Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

La Coordinadora Obrera Sindical convoca vaga indefinida a Decathlon

La Coordinadora Obrera Sindical convoca vaga a Decatlhon.

Tomeu Ferrer

Barcelona —

La Coordinadora Obrera Sindical, un sindicat que se situa en l'àmbit de l'esquerra independentista, ha iniciat una batalla contra la precarietat laboral. I ho fa enfrontant-se amb un dels gegants de la distribució, el grup Decathlon. L'organització sindical denuncia l'alt nombre de contractes temporals que té el grup en els seus centres i ha instat la societat francesa a iniciar converses. En cas que no mogui peça, ha convocat vaga indefinida a tots els establiments de Decathlon a l'Estat espanyol.

Què fa que un sindicat s'atreveixi a enfrontar-se amb una gran multinacional? Oriol Pintos, el seu responsable d'acció sindical, resumeix els motius del desafiament. “L'empresa abusa dels contractes temporals, que utilitza en frau de llei”, diu. Segons el sindicalista, el grup de distribució, de productes esportius i de vestir, emplea a la majoria dels seus treballadors, especialment els més joves, amb contractes precaris. “El més usual és que contracti una persona per dos o tres mesos i després la faci fora i en contracti una altra”. Per això, un grup de treballadors de les botigues catalanes de Decathlon van decidir afiliar-se a la COS, que hi va constituir una secció sindical. L'organització va constatar les irregularitats que denuncia i es va intentar posar en contacte amb l'empresa, sense rebre resposta. Davant d'això s'ha iniciat una campanya de denúncia amb concentracions a les portes d'alguns establiments i s'ha convocat una vaga indefinida a partir de l'11 d'aquest mes.

Pintos explica que “nosaltres hem decidit actuar. Sabem que hi ha altres sindicats a l'empresa, però tenen posicions immobilistes i està bé que es mostri que hi ha alternatives”. L'alt nivell de persones amb contractes temporals, segons aquest responsable, fa que en botigues amb 20 empleats només dos o tres tinguin contractes fixos i la resta hagi de passar cada tres mesos per la incertesa de la renovació. Potser aquest alt grau de precarietat fa també que hi hagi menys por a un enfrontament directe amb una empresa de la qual no s'espera cap renovació, explica un dels empleats a la societat, que no vol identificar-se.

Concentracions

Vagi com vagi la protesta, un dels seus objectius, el reconeixement del petit sindicat per part de l'empresa, potser s'aconseguirà. Un tràmit obligat abans de realitzar una vaga és la conciliació entre les parts, prevista pel 10 d'octubre. Allà s'intentarà obrir contactes per solucionar el problema que duu als treballadors a convocar l'aturada indefinida.

La vaga s'ha convocat a tot el territori on opera la COS: el Principat, el País Valencià i les Illes. Per això, han presentat la petició d'aturada al conjunt de l'Estat espanyol, encara que ells hagin decidit concentrar els seus esforços allà on tenen incidència.

“Les vagues d'una jornada no serveixen per a res”, afirma el responsable d'acció sindical. La idea que la organització obrera té és pressionar amb accions, tant dirigides al col·lectiu de treballadors com als consumidors per obligar Decatlhon a negociar i millorar les condicions dels seus empleats.

La primera concentració ja l'han feta a Barcelona, davant la botiga del carrer de la Canuda, i no descarten fer-ne d'altres davant de la botiga de la Diagonal. Així, aniran dosificant les accions en un crecendo, asseguren.

Descens de vendes

Decathlon va facturar a Espanya l'any passat 1.338 milions. El benefici va ser de 97 milions. Això suposa un descens en les vendes del m3,6% i del 5% en els guanys. Per afrontar aquesta lleugera caiguda de les vendes el grup va comunicar als seus 12.000 treballadors que els hi congelava els salaris durant tres anys, els feia treballar 25 hores més a l'any i els hi retirava alguns extres.

El grup francès té un centenar de botigues a Espanya. En els darrers mesos ha obert centres a Extremadura i preveu obrir centres a Ciudad Real i Canàries. Per contra va tancar un magatzem de 3.000 metres quadrats a Calatayud a causa de les pèrdues.

Sobre este blog

El Diari del Treball es un blog con voluntad de reflejar, tanto desde la información como la opinión, la lucha por preservar los derechos laborales y económicos que la crisis pone ahora en peligro. El blog está coordinado por el periodista Tomeu Ferrer.

Llegir el Diari del Treball en català aquí.

Etiquetas
stats