Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El Consell va a pitjor: permetrà més modalitats de 'bou embolat'

Imatge del bou embolat a Benimàmet

elDiariocv

El Govern valencià, sostingut en el pacte d'esquerres entre el PSPV-PSOE, Compromís i Podem, fa marxa enrere en la seua tèbia restricció de certes modalitats de festejos taurins i es disposa a ampliar la 'legalització' de noves variants de bou embolat, la forma més polèmica de tractar a l'animal, ja que es col·loquen al bou una boles enceses en les banyes per a fer-ho córrer pels carrers.

Modalitats noves de bous de carrer, com a tancaments de bous embolats o soltes de vaca embolada, podrien incloure's en les celebracions taurines valencianes si es confirma el canvi en el reglament de bous al carrer com ha denunciat el Partit Animalista i contra el Maltractament Animal (PACMA).

L'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, un organisme que depén del president de la Generalitat, el socialista Ximo Puig, prepara una ampliació de la celebració d'aquests actes amb la modificació de l'article 9 del reglament de bous al carrer, donant-los així cobertura legal, segons ha denunciat la coordinadora de PACMA, Raquel Aguilar, a la Cadena SER.

Aguilar critica que el Govern del Botànic, a l'inrevés del que s'esperava, que lluitara contra aquest tipus de maltractament animal, planifica ampliar-ho en la reglamentació autonòmica.

La postura davant els festejos taurins genera discrepàncies en el si de les noves majories d'esquerres en les institucions valencianes. L'Ajuntament de València, del que és alcalde Joan Ribó (Compromís) prohibeix el bou embolat en les pedanies de la ciutat on se celebren festejos de bous. No obstant això, un regidor socialista de l'equip de govern, Ramón Vilar, ja ha fet públic que votarà a favor d'alçar la suspensió si es proposa en el ple.

Un Ajuntaments com el de Xàtiva, d'altra banda, presidit pel socialista Roger Cerdà, va deixar de programar corregudes en la plaça de bous de la ciutat després d'un referèndum en el qual va guanyar la postura de no celebrar-les.

Rècord de festejos taurins amb el Govern del Botànic

Segons la pròpia informació de l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències, el 2017 es van celebrar 9.715 festejos de bous al carrer en un total de 270 dels 542 municipis valencians. Una de les xifres més altes dels últims anys (el 2007 se celebraven 6.024). D'aqueixos festejos, 5.371 es van organitzar en municipis de Castelló, 3.276 a València i 1.068 a Alacant. El bou embolat va ser la tercera modalitat en nombre de tancaments, amb un total de 1.973.

El doble de ferits i els mateixos morts

La xifra de festejos taurins va augmentar en el tercer any del Govern del Botànic, i també els ferits, que van passar de 515 en 2016 a 1.012 en 2017, és a dir, quasi es van duplicar. El nombre de morts va ser el mateix: dos en 2016 i dos en 2017.

Etiquetas
stats