Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Pablo Iglesias reivindica el dret a decidir en el seu primer discurs com a secretari general de Podemos

Pablo Iglesias en el seu primer discurs com secretari general de Podemos. \ Marta Jara

elDiario.es Catalunya

Barcelona —

El líder de Podemos, Pablo Iglesias, ha defensat el dret a decidir dels catalans en el seu primer discurs després de ser nomenat secretari general de la formació, un càrrec per al qual ha estat elegit amb 95.311 vots i un 88,6% del suport. La nova formació defensa que els catalans tenen dret a escollir com volen que siguin les relacions entre Catalunya i la resta d'Espanya, i reclama un procés constituent a l'Estat que “obri el cadenat del 78” per “parlar sobre tot”.

Podemos ha estat acusat de ser poc concret a l'hora d'explicar la seva postura sobre el procés sobiranista català, però Iglesias ha incidit en Catalunya en el seu discurs. “No som tan diferents”, ha proclamat després desgranar el nombre de multimilionaris que hi ha a Catalunya i a Madrid. Segons l'opinió del líder de Podemos, el PP i CiU són “partits de la casta que es retroalimenten” i ha carregat contra un possible pacte electoral entre CiU i ERC, al qual ha anomenat 'esquerroconvergència' acusant-los de fer un “brindis al sol”.

Podemos s'ha acabat de constituir a nivell estatal i començarà a constituir-se a Catalunya a partir de dilluns. Segons afirma Gemma Galdon, una de les candidates que ha estat escollida per formar part del Consell Ciutadà, l'òrgan encarregat de dirigir Podemos, el partit pretén anar a les eleccions autonòmiques amb una marca pròpia. “Comptàvem que fins al 9-N no hi hauria un avançament electoral a Catalunya, però després del 9-N els incentius per convocar han canviat. Si hi ha un avançament, accelerarem per poder presentar-nos”, explica Galdon.

En la mateixa línia s'ha expressat l'eurodiputada Teresa Rodríguez en declaracions a Catalunya Ràdio. “Amb quina cara podríem nosaltres estar en contra del dret a decidir quan el que estem dient és que volem recuperar la sobirania per part de la gent?”, s'ha preguntat Rodríguez. Segons afirma Galdón, el dret a decidir és només una altra més de les propostes de Podemos per pronfundizar en la democràcia, que “pot estar vinculat al procés constituent o no”.

Pablo Iglesias havia circumscrit el dret a decidir al procés constituent i a decidir sobre l'economia. “Espanya és un país de nacions”, ha defensat, “per això defensem el dret a decidir i apostem per un procés constituent”.

Etiquetas
stats