Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Autobús debades per a menors de 10 anys a València

El regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi, i el gerent de l’EMT, Josep Alemany

Moisés Pérez

València —

Amb la mirada posada a potenciar l’ús del transport públic, el tripartit municipal –integrat per Compromís, PSPV-PSOE i València en Comú– ha donat un gir a les tarifes del transport municipal per al 2016. La majoria dels abonaments que hi ha experimentaran una rebaixa. L’únic que s’apuja serà el que utilitzen els jubilats, l’anomenat Abonament Or.

La novetat més destacada és la creació d’una targeta infantil per als xiquets que tinguen de 6 a 10 anys. Amb un cost de cinc euros per a quatre anys –llevat que es perda–, els xiquets d’aqueixes edats podran viatjar debades, quan abans havien de pagar el bitllet a partir de sis anys. La targeta estarà personalitzada amb les dades i la fotografia del menor. Serà obligatòria a partir de sis anys, encara que es podrà crear abans si els pares ho volen.

“Amb aquest bitllet nou, es pretén eliminar la picaresca d’abans per la qual els conductors determinaven a ull l’edat que tenia el xiquet, i tenir a l’abast un cens dels usuaris que hi ha en aqueixa franja d’edat”, ha afirmat el regidor de Mobilitat Sostenible, Giuseppe Grezzi (Compromís). “S’hi busca, a més, fidelitzar el client i augmentar així els ingressos a mitjà i llarg termini”, ha afegit. La posada en marxa d’aquesta targeta nova està prevista per al primer trimestre del 2016.

L’abonament jove també s’abaixa de preu, de 30 euros que costa actualment a 25. Però no és l’únic canvi que afecta aquest bitllet. Per a aconseguir més usuaris, l’abonament per als joves s’universalitzarà. És a dir, per a poder usar-lo no hauràs de ser resident de València ni estar matriculat en un centre educatiu a la ciutat, sinó que tots aquells joves dels pobles de l’àrea metropolitana podran fer-ne ús. “Forma part de la nostra aposta per dissenyar el transport amb perspectiva metropolitana”, ha ressaltat Grezzi. Gràcies a una llei dictada per la Generalitat Valenciana. l’Ajuntament equipararà els descomptes de què gaudien les famílies nombroses a les monoparentals.

L’única pujada es concentra en l’anomenat Abonament Or que utilitzen les persones jubilades o d’edat avançada. Augmenta de 18 euros que costa ara a 20. Una pujada de dos euros que afectarà els 110.000 usuaris d’aquesta targeta. Les antigues targetes tindran validesa fins al febrer, perquè durant el mes de gener els usuaris puguen actualitzar-les. El bitllet senzill ni s’augmenta ni s’abaixa de preu.

Així mateix, per a evitar que això supose una càrrega excessiva per als que tenen pensions per davall de l’indicador públic de renda d’efecte múltiple, “tots els que vulguen poden acreditar els seus ingressos baixos i sí, compleixen els requisits, poden accedir a l’abonament social”, ha indicat Josep Alemany, gerent de l’EMT. De fet, Alemany ha avançat que fins al moment s’han acceptat 1.154 peticions per a accedir a l’abonament social i 218 s’han rebutjat.

A pesar de la pujada en l’abonament destinat a la gent gran i els ingressos superiors que esperen rebre després de l’augment de la demanda, ni Grezzi ni Alemany han precisat el cost inicial que tindran aquestes rebaixes i descomptes. Sobre la reestructuració de les línies de l’EMT, Alemany ha indicat que s’abordarà l’any que ve mitjançant un procés participatiu en què intervindran tots els actors implicats.

stats