Emilio Botín, President del Banc Santander, va defensar la solidesa i liquiditat de la seva entitat davant la Junta General d'Accionistes 2014. No obstant això, va tornar a negar l'evidència i no va donar explicacions sobre una realitat, fins ara, immutable: el Santander és el segon major inversor espanyol d’empreses productores d'armes.
Els negocis del Banc Santander tenen una cara fosca que els seus clients desconeixen. Per entendre el positiu balanç que va presentar Emilio Botí a la Junta General d'Accionistes és necessari explicar certs assumptes opacs i per a això van estar presents dos activistes de la campanya. El passat 28 de març, ambdues van acudir al Palau d'Exposicions i Congressos de Santander per parlar als assistents sobre els negocis controvertits que el president omet i, un any més, nega —a pesar que la polèmica ha transcendit en diversos casos als mitjans de comunicació—.
En aquesta ocasió, les activistes van intervenir com a representants de 122.593 accions cedides a la Campanya Banc Santander sense armes, promoguda pel Centre Delàs d'Estudis per a la Pau, Setem, ODG —Observatori del Deute en la Globalització— i el Col·lectiu RETS —Respostes a les Empreses Transnacionals—.
La primera intervenció, a càrrec de María de Lluc Bagur, va demanar comptes sobre els 1.323 milions d'euros en crèdits i bons concedits pel Banc Santander a empreses d'armament fins ara, com a General Dynamics —perpetrador del míssil de llarg abast BGM-109 i venedor d'armes a Aràbia Saudita—, Honeywell International —implicada en armes amb capacitat termonuclear com el Trident II— o MAXAM —empresa espanyola anteriorment fabricadora de mines i municions de dispersió a través de les seves filials, FAEX i EXPAL—. Així mateix, l'activista va denunciar els 3,06 milions d'euros que va rebre en 2013 Boeing —el segon major fabricant del món d'avions i venedor d'helicòpters a l'exèrcit d'Israel, sense importar gens ni mica les vides que es cobra el conflicte àrab-israelià—.
Posteriorment, Ainhoa Díaz va demanar explicacions sobre els negocis controvertits que el Banc Santander té a l’Índia i Brasil. Primer, el Projecte Jaitapur a càrrec del gegant nuclear francès AREVA, al que el banc presidit per Emilio Botín ha donat 500 milions d'euros juntament amb altres entitats per construir la major central nuclear del món en una zona amb un gran perill sísmic i on viuen grangers i pescadors indis. Segon, el Banc Santander és tristament conegut per admetre que ha finançat el Projecte de les represes del Río Madera a Brasil —entorn del qual hi ha hagut controvèrsia pública des del 2011—, que amenaça tant la selva amazònica com els assentaments d'indígenes i pobles pesquers de la zona.
Després de les intervencions, Emilio Botín va respondre amb la projecció d'un vídeo promocional sobre les inversions del Banc Santander i respecte a les inversions controvertides la seva resposta va ser l'habitual: “El Banc Santander respecta totalment les convencions a nivell internacional i els tractats de no proliferació i estem completament en norma amb els reguladors en aquest assumpte”.
En definitiva, Emilio Botín segueix en la seva línia i nega l'evidència; a pesar que els seus tractes amb Boeing i la seva implicació en els projectes de Jaitapur i Río Madera no són un secret.
Mentre això segueixi succeint, l'activisme accionarial seguirà present amb l'objectiu de despertar cada vegada més consciències sobre un assumpte que ja no és tan desconegut per a la societat civil.
Adiós a las armas nace con el objetivo de contribuir a la construcción de un mundo más seguro, a través de la cultura de paz y el desarme, desde la investigación y difusión de los efectos perversos del militarismo y el armamentismo, prestando especial atención al comercio de armas, la financiación de las armas, el gasto y presupuestos militares, las fuerzas armadas, la industria militar, la Investigación y Desarrollo (I+D) de armamento, las operaciones militares en el exterior, con especial atención en el Estado español; también hacemos análisis de conflictos armados, el militarismo y armamentismo mundial y de las doctrinas de seguridad y defensa de España, la UE y la OTAN.
Adiós a las armas es un blog coral en el que escribimos investigadoras y colaboradoras del Centro Delàs de Estudios por la Paz, pero dónde también se pueden encontrar artículos firmados por autoras que hacen una lectura de los conflictos y las relaciones internacionales incorporando un análisis crítico desde la cultura de paz y la no-violencia.
Lee más.