Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Israel abre otro conflicto con España por hablar de genocidio en Gaza
¿Ha tocado 'techo' el crecimiento de la economía española?
Opinión - Exclusivo para socios El rompecabezas de ERC. Por Neus Tomàs
Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

La Generalitat endarrereix de nou el pagament dels medicaments a les farmàcies

Un farmacèutic dispensa un medicament.

Blanca Blay

La Generalitat ha anunciat als farmacèutics una vegada més que s'endarrereix el pagament dels medicaments dispensats i que el Servei Català de la Salut, el proveïdor, no disposa de més diners per pagar medicaments fins que no arribi des del Ministeri d'Hisenda una aportació extraordinària. 

Quan una persona compra un medicament en una farmàcia, el farmacèutic paga part de la factura i després l'administració, a través del CatSalut, li paga el corresponent en funció dels medicaments dispensats. L'últim retard en el pagament era ja de tres mesos des de la data de factura de la venda del medicament; el nou retard significarà ara que ho cobraran a quatre mesos des de la factura. Segons explica el Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona (COFB) en una nota de premsa, si no cobren cap factura el proper 5 de novembre, data en què estava previst el cobrament, el deute de la Generalitat amb els farmacèutics superarà els 330 milions d'euros, que és la suma del deute acumulat els mesos de juliol, agost i setembre, de 121,5, 100 i 112,5 milions d'euros, respectivament.

El sector farmacèutic, que fa quatre anys que pateix endarreriments en el pagament de les factures, denuncia “insensibilitat i manca de previsió” per part de l'administració. L'anunci de la Generalitat d'aquest nou retard suposa, a més, una situació pitjor que la de l'any anterior pel que fa a estabilitat en els pagaments i per tant, es troba “lluny de millorar amb l'anunciada sortida de la crisi”. Jordi Casas, vicetresorer del COFB, mostra incomprensió davant el nou anunci de l'administració i lamenta que comenci a ser “tristament habitual” el retard del pagament dels medicaments . Casas explica a Catalunya Plural que la pregunta no és què pensa fer el sector farmacèutic per denunciar la situació sinó què pensa fer l'administració per pagar-los. “No volem que una situació d'irresponsabilitat política, com és no fer-se càrrec de la medicació de la població, repercuteixi en els ciutadans”, assegura.  

Per la seva banda, fonts del Departament d'Economia atribueixen la demora al dèficit no finançat del 2014, que “és una quantitat acceptada pel Ministeri d'Hisenda i no calendaritzada”. Segons expliquen a aquest mitjà, aquesta quantitat l'hauria de finançar el Ministeri a través del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) al que està adherit Catalunya i que consistiria, segons fonts del departament, en una quantitat acordada de 2.300 milions d'euros. 

La solució que apunten des del Govern arribaria amb l’habilitació d’un FLA extraordinari per poder fer front al deute, un fons està pendent d’aprovació per part de la Comissió Delegada del Gobierno para Asuntos Económicos, que segons ha explicat Jordi Casas s'hauria reunit aquest dijous però no hauria aprovat el fons extraordinari. 

Davant aquesta situació, els farmacèutics denuncien la manca de responsabilitat i compromís de les Administracions per garantir el pagament dels medicaments i reclamen que es planifiqui adequadament amb l’elaboració de pressupostos realistes. “A principis del 2015 ja vam dir que la partida per Medicació estava infradotada”, recorda Casas.

D'altra banda, Antoni Torres, president de la Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya, remarca en la nota de premsa que “el medicament no és un bé de consum, té un valor essencial per a la salut de la població, i correspon exclusivament a l’Administració el seu finançament”.

En el darrer any el volum de factures de medicaments dispensats i sense pagar ha fluctuat fins a tres vegades: al setembre de 2014 va passar d’1 a 2 mesos acumulats; al febrer va passar de 2 a 3 i el mes d’abril torna a ser de dos mesos després de l’arribada d’un FLA extraordinari. 

Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Etiquetas
stats