eldiario.es

Síguenos:

Boletines

Boletines

Menú

CATALUNYA

Bellvitge retalla en investigadors sense escoltar el criteri del seu comitè científic

L’IDIBELL acomiada quatre investigadors, dos d’ells titulars d’estudis relacionats amb el càncer i la fibrosi quística

Els acomiadats qüestionen la gestió del director del centre, Emilià Pola, i denuncien que en l’elecció de qui es fa fora s’han obviat els protocols establerts

- PUBLICIDAD -
Imagen corporativa del instituto de investigación biomédica de Bellvitge.

Una de les imatges corporatives de l'institut d'investigació biomèdica de Bellvitge.

El web de l’IDIBELL (l’Institut d’Investigació biomèdica de Bellvitge) destaca en les notícies del dia la troballa d’un dels seus grups de recerca: “Desenvolupen un model de radioteràpia que permet provar en ratolins nous tractaments de quimioteràpia contra la metàstasi cereberal”.

La direcció del centre, una fundació participada per l’Hospital Universitari de Bellvitge, l’Institut Català d’Oncologia i la Universitat de Barcelona, ha decidit, però, acomiadar per motius econòmics la coordinadora de l’estudi, la doctora Àngels Sierra.  

A més de Sierra, dedicada a la investigació del càncer de mama des de 1992, l’IDIBELL acomiadarà en els pròxims dies tres investigadors més, entre ells, la doctora Teresa Casals, pionera en el diagnòstic neonatal de la fibrosi quística.

“Tant aquí com a fora l’acomiadament de la doctora Casals s’ha rebut amb estupefacció. La seva feina és fonamental pel diagnòstic genètic de la Fibrosi. Ningú pot substituir-la, fa 25 anys que es dedica a investigar aquesta malatia”, lamenta Celestino Raya, president de l’Associació catalana de fibrosi quística.

Les retallades i una gestió, la del director Emilià Pola, qüestionada pel professionals afectats colpegen l’actiu més important d’un dels cinc primers centres d’investigació de l’estat espanyol, capdavanter en medicina cel·lular

Fa un mes i mig que els investigadors de l’IDIBELL van rebre una carta de la direcció comunicant-los el seu acomiadament el pròxim 22 de juny. “Els motius són purament econòmics. En l’últim any els ingressos de l’Institut han disminuit en un milió d’euros. I s’ha tancat l’exercici de 2012 amb un dèficit de 300.000”, explica Jordi Morató, responsable de comunicació de l’IDIBELL.

“Diuen que la solució passa per acomiadar investigadors sense haver contemplat cap altra mesura”, denuncia la doctora Àngels Sierra. “També s’ha rebaixat sous, s’han ajustat beques internes i s’està discutint altres mesures”, apunta Morató, sense precisar quines.

Obligat per llei el 2010 a aplicar una política de contenció, en un any el centre va augmentar les despeses en 4,1 milions i mig d’euros. Segons els comptes de l’entitat, de 2010 a 2011 només es va retallar la despesa en recerca i desenvolupament i en reparació i conservació del centre.

Irregularitats en el procés d’elecció dels acomiadats

A més a més de la retallada en investigadors, els afectats denuncien irregularitats en el procés d’elecció de qui s’acomiada.

“S’ha fet d’esquena als comitè científic, tant intern com extern”, insisteix la doctora Àngels Sierra. “Aquest és un procediment d’urgència, l’objectiu és salvar la situació econòmica del centre i és potestat de la direcció. Ni els patrons, ni la direcció, ni els socis de la Fundació han trobat convenient discutir la mesura amb els òrgans el centre”, convé Morató.

“La direcció no només va fixar unilateralment els criteris en la tria dels acomiadats, sinó que ha avaluat l'activitat científica de manera esbiaixada, arbitrària i incompleta”, abunda Sierra. “Les línies que es tanquen, aportaven uns ingresos per a l’Institut molt per sota de la mitjana”, assenyala el portaveu de l’IDIBELL  fent evident que en la decisió prima, per sobre de tot, el criteri de rendiment econòmic.

Després d’aconseguir tres patents i de tenir-ne una quarta en camí, Sierra lamenta que, “si el problema és econòmic”, des de l’Institut no s’hagi treballat prou en “l'explotació de les patents” per aconseguir nou recursos.

Els afectats denuncien també que, mentre l’IDIBELL acomiada investigadors, ha incorporat un tècnic adjunt a la direcció. “Ha estat una substitució”, justifica Morató. “No s’ha creat un nou càrrec ni ampliat la plantilla per aquesta banda, s’ha substituit una figura que ja existia”.

- PUBLICIDAD -

Comentar

Enviar comentario

Enviar Comentario

Comentarios

Ordenar por: Relevancia | Fecha