Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Barcelona reclama a l'Estat una nova llei que garanteixi el dret a l'habitatge

Representants de la PAH amb l'alcaldessa Ada Colau i els presidents dels grups municipals de CiU, ERC, PSC i CUP

João França

La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca ha estat present en el primer ple ordinari del nou ajuntament de Barcelona. El ple ha aprovat una declaració institucional impulsada per la PAH per exigir una nova llei del dret a l'habitatge a nivell estatal. L'alcaldessa Ada Colau i els representants de CiU, ERC, PSC i CUP han comparegut amb membres de la Plataforma abans del ple per mostrar el seu suport al text, que recull les reivindicacions que la PAH va presentar als partits que es presentin a les eleccions del proper 20 de desembre.

La PAH va reclamar a tots els partits les seves propostes i un calendari d'aplicació per garantir el dret de l'habitatge, i ha pressionat també des dels ajuntaments. “Les polítiques públiques fetes a nivell estatal són completament ineficaces, creiem que tots els partits de l'Estat s'han de posicionar”, ha assegurat aquest divendres el portaveu de la PAH, Carlos Macías.

Colau ha reiterat un cop més que en matèria d'habitatge “la ciutadania ha anat molt per endavant per fer front a aquesta vulneració de drets fonamentals”. Ha afegit que voldria que les entitats socials que promouen aquesta iniciativa poguessin intervenir en el ple per defensar-la, però la normativa municipal no ho permet.

El líder del grup municipal de CiU, Xavier Trias, ha reivindicat la necessitat de consensos amplis en matèria d'habitatge, “perquè són polítiques que s'han de fer a llarg termini”. Trias ha declarat que “és important poder introduir canvis legislatius a nivell de l'Estat i fer-los a Catalunya i que no ens els aturin”.

En una línia semblant s'ha expressat Alfred Bosch, que ha assegurat que des d'Esquerra faran “tots els esforços que puguem i lluitarem en tots els àmbits, municipal, català i també a l'Estat espanyol mentre hi siguem”. Bosch ha recordat que era diputat al Congrés quan es va debatre la ILP de la PAH i que va viure la jornada amb “tristesa”.

Jaume Collboni, del PSC, ha reivindicat les mesures d'ajuntaments del seu partit en la matèria: “el paper d'ajuntaments com Santa Coloma o Terrassa han estat claus per mobilitzar l'habitatge buit”, ha assegurat. Collboni ha posat èmfasi en la importància de la implicació del poder municipal en la reivindicació del dret a l'habitatge.

Finalment, Maria José Lecha, de la CUP, ha celebrat com “un pas important que aquesta reivindicació arribi a les institucions”. El més important per Lecha, però, és “que aquest dret fonamental surti del paper i deixi de ser una mercaderia”.

Etiquetas
stats