i elaborar la llista, fet que la coalició valencianista considera que podria vulnerar la intimitat i l’honor dels votants

El voto de los discapacitados intelectuales se abre camino en Europa

Manifestació en favor del vot de les persones amb alguna discapacitat intel·lectual. EFE

Les pròximes eleccions generals i autonòmiques valencianes del proper 28 d’abril permetran per primera vegada que més de 100.000 persones amb algun tipus de discapacitat intel·lectual puguen votar. Malgrat aquesta via lliure del Congrés, la Junta Electoral Central va enviar una instrucció el 18 de març en què proposava que els membres de cada mesa electoral puguen reflectir en l’acta de la sessió el nom d’una persona que consideren que no està exercint el vot de manera “conscient, lliure i voluntària”.

La instrucció no dona potestat a la mesa per a prohibir el sufragi, però suggereix als membres de la mesa que apunten el nom del ciutadà i el reflectisquen en l’acta de la sessió, fins i tot si un interventor o un apoderat de qualsevol partit ho sol·licita. 

Entenen en la coalició que “ni els membres de la mesa ni els apoderats tenen entre les seues funcions fer cap avaluació dels votants”. 

Així doncs, des de Compromís plantegen a la Junta Electoral Central tres aclariments. La primera, els criteris pels quals els membres de la mesa “poden determinar quines persones no estan exercitant el vot de manera conscient, lliure i voluntària”. La segona, quina finalitat tenen les llistes que es reflectiran en les actes i, finalment, “quins organismes” custodiaran aqueixes llistes. Entenen en la coalició que podria vulnerar el dret a la intimitat i a l’honor d’aquestes persones i la Llei de protecció de dades. 

L’aclariment es va presentar el 24 de març en la Junta Electoral Central i, hui dia, Compromís encara no ha rebut una resposta.

Muy Bien, has hecho Like

¿Qué tipo de error has visto?
¿La sugerencia que quieres realizar no está entre estas opciones? Puedes realizar otro tipo de consultas en eldiario.es responde.
Error ortográfico o gramatical Dato erróneo

¡Muchas gracias por tu ayuda!
El equipo de redacción de eldiario.es revisará el texto teniendo en cuenta tu reporte.

Comentar

Enviar comentario

Comentar

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha