Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Els hospitals privatitzats, com els investigats per frau, costen als valencians quasi 700 milions l’any

L'Hospital de la Ribera (Alzira)

Carlos Navarro Castelló

València —

El model de gestió privada dels hospitals públics implantat en cinc departaments de salut (Alzira, Torrevella, Dénia, Manises i Elx) pel PP costarà d’entrada als valencians 693,4 milions d’euros, només enguany.

Segons han explicat fonts de la Conselleria de Sanitat, aquesta xifra ix de multiplicar la capita (despesa sanitària estimada per habitant), que enguany ascendeix a 775,45 euros, pel nombre d’habitants assignat a cada departament.

D’aquesta manera, enguany Sanitat està avançant a les diferents concessionàries (Ribera Salud, DKV i Sanitas) 57,8 milions d’euros cada mes per garantir el funcionament d’aquests hospitals.

Les mateixes fonts han explicat que “a final de l’any es trau una liquidació per veure si l’Administració ha d’aportar alguna quantitat addicional o si la concessionària ha de tornar diners que ha cobrat de més”.

Tal com va denunciar al començament d’aquest mes la consellera de Sanitat, Carmen Montón, les diferents concessionàries deuen a les arques públiques més de 260 milions d’euros en concepte d’aquestes liquidacions des de l’any 2008, ja que el Consell del PP no els les va exigir.

Del total dels departaments privatitzats, La Ribera-Alzira, amb una població de 246.000 persones; Torrevella, que n’atén 156.000 i Elx-Crevillent, 148.000 són gestionats per Ribera Salud, una societat participada al 50% per Banc de Sabadell i per l’empresa nord-americana Centene Corporation.

En el cas de Dénia, que atén una població de 150.000 persones, Ribera Salud posseeix un 35% de la concessió, mentre l’altre 65% correspon a DKV. L’hospital de Manises, amb una àrea de 193.000 habitants, és gestionat per Sanitas.

Com ha informat eldiario.es, la gestió de Ribera Salud està en dubte davant de la investigació judicial oberta pel presumpte cobrament de comissions il·legals per la compra de pròtesis pagades amb diners públics.

De fet, la Fiscalia ha demanat la imputació d’Alberto de Rosa i Pablo Gallart, els administradors de B2B, la central de compres de Ribera Salut.

Davant d’aquesta situació, la Conselleria de Sanitat està “estudiant personar-se” en la causa oberta en un jutjat de València.

La seua presència en el procés, si s’executa finalment i és acceptada pel jutge, li permetria perseguir per la via penal una eventual pràctica delictiva. A més, si es provaren les irregularitats sota investigació, podria exigir la devolució dels diners escamotejats a les arques públiques.

L’escàndol ha reobert el debat sobre la conveniència de rescatar la gestió dels hospitals privatitzats perquè s’integren en la xarxa pública.

Els portaveus dels partits que governen la Generalitat (PSPV i Compromís) consideren que arran d’aquesta investigació es pot obrir un expedient sancionador a l’empresa i, fins i tot, rescindir la concessió.

En aquest sentit, el Consell ja ha manifestat que recuperarà el control de l’hospital d’Alzira, la concessió del qual caduca el 2018, un any abans que acabe la legislatura.

La resta dels centres sanitaris de gestió privada acaben les concessions respectives el 2021 (Torrevella i Dénia), el 2024 (Manises) i el 2025 (Elx).

En el cas de Dénia, el Consell negocia l’adquisició de la majoria accionarial amb DKV, empresa que va manifestar la voluntat d’abandonar la concessió.

Etiquetas
stats