Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
El ataque limitado de Israel a Irán rebaja el temor a una guerra total en Oriente Medio
El voto en Euskadi, municipio a municipio, desde 1980
Opinión - Vivir sobre un polvorín. Por Rosa María Artal

El jutge investiga Ribera Salud per malversació i prevaricació

Alberto de Rosa, director gerent de Ribera Salud.

Voro Maroto

La policia pensa que la cúpula de Ribera Salud, l’empresa que gestiona la majoria dels hospitals valencians privatitzats, ha pogut cometre els delictes de prevaricació i malversació de cabals públics en cobrar comissions de manera irregular, i a esquena de la Generalitat, a diversos dels seus proveïdors.

Basant-se en les conclusions dels investigadors, un jutge de València investiga des del maig l’assumpte. Després de prendre declaració a diversos testimonis, el titular del Jutjat d’Instrucció número 4 ha declarat la causa complexa, i això li permet ampliar el termini de la instrucció.

Hi ha pendents de practicar unes quantes proves i, segons un comunicat del Tribunal Superior de Justícia (TSJ) valencià, el jutge encara no ha rebut l’informe sol·licitat a la Conselleria de Sanitat al maig –ja fa sis mesos– per a poder avançar la investigació. Aquesta se centra, sempre segons el TSJ, en B2B, la central de compres pertanyent a Ribera Salud utilitzada, presumptament, per a cobrar comissions de manera irregular i engreixar els beneficis de la concessionària sense respectar els contractes i a esquena de l’Administració.

Els informes que en què es basa la investigació apunten que el 2015 es podrien haver cobrat comissions que podrien haver arribat fins al 23% en marcapassos, i que haurien reportat més de 96.000 euros d’un sol proveïdor, i fins al 30% en pròtesis de genoll i de maluc, que haurien suposat comissions de 44.000, 50.000 i, fins i tot, 70.000 euros, segons els proveïdors.

El fiscal demana imputacions

La policia, en l’informe, posa el focus en la cúpula de Ribera Salud: deu persones amb “responsabilitat” en “les empreses investigades”, presumiblement, la matriu, les empreses creades per a gestionar les diverses concessions administratives (la Ribera, Torrevella, Dénia i Elx-Vinalopó) i B2B.

De moment, no hi ha imputats, però el fiscal ha demanat que, quan es reba l’informe requerit a Sanitat, es prenga declaració a dos d’aquests alts càrrecs en qualitat d’investigats. La Generalitat ja ha anunciat que estudia personar-se en la causa oberta.

El Govern valencià que presideix Ximo Puig ha anunciat des del principi que vol revertir els hospitals que va privatitzar el PP a la xarxa pública i l’hospital d’Alzira, capital de la comarca de la Ribera Alta, la concessió del qual caduca el 2018, és el primer candidat.

Etiquetas
stats