Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El PSOE convierte su Comité Federal en un acto de aclamación a Pedro Sánchez
Las generaciones sin 'colchón' inmobiliario ni ahorros
Opinión - El extraño regreso de unas manos muy sucias. Por Pere Rusiñol

Compromís-Podemos fitxa una actriu amb un Goya i un expresident socialista

Josep Lluís Albinyana, Joan Baldoví i Rosana Pastor a la Ciutat de la Justícia de València

Voro Maroto

València —

Compromís-Podemos ha completat la candidatura per a les eleccions generals del 20 de desembre amb dos fitxatges d’última hora procedents de la societat civil: Rosanna Pastor, una actriu, que serà la número 4 en la candidatura al Congrés dels Diputats per València, i l’exsocialista Josep Lluís Albinyana, que va ser president valencià en la preautonomia, que optarà a ser senador.

Pastor (Alboraia, 1960) és una de les actrius més conegudes de l’escena valenciana actual, on ha guanyat (Tirant, Mostra de València, premis de l’Associació d’Actors del País Valencià) diversos guardons. El seu currículum és llarg: ha participat en desenes d’obres de teatre, sèries i pel·lícules. Entre aquestes, dues per les quals va ser nominada com a millor actriu de repartiment en els premis Goya (La conjura de El Escorial i Juana la Loca) i una altra per la que fou distingida com a millor actriu revelació, Terra i Llibertat, la pel·lícula del britànic Ken Loach ambientada en la guerra civil espanyola.

Pastor es va pronunciar i es va mobilitzar contra la guerra de l’Iraq durant el segon mandat de José María Aznar i sempre s’ha caracteritzat per les seues postures progressistes. Dimecres passat va presentar, en presència del president de la Generalitat, Ximo Puig, i l’alcalde de València, Joan Ribó, el pacte valencià per la Ciència. “Sempre he estat activa en política i, ara, crec que ha arribat el moment de sumar-me a aquest moviment de confluència que tanta il·lusió genera”, assegura. L’ha escollida Podem, el secretari general del qual, Antonio Montiel, la va convéncer per a anar en les llistes.

De la desil·lusió del PSOE a l’emoció de Compromís-Podemos

Si Pastor ha estat una incorporació de Podem, Josep Lluís Albinyana (València, 1943) ha estat un fitxatge de consens. Va ser president entre els anys 1978 i 1979 de l’embrió del que després va ser la Generalitat. Llavors militava en el PSOE, partit en què va ser diputat nacional i que prompte va abandonar i va tornar a la judicatura. Ara serà candidat al senat per Compromís-Podemos.

Albinyana s’ha mostrat feliç amb la seua tornada a la política 35 anys després. “Aquest moviment m’ha tornat la il·lusió de poder resoldre els problemes deixats pel sistema bipartidista”, assegura. El seu antic partit, el PSPV-PSOE, no li produeix cap emoció, ha afegit.

Baldoví, Ballester, Bataller, Pastor i… Joan Ribó

Joan Baldoví, diputat de Compromís en la legislatura que ara s’ha esgotat, Àngela Ballester, membre de la direcció estatal de Podem, Enric Bataller, a proposta d’Iniciativa, el partit de Mònica Oltra, i l’esmentada Pastor ocupen els llocs d’eixida –els que, en principi, tenen moltes possibilitats d’eixir elegits– de la candidatura Compromís-Podemos. Ribó, alcalde de València, va el número 15 de la llista per “mostrar el seu suport sense fissures al projecte”.

Albinyana, Dolors Pérez i Ferran Martínez, al senat

Albinyana, Dolors Pérez (exdiputada en les Corts Valencianes per EU i l’Entesa durant tres legislatures) i Ferran Martínez, llicenciat en econòmiques, un dels becaris precaris de Podem, completen la candidatura al Senat per València.

Etiquetas
stats