Artur Mas renuncia a l'acta de diputat i perd la condició d'aforat
Artur Mas ha renunciat a la seva acta de diputat al Parlament. D'aquesta manera, l'expresident de la Generalitat perd la seva condició d'aforat i completa el “pas al costat” per dedicar-se a la refundació de Convergencia.
Mas està imputat, igual que l'exvicepresidenta Joana Ortega i l'exconsellera d'Ensenyament, Irene Rigau, pel paper de la Generalitat en la consulta sobiranista del passat 9 de novembre, que després de la suspensió del Constitucional va derivar en un procés participatiu.
En la seva declaració com a imputat davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Mas es es va erigir com a “màxim responsable d'impulsar i idear el 9-N” però va descarregar la seva execució en els voluntaris. No obstant això, de part de la documentació lliurada al jutjat, es desprèn que la Generalitat va ordenar seguir amb el 9-N a una empresa després de la suspensió del Constitucional.
Dels tres alts càrrecs de la Generalitat imputats, només Rigau manté la seva condició d'aforada en ser diputada de Junts pel Sí, per la qual cosa la causa del 9-N seguirà al TSJC. Joana Ortega va abandonar la política després de la crisi de la federació de Convergència i Unió i la seva sortida del Govern.
Mas va anunciar aquest dissabte a la seva intenció de dedicar-se a “renovar” Convergència Democràtica, el partit que lidera com a successor de Jordi Pujol, però no va aclarir si seguiria com a diputat. Precisament són els escàndols de corrupció que esquitxen el partit, començant pels de la família Pujol, els que han motivat la refundació de CDC, a qui algunes enquestes pronosticaven una sonora patacada –30 escons o menys– d'haver-se repetit eleccions al març.
Amb tot, Mas no va tancar del tot la porta a un possible retorn a la política. “Si es considera en els propers temps que el que jo pugui aportar té algun valor o alguna conseqüència positiva per al país, jo amb molt de gust ajudaré”, va afirmar. També va dir que quedava “rellevat” del compromís de retirar-se de la política després d'aquesta legislatura ja que, després de tres mesos de negociacions, va renunciar a seguir com a president.
Artur Mas va ser diputat de CiU entre 1995 i 2015, després d'una etapa al grup municipal a Barcelona. Només entrar al Parlament es va convertir en conseller de Política Territorial i Obres Públiques, i del 1997 al 2011 d'Economia i Finances. Entre 2001 i 2003, va ser conseller en cap, com a successor natural de Jordi Pujol. Va ser set anys cap de l'oposició i va tornar al Govern en 2010 com a president de la Generalitat. Va liderar dos executius que han retallat la despesa social un 15% respecte l'últim pressupost del Tripartit.
Amb l'entrega de l'acta, Mas perdrà el sou de diputat, però té dret a una pensió com a ex president. El compte oficial del Govern a Twitter ha detallat que ha estat aquest dimecres quan Mas ha lliurat la renúncia a l'acta de parlamentari a la cambra catalana, poques hores després de passar el testimoni a Carles Puigdemont. Mas havia estat escollit diputat en anar de número quatre a la llista de Junts pel Sí per Barcelona. El substituiria Fabián Mohedano, número 33 de la llista de JxSí per Barcelona.