Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

PP i Vox aproven que els menors d'edat puguin assistir a les corregudes de toros a les Balears

Un grup de joves al Coliseu balear

Europa Press

0

El Parlament balear ha aprovat, amb els vots del PP i Vox, modificar la llei de regulació de les corregudes de toros per permetre l'entrada de menors d'edat a les festes taurines.

Al ple de la Cambra celebrat aquest dimarts s'ha aprovat, amb 29 vots a favor dels conservadors i l'extrema dreta, 17 en contra de PSIB, MÉS per Mallorca i Grup Mixt i una abstenció, una proposició de llei de Vox per modificar la Llei 9/2017, de 3 d'agost, de regulació de les corregudes de toros i de protecció dels animals a Balears.

En concret, els de Santiago Abascal plantegen la modificació de l'article 12 de la normativa esmentada, que estableix la prohibició que els menors vagin a espectacles taurins i l'obligació d'instal·lar dins i fora de la plaça de toros i en un lloc visible un cartell que adverteixi que l'espectacle pot ferir la sensibilitat dels espectadors. Amb la modificació aprovada, es manté la segona part de l'article que fa referència a la instal·lació d'un cartell i se n'elimina la prohibició a menors.

La diputada de Vox María José Verdú, encarregada de defensar la proposició de llei, ha assenyalat que amb aquesta modificació es dóna compliment a un punt dels acords d'investidura amb el PP i que reflecteix “el compromís llibertat d'elecció cultural dels pares”.

En aquesta línia, ha subratllat que la tauromàquia és “una de les expressions culturals més antigues”, així com una indústria que “subsenta milers de famílies i dinamitza les economies locals”.

Verdú ha assegurat que la modificació de l'article “no cerca imposar, sinó oferir que els pares, i no l'Estat, tinguin la llibertat d'escollir”. A més, ha dit que la modificació “reforça els drets i llibertats” dels ciutadans de Balears.

“Els menors de 18 anys no poden veure restringit el seu accés a un espectacle considerat i protegit com a patrimoni cultural que repercuteix positivament en la seva formació i participació de la riquesa cultural del nostre país”, han defensat els de Vox.

Segons la diputada, que el PP doni suport a aquesta proposta és “negociar i arribar a acords”. Així, ha agraït el suport dels populars a la modificació de la Llei i ha subratllat que la proposta “té el suport de la ciutadania”.

El PP ha donat suport a la modificació apel·lant a la “llibertat”. La diputada popular Cristina Gil ha assenyalat que la tauromàquia és part del patrimoni històric i cultural i, en relació amb els menors, ha defensat que “qui ha de decidir són els pares i no l'Estat”.

Així mateix, ha carregat contra el PSOE i Unides Podem per mostrar-se contraris a la proposició però votar a favor de la Llei de benestar animal estatal que deixa fora els animals d'espectacles taurins.

En aquesta línia, ha considerat que els grups de l'esquerra tenen un “plantejament retrograu” en relació amb la infància i la joventut. “No permetre l'accés dels menors als toros és infantilitzar-los i recaure en un paternalisme que ara com ara no té cap sentit”, ha subratllat.

L'oposició critica que el PP “claudica davant Vox”

Els grups de l'oposició s'han mostrat contraris a la iniciativa, considerant que es tracta d'una “obsessió” de Vox davant la qual el PP “claudica” i que es “desprotegeixen” els drets dels menors.

“El PP claudica davant la ultradreta per governar la comunitat”, ha apuntat la diputada del PSIB Silvia Cano, remarcant que s'ha “sacrificat la protecció de la infància”. “És un peatge”, ha dit la diputada d´Unidas Podemos, Cristina Gómez.

Igualment, la socialista ha considerat que la proposició de llei és “una esmena a la totalitat” al consens que hi havia a Balears sobre la protecció especial dels menors. Alhora, ha assegurat que el PSIB “respecta la llibertat ideològica” dels pares però qüestiona que “la llibertat de les famílies estigui per sobre dels drets dels menors”.

En aquesta línia, la diputada de MÉS per Mallorca Marta Carrió ha insistit que la llibertat “té límits”, que són els drets dels nens. Carrió ha criticat el vot a favor del PP, recordant que va signar el Pacte per a la protecció de la infància i advertint que si es vulnera ho denunciaran.

“Funcionarem sempre amb el dic una cosa i després en faig una altra?”, ha etzibat l'ecosobiranista al PP, criticant que en temes de llengua, violència de gènere, educació i turisme, els 'populars' “pregonen un discurs que després no practiquen”. “Aquesta és una demostració més”, ha conclòs.

