Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Feijóo se alinea con la ultra Meloni y su discurso de la inmigración como problema
Israel anuncia una “nueva fase” de la guerra en Líbano y crece el temor a una escalada
Opinión - Junts, el bolsillo y la patria. Por Neus Tomàs

Junqueras apeŀla a la majoria d'esquerres al Parlament per apujar l'IRPF als rics

Oriol Junqueras

Arturo Puente

Junqueras ha trobat la fórmula per promoure la pujada de l'IRPF als més rics sense trencar la sintonia interna al Govern on menys s'esperava: en els 6 escons que li falten a Junts pel Sí per la majoria absoluta. El vicepresident i conseller d'Economia ha assegurat aquest dimecres davant el ple del Parlament que presentarà un projecte de llei d'acompanyament sense canvis importants en fiscalitat però, alhora, ha assenyalat als grups d'esquerra la possibilitat d'acordar canvis respecte a la progressivitat tributària en la negociació parlamentària, on els grups d'esquerres poden aconseguir majories.

“Portarem una proposta que no inclou propostes fiscals noves”, ha assegurat Junqueras respecte uns comptes que ha promès presentar a la Cambra abans que acabi el mes de maig. El vicepresident ha assegurat a més que des del seu equip econòmic s'exposaran “escenaris fiscals diferents” durant la negociació amb els grups, en resposta a la moció que es va aprovar al ple de pobresa, i ha recordat que “en aquest Parlament les majories són canviants ”, assenyalant a la possible geometria variable parlamentària.

Durant les últimes setmanes el líder d'ERC s'havia mostrat obert a establir un nou tram per a rendes a partir de 90.000 euros, cosa a la qual Convergència, especialment els membres convergents del Govern i el propi Puigdemont, s'han negat en rodó. La disputa al si de l'Executiu s'ha tancat amb el compromís de deixar per al tràmit parlamentari els possibles canvis fiscals. “Desempatarà la CUP?”, S'ha preguntat aquest dimecres el líder del PSC, Miquel Iceta. “No. desempatarà al Parlament”, ha tancat en sec Puigdemont.

Amb aquesta maniobra el líder d'ERC ha aconseguit, d'una banda, mantenir les aigües calmades a l'Executiu que comparteix amb CDC, i no és ell qui porta una proposta a la qual aquests es neguen a la llei d'acompanyament, però deixant clara, per l'altre, la majoria de diputats d'esquerres que té al Parlament, tant en el bloc independentista com el ple. Sense bé és una majoria exigua, el fet que Convergència sigui incapaç de buscar suports en altres partits de dretes és suficient perquè el republicà dugui a terme un projecte d'IRPF del qual s'ha mostrat partidari des de fa anys.

De fet aquest dimecres ni tan sols Puigdemont s'ha desmarcat de la proposta fiscal de Junqueras, com si havia fet l'última vegada aquest dimarts davant un grup d'empresaris. “¿Està d'acord amb Junqueras o amb Ciutadans, que fa a política fiscal?”, Li ha preguntat el líder de CSQEP, Lluís Rabell. “Preguntat així m'ho posa fàcil”, ha respost Puigdemont, “amb el vicepresident del Govern. Tinc sintonia total amb la meva vicepresident”.

Rabell s'ha preguntat si des d'Esquerra s'avindran a formar majoria parlamentària amb ells, cosa per a la que s'han ofert. També la CUP s'ha mostrat partidària en els últims dies a acceptar la proposta de pujada d'IRPF de Junqueras, si bé ha reclamat esperar que Junqueras presenti el projecte de llei. Aquest dimarts l'encarregada de l'àrea econòmica de la CUP, Eulàlia Reguant, va demanar anar més enllà de l'IRPF i va marcar com a línia vermella tornar a la fiscalitat del tripartit, després de constatar que “la pressió fiscal a rendes altes és ara més baixa que la que hi havia hagut anteriorment”.

Etiquetas
stats