Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Compromís demana a la Junta Electoral que aclarisca els criteris perquè cada mesa de votació puga “fer llistes” de persones amb discapacitat intel·lectual

Manifestació en favor del vot de les persones amb alguna discapacitat intel·lectual.

Sergi Pitarch

València —

0

Les pròximes eleccions generals i autonòmiques valencianes del proper 28 d’abril permetran per primera vegada que més de 100.000 persones amb algun tipus de discapacitat intel·lectual puguen votar. Malgrat aquesta via lliure del Congrés, la Junta Electoral Central va enviar una instrucció el 18 de març en què proposava que els membres de cada mesa electoral puguen reflectir en l’acta de la sessió el nom d’una persona que consideren que no està exercint el vot de manera “conscient, lliure i voluntària”.

La instrucció no dona potestat a la mesa per a prohibir el sufragi, però suggereix als membres de la mesa que apunten el nom del ciutadà i el reflectisquen en l’acta de la sessió, fins i tot si un interventor o un apoderat de qualsevol partit ho sol·licita.

Entenen en la coalició que “ni els membres de la mesa ni els apoderats tenen entre les seues funcions fer cap avaluació dels votants”.

Així doncs, des de Compromís plantegen a la Junta Electoral Central tres aclariments. La primera, els criteris pels quals els membres de la mesa “poden determinar quines persones no estan exercitant el vot de manera conscient, lliure i voluntària”. La segona, quina finalitat tenen les llistes que es reflectiran en les actes i, finalment, “quins organismes” custodiaran aqueixes llistes. Entenen en la coalició que podria vulnerar el dret a la intimitat i a l’honor d’aquestes persones i la Llei de protecció de dades.

L’aclariment es va presentar el 24 de març en la Junta Electoral Central i, hui dia, Compromís encara no ha rebut una resposta.

Etiquetas
stats