Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda busca reconstruirse ante el nuevo ciclo político
El PP de Ayuso bloquea la investigación de los negocios de su pareja
Opinión - 'Un español cuenta algo muy sorprendente', por Isaac Rosa

El 73,4% dels catalans votaria en un referèndum encara que es convoqui sense pacte amb l'Estat

Manifestació de la Diada del 2015

Arturo Puente

Que un referèndum sobre la independència de Catalunya és la solució ideal per a una majoria aclaparadora dels catalans és un fet conegut des de fa temps. Però, si s'especifica més i se separa entre els que pensen que el referèndum s'ha de fer de qualsevol manera i els que es decanten per fer-ho només amb l'acord de l'Estat, les opinions es divideixen.

Aquest dijous el Centre d'Estudis d'Opinió de la Generalitat (CEO) ha publicat el seu últim baròmetre, en el qual es mostra per primera vegada que una mica més de la meitat dels catalans aposten per celebrar un referèndum fins i tot si l'Estat es nega a acordar-ho. A més, si aquest s'arribés a convocar, el CEO apunta que el 73,4% dels catalans aniria a votar, a favor, en contra, en blanc o emetria un vot nul sobre la independència.

Per partits, les dades que  mostra el sondeig indiquen que prop de la meitat dels votants de Ciutadans i PSC acceptarien un referèndum, sempre que aquest fos acordat. A més, la meitat dels votants de Catalunya Sí que es Pot (CSQEP) es mostren contraris a la postura mantinguda fins ara per la candidatura al Parlament i veuen amb bons ulls un referèndum no pactat.

Conseqüent amb aquest clima d'opinió, en un referèndum unilateral sobre la independència podrien participar fins al 73,4% dels catalans, un 43,3% a favor de la independència i un 22,2% en contra, sempre segons l'institut demoscòpic de la Generalitat. Els que avui tenen clar que no anirien a votar en una convocatòria de referèndum sense l'acord amb l'Estat sumen el 20,7%.

El CEO de gener a març assegura que, davant una convocatòria de referèndum unilateral, en tots els partits seria majoritària la postura de votar en ell. En el grup més abstencionista es trobarien els votants de Ciutadans, dels quals un 40% es quedaria a casa. Mentrestant, fins a un terç dels votants de Catalunya Sí que es Pot anirien a votar en li referèndum amb la papereta independentista en el sobre, un 34,1%, més dels que ho farien amb una papereta contra la independència, el 27,6% dels seus votants.

Aquest bon dada independentista contrasta amb els resultats que les candidatures secessionistes obtindrien en unes eleccions. Segons el CEO, la suma de JxSí i la CUP podria perdre entre quatre i sis escons, en unes noves eleccions, la qual cosa deixaria la majoria independentista sense majoria absoluta oa la vora de perdre-la.

Així, JxSí es deixaria entre 2 i 4 respecte als 62 actuals, mentre que la CUP també en  perdria dos, dels actuals 10 a 8. En el pitjor dels casos per a tots dos, l'independentisme al Parlament quedaria a 4 escons de la majoria absoluta, mentre que en el millor retindrien el seu domini per la mínima.

Qui aprofita aquesta debilitat dels independentistes és CSQEP, que creix dels actuals 11 a entre 18 i 19 escons, i el PP, que en podria sumar 2. Mentrestant, Ciutadans és el partit que més mal parat surt, amb una baixada d'entre 4 i 5 escons. Per la seva banda, PSC es mantindria pràcticament igual, amb possibilitat de perdre un seient.

Etiquetas
stats