Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Compromís internacionalitza la reivindicació per un “tracte just”

Un instant de l'acte celebrat a Brusel·les organitzat per Compromís

Sergi Pitarch

Brusel·les —

Compromís ha portat fins al Parlament Europeu la reivindicació valenciana per un finançament de l'Estat just. La coalició ha ajuntat en una jornada de formació a càrrecs polítics de Primavera Europea -la candidatura de la qual va formar part i va fer eurodiputat a Jordi Sebastià-, membres del grup europeu ALE-Verds i càrrecs públics de tota Espanya.

Esven Giegold, eurodiputat Verd en el Parlament Europeu ha explicat el model de finançament alemany entre l'Estat i els landers. En la seua exposició ha evidenciat les dificultats en les relacions entre els diferents territoris i ha apel·lat al “principi de solidaritat interterritorial”. Giegold també ha apel·lat a la “coresponsabilitat” fiscal.

La diputada de Compromís en les Corts Mónica Álvaro ha explicat als altres ponents i als assistents la situació de “marginació” a la qual el model de finançament espanyol ha portat a la Comunitat Valenciana. “Amb una renda inferior, els valencians rebem menys del que aportem”, ha recordat. Álvaro ha demanat un “tracte just” perquè, a més, en matèria d'inversions la Comunitat Valenciana rep un 3,5% quan representa el 11% de la població i el 10 % del PIB.

La diputada de Compromís ha assegurat que amb els diners de menys que rep el territori de l'Estat es podria pagar el 50 % de la despesa de dependents valencians. “Ara aporta el 12%”, ha puntualitzat. “No volem caritat, volem justícia”, ha sentenciat Àlvaro.

Ana María Álvarez, regidor d'Equo a Parla, ha criticat el dúmping fiscal que Madrid fa respecte a les altres autonomies. Álvarez ha revelat que amb el que perdona la comunitat governada pel PP a les rendes més altes en l'impost de patrimoni es podria abonar la renda garantida de diversos milions de persones. Uns 3.000 milions d'euros entre 2012 i 2016.

El debat, en el qual també ha participat el diputat de la Chunta Aragonesista Gregorio Briz, ha evidenciat que la reforma del sistema de finançament haurà de contemplar més fons que els actuals i tenir present tant la població com la dispersió dels territoris.

Jordi Sebastià ha moderat la taula i a l'acte han acudit la diputada de Compromís en el Congrés Marta Sorlí i la diputada en les Corts Isaura Navarrro.

Etiquetas
stats