eldiario.es

Síguenos:

Boletines

Boletines

Menú

Josep Sorribes

Professor d´Economia Regional i Urbana en la Universitat de València. Cap de Gabinet de l Alcaldia de l´Ajuntament de València (1983-1988). El seu darrer llibre: 'Valencia 1940-2014: Construcción y destrucción de la ciudad' (PUV, 2015).

  • Reacciones a sus artículos en eldiario.es: 8

El Metropol: Incendis (fortuïts?), desvergonya (tècnica) i dubtes (innecessaris)

De vegades cal estar a l’aguait i reaccionar amb rapidesa, malgrat que la precipitació puga conduir a cometre alguna errada. Veus molt més autoritzades que la meua (d’estricte outsider)  ja s’han pronunciat i es pronunciaran els propers dies i només cal utilitzar el cercador de Google. Una cosa és l’afició desmesurada que tenim a  glosar la València en flames (reals o imaginàries) i una altra ben distinta és la insensibilitat manifesta (amb excepcions honroses i valuoses per igual) davant d’agressions al patrimoni pròpies de la piqueta autoritària.

I, com a factor agreujant, la síndrome del bomber incendiari. Passà (metafòricament) amb la RTVV ( primer la degrade i després la tanque.) Lluny de la metàfora –com si fos enveja dels socarrats de Xàtiva– vam patir l’incendi –sempre casual- del teatre Princesa (aneu al Carrer Murillo i vegeu l‘enorme i sucós solar resultant) i el 16 de Febrer del 2001, en Hernán Cortés 9 , les flames feren malbé l’edifici on residia al seus baixos el Cinema Metropol.

Seguir leyendo »

Lliçons des del bus

Ja feia temps que anava jo rondinant com un borinot la idea del profit que se li podria treure a veure la ciutat des de les finestres dels autobusos de l’EMT o del Metrobús  i, complementàriament, el paisatge urbà que ens ofereix els viatges en el trenet (FGV) o en les rodalies de Renfe. No sé si arribaré a parir un paper  basat en aquesta mena de percepció mòbil però, de entrada, dos experiències recents  m’ animen a no abandonar el projecte.

La primera fou farà cosa d’un més  amb motiu d’un viatge que vaig fer a la Fira Mostrari per a escoltar quatre il·lustres  arquitectes magistralment presentats per Fernandez Galiano amb Rafael Moneo com a darrera figura invitada. He de dir que aprofitar CEVISAMA per a fer aquesta mena d’activitats em sembla una gran idea que hauria de proliferar amb altres excuses. Al Saló d’Actes no cabia una agulla -amb gent seguda per tot arreu-  i les més de 500 butaques estaven plenes de gent jove (estudiants d’arquitectura en la seua majoria, obligats o no) que escoltaven les aventures i desventures de projectes arquitectònics originals i valuosos. Malgrat l’edat, Rafael Moneo s’apassionà contant  el seu darrer projecte d’ una bodega de vi al Bierzo de León per als Palacio.

Seguir leyendo »

'Pax romana' al Cabanyal: una història exemplar

Som a l’inici, després de la crida i d’alguns tumultuosos prolegòmens, de les nostres festes falleres. “Som tradició”, com diu el cartell oficial, i no hi ha dubte que açò és “lo nostre” tant o més que els bous al carrer. Ja han passat els Carnestoltes i encara manca quasi un més per a la mona. Cal aprofitar aquesta primera setmana de març (després es fa un parèntesi dominat per el soroll, la barbàrie i l’orgasme de la restauració) per a montar el pollo. I en aquesta rifa, veges tu per on, li ha tocat la grossa al nostre sempitern i benvolgut Cabanyal.

