Literal, una fira per treure el llibre radical i polític del gueto
Ja ho deia l'activista i política marxista Angela Davis (Alabama, 1944): “Radical vol dir simplement anar a l'arrel de les coses”. Aquest pensament va ser el motor que va fer posar en marxa la majoria de les editorials independents que operen a Barcelona; i també el nexe que les va portar a engegar l'any passat la Fira Literal, la primera mostra d'idees i llibres radicals de Barcelona. La sospita d'èxit que tenien Tigre de Paper, Pol·len, Icària, Virus i Bellaterra —les cinc editorials que van sumar forces per arrencar el certàmen, organitzat per la cooperativa Cultura21— es va veure superada per la recepció de la primera edició, 5.000 assistents en total a les jornades i 900 a les conferències.
Per aquest motiu, la mostra, que tindrà lloc el proper 13, 14 i 15 de maig a la Fabra i Coats de Barcelona, ha apostat per crèixer en aquesta segona cita: més pressupost, més conferències, més entrevistes... I més transversalitat. La música (creació del Literal Black Music) i la gastronomia se sumen a l'oferta de la fira, amb l'objectiu d'arribar a més públic: “És l'única manera de portar nou públic a la Fira, fer-ho a partir dels diversos àmbits de la cultura. El nostre objectiu és culturitzar l'economia social i cooperativitzar la cultura”, ha matisat aquest dimecres el director de la fira, Simón Vàzquez.
La direcció de la fira no vol que aquest sigui un esdeveniment només per a professionals del sector —la fira reuneix prop de 60 editorials i llibreries de Catalunya, la majoria empreses d'economia social— ni persones interessades tradicionalment en el llibre polític. “Necessitem sortir d'aquest gueto cultural i activista... Arribar a més gent. Un cap de setmana a l'any és poc, però tota pedra fa muntanya”, ha explicat Vàzquez, que també ha presentat un mapa de llibreries radicals de Barcelona que serà imprès i repartit per fomentar aquest tipus d'espais. Segons Vàzquez, un “homenatge” a aquells que defensen el llibre radical els 365 dies de l'any.
La mostra, de caràcter gratuït, no només pretèn acostar els llibres de pensament crític al gran públic, també vol assentar-se com la fira literària més significativa a Barcelona. “Tenim la Setmana del Llibre en Català i el Kosmopolis [CCCB], però faltava una altra fira com l'extinguida Setmana del llibre de Barcelona”, ha dit Vàzquez en un esmorzar amb la premsa a l'Espai Contrabandos, que també col·labora amb la fira. Literal vol posar Barcelona en el mapa de les fires internacionals del llibre radical, agafant com a model certàmens com el Radical Bookfair de Londres o d'altres similars a Edimburg o París, però sense oblidar d'altres iniciatives properes com la Liberisliber de Besalú.
El pressupost d'aquest any es veurà triplicat respecte l'edició anterior, gràcies, entre d'altres, a l'incorporació d'una subvenció per part de l'Ajuntament de Barcelona, que se suma al capital aportat per les editorials, els patrocinadors cooperatius (Coop57 o col·lectiu Ronda) i un procés de micromecenatge en marxa. La fira va apostar per una primera edició “autogestionada” per demostrar que una mostra així podia funcionar sense crèdit ni subvencions. “Volíem que el projecte fos solvent des de l'inici”, ha destacat Vàzquez.
Conferència de la Premi Nobel, Svetlana Aleksiévitx
La Sala d'Entrevistes seguirà sent un dels plats forts de la fira: més de 40 trobades, tertulies i debats d'entre vint minuts i una hora amenitzats per periodistes independents i de mitjans col·laboradors de la mostra (Catalunya Plural, Directa i Crític). L'autor euskaldun Jose Maria Esparza, l'escriptor Julià de Joder, l'ex diputat de la CUP David Fernàndez o la filla de Manuel de Pedrolo, Adelais de Pedrolo, seran alguns dels participants d'aquest espai de diàleg que pren com a referent la International Rosa Luxemburg Conference. Les entrevistes tindran servei d'streaming. En paral·lel es desenvoluparà el Mercat del Llibre: espai per a motivar el contacte entre autor i lector, sense mitjancers.
D'altra banda, les conferències seguiran sent el pilar de cada jornada. La que més expectació ha generat és la de l'últim Premi Nobel de Literatura, la bielorussa Svetlana Aleksiévitx, que dissabte exposarà a la xerrada “La veu de les veus” la seva experiència rere la novel·la de no-ficció Les veus de Txernòbil.
El mateix dissabte 14 de maig, el portaveu del sindicat de manters de Barcelona, Lamine Sarr i l'experta en matèria de refugiats, Eirini Dafermou parlaran sobre “Les fronteres de la ciutat refugi”. Diumenge 15 de maig serà el torn de l'escriptor italià Nanni Balestrini, amb una conferència sobre la gran revolta de les lletres. El festival es tancarà amb el recital poètic del Premi Nacional de Literatura, Joan Margarit, per títol “L'ombra de l'altre mar”.