Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La sanitat valenciana diagnostica prop de 10.000 casos d’anorèxia l’any

La sanitat valenciana diagnostica prop de 10.000 casos d’anorèxia l’any.

Carlos Navarro Castelló

Els casos de trastorns de la conducta alimentària afecten cada any milers de persones i, per extensió, les seues famílies, a la Comunitat Valenciana.

Segons les dades aportades per la Conselleria de Sanitat, en els últims anys la xifra de nous casos diagnosticats d’anorèxia (manca de gana) entre pacients majors de 7 anys s’ha mantingut estable, amb petits alts i baixos.

Així, el 2012 van ser 8.231 les persones a qui es va diagnosticar aquesta patologia. L’any següent es va produir un augment important, ja que es va arribar a 9.829 casos, és a dir, un 19,4% més. El 2014 es va produir un altre lleu repunt, fins a 10.351 diagnosticats (un 5,3% més), però l’any passat la xifra va tornar a abaixar aqueix mateix percentatge fins a 9.811 afectats.

Pel que fa al gènere dels pacients, tampoc s’han produït variacions significatives en els últims 4 anys, i continuen sent majoria les dones, amb un 60% del total.

Quant a la bulímia (induir-se vòmits després d’haver menjat), té molta menys incidència. Així, l’any passat es van registrar 439 casos de pacients majors de 7 anys, pels 578 del 2014, els 559 del 2013 i els 451 del 2012. En aquest cas, el 90% de les persones tractades són dones.

Pel que fa als pacients que van necessitar hospitalització a La Fe per a tractar-les, les mateixes fonts han informat que durant l’any passat 117 persones hi van ingressar per anorèxia i cinc més per bulímia.

Sobre això, el doctor Luis Rojo, catedràtic de psiquiatria i expert en trastorns de conducta alimentària, ha comentat que “el perfil general dels casos d’anorèxia sol ser el d’una xica adolescent entre 14 i 16 anys”, encara que ha alertat que enguany han tingut ja “algun cas de xiquetes de 12 i 13 anys”.

En aquest sentit, ha explicat que “l’entorn cultural actual en què hi ha una pressió tan important per la primor és una dels factors que fa que caiguen en aquesta patologia persones que puguen ser més vulnerables o insegures”.

No obstant això, Rojo ha assegurat que en la majoria dels casos els pacients es recuperen i, dels que necessiten hospitalització, “un 70% ingressen una sola vegada”.

Quant a la bulímia, la mitjana d’edat és més alta: “Sol donar-se a partir de 19 anys i costa més de localitzar els casos, perquè els afectats per aquesta patologia s’amaguen, ho porten en secret; sol ser un familiar o un amic pròxim qui ho descobreix de manera accidental”.

Etiquetas
stats