Els representants genuïns de la voluntat popular, Salvem el Cabanyal (sempre salvant!!!), l’ associació de veïns i el col.lectiu “El litoral per al poble” (sic) han posat el crit al cel per l’atreviment dels tècnics encarregats de la redacció del Pla Especial. Algú féu la grossa errada de “fabricar” una simulació grollera en què desapareixia la massa arbòria coneguda com a Parc del Doctor Lluch i en el seu lloc apareixien uns habitatges nous perpendiculars (!!!!) a la mar i no paral.lels com és tota la trama existent. I ja sabem que València vol ser sempre la Roma de Nerón. Els incendis són realment allò nostre. Com que els esdeveniments tenen, al meu parer, moltes lliçons aparellades, més val que anem per parts

Seguir leyendo »

El silenci atemporal del solars

En termes generals, la coneguda expressió “tempus fugit” és la  pura constatació d’una tautologia. Doncs clar que passa el temps!! I, a mes, ho fa de forma inexorable sense atendre a raons  ni desitjos. El pas del temps no té, com tantes altres coses, una percepció  homogènia. Quan més gran et fas i menys camí et queda per recórrer, sembla com si el maleït temps s’ accelerés.

Seguir leyendo »

Estupefacció

A Juan Bautista Soler li correspon l’honor d’haver popularitzat allò del “pelotazo”, molt apropiat per altre costat per a una operació com la de Mestalla per a la que cal tindre moltes pilotes en forma de poca vergonya. Tanmateix de “pelotazos” (antics i recents) en sabem prou en aquesta castigada ciutat ( Sorribes, J. València 1940-2014. Construcción y destrucción de la ciudad. PUV 2015) i la voracitat immobiliària no és virtut exclusiva de l’ex president del València CF. Enrique Ballester (Guadaqlmedina, IGSA...) és un bon exemple.

Llixc amb estupor (no trobe millor adjectiu) que Guadalmedina exigeix a l’Ajuntament 45 milions d’ euros (quatre xavos) per l’ anul·lació de la llicència d’ obres concedida en temps de Rita Barberà sota el paraigües d’ un conveni  de jutjat de guàrdia (pgs. 281-284) perpetrat el 2005. En paraules senzilles i tendres la jugada fou de llibre: Ballester es quedava amb l’edifici del Centre Sanitari Municipal de la Plaça d’ Amèrica (valorat a preu molt inferior al pagat per la Generalitat per a la venda de l’edifici del Jutjats a LUBASA)  i li  cedía a l’Ajuntament l’edifici de la Tabacalera que previament era  destrossat i mutilat  per a permetre dos edificis de luxe en la trasera que dona a Mícer Mascó.

Seguir leyendo »

València-Lisboa, un agermanament urgent

La ciutat es disposa, un any més, a celebrar la festa del seu sant patró Sant Vicent Martir. Una festivitat que és només de València ciutat -de creus endins– cosa que sobta a qui no coneix la importància de l’esdeveniment i la resistència paradigmàtica a renunciar a la tradició. Fet lloable aquest, tot i que es puga detectar un excès de caspa i una resistència numantina a deixar de costat (o superar) el sempitern conflicte de què fer amb el monestir de Sant Vicent de la Roqueta i si cal o no practicar l’arqueologia, no siga que el cos del sant encara estiga soterrat a casa nostra, perquè el monestir s’alçà al lloc on hi havia el femer on fou llançat el cadàver del sant.

De tota manera, tindrem les habituals processons perquè el fervor vicentí es mantinga per sempre viu i la ciutat torne a demostrar que de vegades no cal recorrer a allò que tot canvie perquè tot continue igual per la senzilla raó que res no canvia.

Seguir leyendo »

La ciutat autista

Diu la wikipèdia que l'autisme és un grup de trastorns del desenvolupament neurològic que es manifesta obstaculitzant l’aprenentatge d’habilitats de comunicació i de relacions socials, així també com la imaginació i la conducta., Forçant una mica l’ argument, podríem parlar  de ciutat autista? I, en cas afirmatiu, podríem aplicar aquest terme a la ciutat de València?

Ja duc un cert temps desfent-me en cabòries sobre d’on li podria vindre la força a la ciutat per a eixir d’uns quants cercles o bucles que l’esterilitzen. València ciutat, com totes les ciutats europees comparables, és, a hores d’ara, una ciutat plena de reptes i sociològicament molt complexa en raó a la gran diversitat de procedències, cultures i llengües que té al seu si i també a la continua tensió entre la globalitat i la localitat. Dels reptes, els habituals en una ciutat d’aquesta dimensió: la dificultat de generar dinàmiques virtuoses de creixement econòmic; l’ agreujament de les desigualtats socials que sembla que han vingut per a quedar-se després de la crisi; les necessitats d’actualització permanent d'equipaments i d'infraestructures; els maldecaps de l’abús de la mobilitat privada i un llarg seguit que seria avorrit detallar.

