Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El PSOE convierte su Comité Federal en un acto de aclamación a Pedro Sánchez
Las generaciones sin 'colchón' inmobiliario ni ahorros
Opinión - El extraño regreso de unas manos muy sucias. Por Pere Rusiñol

València obrirà a la primavera la primera oficina d’atenció a persones víctimes de pobresa energètica

Una mesura del tripartit per a pal·liar la pobresa energètica

Carlos Navarro Castelló

0

Dubtes sobre les il·legibles factures de subministraments, fórmules per a reduir el consum energètic o informació i, fins i tot, acompanyament per a obtindre ajudes davant la impossibilitat de pagar els rebuts de la llum, el gas o l’aigua.

Aquestes seran algunes de les qüestions que resoldrà la nova Oficina de l’Energia que obrirà a la primavera de l’any que ve en els números 9 i 11 del carrer de José María Haro, al barri d’Aiora.

Es tracta d’un dels projectes més singulars previstos a curt termini de la Fundació Observatori Valencià del Canvi Climàtic, que compta amb un pressupost estimat de 121.000 euros.

Aquest espai, que donarà servei a tota la ciutat, està enfocat a l’ús ciutadà. Un lloc on facilitar l’assessorament i la transició energètica de la ciutadania i solucionar assumptes sobre la gestió de l’energia d’ús quotidià.

D’aquesta manera, es proposa un projecte que permeta desenvolupar un espai per a activitats informatives, formatives i expositives.

L’Oficina de l’Energia tindrà una àrea d’atenció al públic, una sala de tallers, cursos i xarrades, una sala d’exposició i una sala a la disposició de grups i associacions de la ciutat.

Els objectius de la iniciativa són clars: combatre la situació de pobresa energètica detectada en nombroses famílies de la ciutat mitjançant l’assessorament i l’acompanyament als ciutadans en els tràmits administratius per a obtindre ajudes; afavorir l’estalvi energètic general; capacitar a la població perquè escometa actuacions que permeten el proveïment mitjançant energies renovables i l’autoconsum i promoure el canvi de model energètic.

Segons Berto Jaramillo, regidor d’Energies Renovables i Canvi Climàtic, “l’Oficina de l’Energia serà un servei d’atenció ciutadana amb vista a la transició energètica a València, un espai d’informació per al ciutadà, que tindrà al seu abast formació sobre factures, energies renovables, subvencions o estalvi energètic”.

València Clima i Energia ja ha tret a concurs l’adequació del local, que serà adjudicada en breu. Posteriorment, es licitarà la gestió del recurs, que comptarà amb un equip de quatre professionals.

La pobresa energètica a València

La pobresa energètica és un problema social que afecta un 23% del veïnat a la ciutat de València segons estudis municipals.

Tal com va informar eldiario.es, la Creu Roja va ajudar amb el pagament de lloguers i subministraments fins a l’octubre d’enguany un total de 1.886 famílies a la Comunitat Valenciana, encara que els beneficiaris indirectes d’aqueixes ajudes han arribat a 4.929 persones, ja que cada família té de mitjana entre dos membres i quatre.

De la seua banda, l’Ajuntament de València va aprovar el mes de juny passat la renovació del conveni entre el consistori i l’Empresa Mixta Valenciana d’Aigües (Emivasa), que evitarà els talls de subministrament d’aigua a famílies sense recursos durant 2019, tal com ja es va fer els anys 2016, 2017 i 2018.

Durant l’any 2016 un total de 1.335 famílies van poder acollir-se a aquest conveni i van continuar rebent el subministrament necessari. En total, entre l’Ajuntament i Emivasa van assumir una quantitat de 247.301,47 euros corresponents a 3.707 factures, és a dir, una mitjana de 2,8 factures per família beneficiària.

El 2017 es va atendre per aquest mateix concepte un total de 1.923 famílies, a les quals es va evitar el tall del subministrament d’aigua, cosa que va suposar un increment del 40 per cent respecte a l’any anterior i l’import total de les ajudes va augmentar un 60 per cent respecte del 2016, fins a arribar als quasi 400.000 euros.

Etiquetas
stats