Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

La Via Catalana supera les previsions i exigeix que la consulta se celebri el 2014

La Via Catalana al seu pas per la platja barcelonina. /ENRIC CATALÀ

Jordi Mumbrú

Barcelona —

“El que més m’ha sorprès és que la gent ha vingut disposada a tot. Pensàvem que seria més difícil, però tothom ha col·laborat molt”. La persona que parla és la Blanca Roses, de Barcelona, una de les voluntàries que ha estat preparant i coordinant la Via Catalana. A ella li havia tocat donar un cop de mà en el tram 748, a la barcelonina plaça de les Glòries però, segurament, la seva reflexió és extensible a qualsevol altre tram dels 400 quilòmetres que ahir els catalans van unir entre El Pertús i Vinaròs. I amb aquesta predisposició -la dels voluntaris i la dels participants- era estrany que no sortís bé.

A Catalunya més o menys ja es donava per fet. Tot i la complexitat de la iniciativa, des de fa uns dies tothom tenia clar que la cadena humana que havia d’unir tot el territori de nord a sud seria un èxit. I és que cada cop que l’independentisme fa sonar el xiulet, hi ha milers de voluntaris que fan un pas endavant. Una vegada més, el moviment sobiranista ha demostrat que la seva força no rau només en el fet que cada dia hi hagi més catalans que acceptin el seus arguments, sinó també en que la gran majoria dels convençuts estan disposats a mobilitzar-se.

La presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana, Carme Forcadell, va reconèixer en directe que no tenien ni idea de quanta gent havia participat en la mobilització. “Hi ha més gent que l’any passat, però no tenim manera de calcular-ho”, va dir. El departament d’Interior havia de donar una xifra -suposant que ells sí que tinguin manera de calcular-ho- i cap al vespre, del conseller Ramon Espadaler va assegurar que la cadena humana l'havien format, com a mínim, 1.600.000 persones. Només a Barcelona, segons la Guàrdia Urbana, es van mobilitzar 500.000 persones.

Al llarg de la extensa i històrica cadena humana, hi havia castells, gegants, diables i també missatges com el vers de Salvador Espriu que, en lletres gegants perquè es veiés des de l’helicòpter de TV3, van mostrar a la N-II els veïns d’Arenys de Mar: “Ens mantindrem fidels per sempre més al servei d’aquest poble”.

Incidents a Vinaròs i Madrid

Fins i tot a les Terres de l’Ebre, on semblava que la cadena podia perillar, la Via Catalana es va mantenir i va passar de llarg fins arribar a Vinaròs. Lluís Llach i Carles Santos, de forma simbòlica, es van donar la mà, unint les dues terres. La subdelegació del Govern a Castelló havia prohibit que la cadena humana trepitgés terres valencianes però el Tribunal Superior de Justícia de Valencià va tombar la prohibició ahir al migdia, recordant el dret a manifestació dels ciutadans. Tot i així, segons informava ahir l’agència Europa Press, la Guàrdia Civil va detenir a Alfons López Tena, ex diputat del Parlament per Solidaritat per la Independència i a una altra persona per haver empès a un sergent.

Però els incidents més sosprenents es van viure a Madrid, quan a quarts de vuit un grup de feixistes que portaven pancartes de diferents moviments polítics, van irrompre a la delegació del Govern de la Generalitat a Madrid, on s’hi estava celebrant un acte en motiu de la Diada, a crits de “no nos engañan Cataluña es España”. Van intimidar i insultar els presents, van cometre diferents agressions i van destrossar l’escenari on s’havia de fer el parlament. Després d’uns minuts de pànic, enregistrats per TV3, els feixistes van llançar gasos lacrimògens i van marxar. La Policia va arribar tard. A les imatges es veu com un dels ultres dóna una empenta al diputat de CiU al Congrés, Josep Sánchez Llibre, que intenta evitar l’atac. L’agressió, comesa per una clara minoria, sembla feta a propòsit per acabar de reforçar els arguments de les tesis independentistes, que asseguren que és inútil qualsevol diàleg amb el Govern espanyol.

¿I ara què?

La pregunta que es va formular ahir als carrers durant tot el dia -a part de si plouria o no a partir de les cinc de la tarda- era què passarà a partir d’ara. ¿Hi haurà consulta l’any vinent o no? “No hi haurà consulta perquè CiU ens enganya. Encara juguen a la puta i la Ramoneta”, criticava convençut el Gonçal, una de les baules de la cadena humana de la plaça de les Glòries. L’Anna i l’Armando, uns quants metres més enllà, en canvi, estaven convençuts que el govern mourà fitxa i que l’any vinent, per aquestes dates, ja se sabrà si la resposta és sí o no. Forcadell, reclamada ahir per tothom, va dir que en “moments excepcionals calen decisions excepcionals” i va afegir: “Només tenim dos camins: sotmetre’ns a la centralització de l’Estat espanyol i desaparèixer com a poble o bé la independència”. La secretària general d’ERC, Marta Rovira, va assegurar que la proesa deixa clar que Catalunya està a punt i que l’any vinent hi ha d’haver consulta. El conseller de Presidència, Francesc Homs, va defensar que la mobilització reforça la política del Govern, mentre que el PP va decidir no participar en els actes institucionals. ICV-EUiA va participar en l’acció convocada pel Procés Constituent d’encerclar La Caixa per reclamar que també cal veu per decidir quin model de país cal construir.

La idea prevista entre les files de CiU i ERC és posar data i concretar la pregunta abans que acabi l’any; negociar amb el Govern de l’Estat perquè la autoritzin i esperar a que diguin que no, com tothom assegura que passarà. A partir d’aquí, sense perdre temps, cal moure fitxa i convocar eleccions plebiscitàries. Pel camí però, el Govern ha d’aprovar uns pressupostos i intentarà que ERC entri al Govern. També cal aconseguir que PSC i ICV no es despengin del procés i tot plegat enmig del malestar social per la crisi i la retallada de drets socials. La previsió és una, però en política tot està obert. La única previsió que sembla que es pot afirmar sense por a equivocar-se és que l’any vinent el nombre d’independentistes i les seves ganes de mobilitzar-se es mantindrà o augmentarà.

Etiquetas
stats