Seguir leyendo »

L'atzucac i el bomber incendiari

A València en sabem molt, d’atzucacs (altres en diuen cul de sac), com a herència morfològica que ens deixaren els àrabs. Carreró sense eixida: no una altra cosa és el trist present i molt difícil futur a Catalunya, tot i que no cal oblidar ni un instant que una cosa són les batalles i una altra les guerres i que el futur està per definir. Tampoc convé oblidar que si, al final, com és previsible, la “força de l’Estat” s’imposa a Catalunya, al País Valencià se'ns cruspiran més encara, malgrat que, oportunament, ara ens entretinguen amb la promesa de la millora del sistema de finançament, tal com s’utilitzen els caramels i altres placebos perquè no escridassen els més menuts.

Però ja veurem si no posen tots els entrebancs possibles per  millorar l’autonomia de segona que tenim, i si qualsevol intent (marginal, és clar) d’empatia amb els veïns del nord no serà avortat per a evitar qualsevol contagi. De nou, no podrem dir que parlem la mateixa llengua, que els Països Catalans són una opció de futur en una Europa de les ciutats i regions i no dels Estats-nació, els quals, sabedors de la seua inexorable pèrdua de sobirania, responen com animal ferit recentralitzant i reforçant els seus poders. Els interessa un país aïllat, subaltern, que exerceix de sucursal i que s’alegra, en una mostra de pobresa d’esperit, de rebre l’almoina d’algunes seus empresarials que han canviat de destinació perquè estar bé amb Madrid dóna rèdits i perquè bussiness are bussiness.

Seguir leyendo »

Pobresa d'esperit

En el degoteig de “fugida” d’empreses de Catalunya (de simple relocalització de les seus, que no de les activitats), no sé quina dosi hi ha d’oportunisme polític i de “protecció” del negoci. Tant se val. Els diners mai no s’ han caracteritzat per tenir pàtria i van a la seua, faltaria més. Això sí, amb el plaer gens dissimulat per part de Rajoy y els seus corifeus, que son legió i que també creixen amb l’ oportunitat que els depara la sedició. Com ja va sent costum, la premsa independent, local i nacional, continua oferint- nos titulars “objectius” amb l’ ús i abús de la utilització del cos de lletra perquè la cosa quede clara.

Més enllà d’aquesta peregrinació interessada i sainetesca, la lectura en la premsa del dia 7 de les sàvies declaracions d’una dotzena de pròcers locals de diferents sensibilitats ideològiques m’ha produït vergonya aliena i rubor pujat i el meu cap ha tret del bagul  l’obra de Victor Hugo “Els Miserables”. El denominador comú d’aquestes declaracions era el també poc dissimulat plaer per l’ èxode que ens ha premiat als valencians gràcies al fet que hem sabut bastir un clima de sentit comú i civilitat.

Seguir leyendo »

Ciutat i relat

Probablement m’han afectat massa les primeres calors i, amb les defenses baixes, m’ha guanyat la partida la nostàlgia de futur que sempre està arraconada sota la taula. També és possible que m’haja passat amb la dosi de cartilles de raonament malgrat l’advertència del galè. Si fa no fa, el cas és que no em lleve del cap que als valencians ens cal un relat que ens traga del dubte permanent sobre qui som, quina ciutat volem i com arribar-hi. Dubtar és sa sempre que no se't faça aigua el cervell de tant d’excés hamletià.

Un relat possible, alhora que ambiciós, que puga arrossegar un mínim de consens sense començar sempre de zero, vertader esport nacional. Sens dubte qualsevol relat, tot i pretesament coherent, té no sols l’empremta subjectiva del que el formula sinó que demana molta constància i pedagogia perquè arribe a ser assumit per una part significativa de la població. Vistes les dificultats, podem desistir però les coses  no milloraràn.

Seguir leyendo »