Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Tauroni va obtindre 1,2 milions de Blasco en Sanitat a través d'una empresa pantalla però la Intervenció creu que “no encobria un negoci fraudulent”

Rafael Blasco i Augusto César Tauroni, durant el judici pel cas Cooperació.

Lucas Marco

València —

0

La querella de la Fiscalia anticorrupció pel cas dels contractes en la Conselleria de Sanitat durant l'època de Rafael Blasco assenyala que l'empresari Augusto César Tauroni tenia coneixement abans que ningú de la licitació mitjançant procediment negociat i sense publicitat (a dit) del pla de xoc per al sistema Abucasis que gestiona els historials mèdics.

El pla va costar 3,5 milions d'euros i “abans fins i tot de l'anunci d'aquest”, l'empresari Augusto César Tauroni, condemnat en el cas Cooperació, “tenia coneixement directe i detallat” del seu contingut. “Amb aquestes dades”, relata la Fiscalia en la querella que va presentar en 2014, l'empresari es va dirigir a la mercantil Dimensió Informàtica, que obtindria finalment el contracte a dit de 3,5 milions, “oferint-li els seus serveis 'comercials' [les cometes són d'Anticorrupció], donant-li tota la informació sobre aquest tema a canvi de subcontractar amb la mercantil Dinamiz-e SL”.

L'empresa Dinamiz-e estava administrada per Adolfo Soler Sempere, l'acusat clau del cas Blasco fugit a Bolívia que no es va personar en el judici pel saqueig de la cooperació, però qui tenia la capacitat decisòria, segons Anticorrupció, era Tauroni, malgrat no tindre “càrrec aparent” en la mercantil i estar vinculat a l'exconseller Blasco tant abans com després del seu pas pel departament de Sanitat. Dinamiz-e SL, en un notable exercici d'emprenedoria empresarial, igual obtenia subcontractacions d'un pla de Sanitat que ingressava fons de la cooperació valenciana destinats a enfortir la sobirania alimentària de les dones a la República Dominicana.

L'UTE formada per les mercantils Capgemini SL i Dimensió Informàtica SL obtenia els contractes milionaris de Sanitat i signava un acord marc de col·laboració amb Dinamiz-e que incloïa una addenda per la qual se subcontractava a l'empresa de Tauroni certes quantitats. En total, segons la querella inicial de la Fiscalia Anticorrupció, el suposat testaferro de l'exconseller Blasco va obtindre 1,2 milions d'euros. El cap d'informàtica de la Conselleria de Sanitat, un dels principals acusats del cas del saqueig de la cooperació, signava els informes que justificaven aquests contractes.

La subcontractació que va permetre a Tauroni embutxacar-se els 1,2 milions es va fer “sense coneixement de l'administració autonòmica”, diu Anticorrupció en la seua querella. Els cridaners contractes entre la mercantil de Tauroni i les empreses adjudicatàries —les que apareixien negre sobre blanc en el Diari Oficial— es feien abans de l'adjudicació. Un d'aquests singulars contractes, publicat per eldiario.es, especificava la jugada: si Dimensió Informàtica SL obtenia l'adjudicació, subcontractaria Dinamiz-e SL. Algun que un altre contracte entre totes dues empreses “no ha sigut aportat ni localitzat” a la causa que investigava el Jutjat d'Instrucció número 6 de València, segons la resolució del jutge.

“A la vista de les conclusions de l'informe definitiu de l'Interventor”, demana el sobreseïment provisional i l'arxivament de la causa.

Etiquetas
stats