Igualment, la diputada de Més per Menorca, Joana Gomila, ha criticat que la proposició de llei és “una obsessió de Vox” que el PP “permet que es dugui a terme”. “Els toros no eduquen”, ha subratllat Gomila. També ha fet referència al Pacte per a la infància i ha qüestionat si el PP “segueix compromès”.

La formació menorquinista ha sol·licitat a l'Oficina Balear de la Infància i l'Adolescència (OBIA) elaborar un informe sobre l'impacte que pot suposar la modificació sobre els drets dels menors de les Illes.

Durant el debat, la diputada d'Unidas Podemos, Cristina Gómez, ha insistit que “la tauromàquia és violència” i ha fet referència als drets de benestar animal i a la igualtat de drets entre animals. Pel que fa al cartell que cal instal·lar a la plaça de toros, Gómez ha indicat que és per a adults, ja que “un nen no té ni idea que és ferir la sensibilitat”.

Progreso en Verde: “La proposta posa data de caducitat al mandat de Prohens”

Després de l'aprovació de la proposta, el president del partit animalista Progrés en Verd, Guillermo Amengual, ha qualificat de “repugnant” l'entrada de menors a presenciar “la tortura i mort d'animals innocents”. “Vox i PP pretenen que els menors a Mallorca puguin presenciar l'agonia d'un animal per a la diversió d'uns pocs malvats”, ha criticat. “A més”, ha afegit, “són tan ridículs que pretenen deixar l'article 12 de l'actual llei de toros a la balear a mig fer, és a dir, esborren la prohibició de l'entrada de menors als festejos taurins, però deixen la part que adverteix que l'espectacle pot ferir la sensibilitat dels espectadors”.

“Per què anava a ferir la sensibilitat dels espectadors, si segons ells no hi ha res dolent en una correguda de toros?”, s'ha preguntat Amengual, qui ha recordat que “es té l'obligació de protegir els menors de qualsevol tipus de sofriment”, a pesar que, ha lamentat, “Vox i el PP prefereixen tot el contrari”.

En aquest sentit, Amengual ha advertit al PP que, en la seva opinió, el votar a favor de la proposta de Vox “és posar data de caducitat al mandat de Prohens en el Parlament”. “Si el PP vota a favor de l'aberrant proposta de Vox, en tres anys la ciutadania els traurà a del Parlament. Ho vam fer una vegada en 2015 i tornarem a fer-ho”, ha conclòs Amengual.

Podem: “Permetre l'entrada de menors als toros és violència contra la infància”

Mentrestant, des de Podemos, la seva coordinadora, Lucía Muñoz, ha assenyalat que permetre l'entrada de menors als toros “és violència contra la infància; ho diu UNICEF”. Muñoz fa referència a la “preocupació mostrada per la màxima autoritat internacional en Drets de la infància, el Comitè dels Drets del Nen de l'ONU, sobre la participació activa o com a espectadors de nens i adolescents en espectacles públics en els quals es maltracti o sacrifiquin animals vius i on aquests puguin ferir de gravetat, fins i tot matar a humans en presència dels menors”.

“Ja el 2014 l'ONU va assegurar que la tauromàquia contravenia la Declaració de Drets del Nen”, ha recordat Muñoz, qui assenyala a més que, en 2018, el Comitè dels Drets del Nen recomanava a Espanya, en referència a la Convenció sobre els Drets del Nen de les Nacions Unides, que a fi de prevenir els efectes nocius de la tauromàquia en nens, l'Estat prohibeixi la participació de nens menors de 18 anys com a toreros i espectadors en corregudes de toros, citant l'informe 'Observacions finals sobre els informes periòdics cinquè i sisè combinats d'Espanya' del 5 de març de 2018.

Tal com ha recordat la coordinadora de la formació morada, aquest informe “qualifica l'aprenentatge i execució del toreig professional per part de menors com una de les pitjors formes de treball infantil”. “Però el que acaben d'aprovar PP i Vox només és possible perquè el PSOE es va negar al fet que el blindéssim en la Llei orgànica de Protecció Integral de la Infància i l'Adolescència enfront de la Violència”, ha criticat. En aquest sentit, ha declarat que com a diputada en el Congrés va participar com a ponent en la comissió que va redactar la Llei Rhodes: “Recordo el veto del Partit Socialista a blindar les infàncies enfront de la violència de la tauromàquia, en contra dels criteris de les associacions pro drets de la infància. Aquest és el preu de la covardia de la covardia del PSOE”, ha sentenciat.

Etiquetas
stats