Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Gobierno y PP reducen a un acuerdo mínimo en vivienda la Conferencia de Presidentes
Incertidumbre en los Altos del Golán mientras las tropas israelíes se adentran en Siria
Opinión - ¡Con los jueces hemos topado! Por Esther Palomera

Una manifestació sobre el mar: 22 dones salpen de Barcelona rumb a Gaza

Voluntaris preparen el vaixell que arribarà a Gaza en tres setmanes

Yeray S. Iborra

“El més important és arribar. Només això ja és desafiar el bloqueig”, explicava aquest dimecres Jaldía Abubakra, una de les 22 tripulants que ha sortit de Barcelona i que viatjarà durant tres setmanes rumb a Gaza. Per Abubakra és tan important l'arribada com els preparatius i la mateixa navegació: l'autèntica manifestació, la protesta, es produirà en alta mar. Abubakra no es mostrava nerviosa abans de la sortida: servirà com a suport per a la resta de companyes vingudes des d'una dotzena d'indrets del món. Abubakra sap el que és estar retinguda a Gaza.

Jaldía Abubakra va néixer a Gaza, però des de petita resideix a Madrid. El 2015 va ser candidata al Congrés dels Diputats per Izquierda Unida. Després d'anys sense visitar els seus familiars –té una germana i nebots a la Franja– va viatjar a Gaza, i no va poder sortir-ne en quatre mesos: el cas va encendre l'esquerra espanyola, que durant setmanes va demanar el seu alliberament.

Abubakra forma part de la flotilla –així anomenen la flota– de Dones Rumb a Gaza, una iniciativa de la Coalició Internacional de la Flotilla de la Llibertat, que navegarà rumb a Gaza des de Barcelona amb tripulació i passatge femení per –denuncien– “trencar l'il·legal i inhumà bloqueig israelià a la franja de Gaza”.

Es tracta de la sisena flotilla de Rumb a Gaza, una activitat que va començar l'any 2010. Serà, això sí, la primera encapçalada només per dones. “Ens vam adonar que el projecte podia servir per visibilitzar també altres causes paral·leles a l'ocupació. Aquest any vam considerar la possibilitat de mostrar la realitat de les dones lluitadores palestines, i així ho hem fet”, destacava la responsable de comunicació del projecte, Laura Arau. El 2015, Arau va acompanyar la flotilla per mar.

No només l'organització Rumb a Gaza considera fonamental “l'alliberament de les dones com a part de l'alliberament dels palestins”. També se sumen les veus de les mateixes dones palestines a aquesta idea. Així ho han relatat elles mateixes a Eldiario.es: “Perquè siguem lliures, hem de ser-ho nosaltres dins la nostra societat”, afirmava un dels testimonis.

En un primer moment són 22 les persones que han posat rumb a Gaza. Encara que faran dues parades més. La primera, al port d'Ajaccio. La segona encara no ha estat anunciada per l'organització. En total sumaran 30 tripulants fins a arribar a les costes palestines. A la flota hi haurà polítiques, activistes, professores o metgesses.

Mitja dotzena de voluntàries ultimaven aquest dimecres els detalls per a la sortida dels vaixells. Dos joves –vingudes des d'Alacant per a donar suport a la sortida de la flota– carregaven garrafes d'aigua. Al seu costat, una marinera alemanya. Ella també havia assistit a proveir els vaixells, però amb la seva experiència: ha fet la volta al món per mar. Dos més s'encarregaven de canviar l'adhesiu d'una de les embarcacions que, per motius legals, no podia salpar amb l'actual nom registrat: “Oliva” es llegia a la proa poc abans que ho tapessin amb un gran rètol que dictava “Spirit of Sardinia” (l'esperit de Sardenya).

Són desenes les persones que han col·laborat amb la flota aquests dies: s'han fet torns de vigilància de les embarcacions i també a les barres de davant d'un escenari que ha servit per muntar un seguit d'activitats que, al seu torn, han sufragat part de les despeses.

Només les embarcacions han costat prop de 200.000 euros. Les ha proveït la Coalició Internacional de la Flotilla de la Llibertat. Laura Arau diu que els costos són difícils de calcular, ja que cada tripulant ha sufragat els seus viatges i despeses. Sí que han tingut la col·laboració de l'Ajuntament –segons afirma l'organització, la predisposició del govern de la ciutat va ser clau per projectar la sortida des de Barcelona– a l'hora de muntar les activitats que han acompanyat els preparatius de les embarcacions des d'aquest dilluns: xerrades i concerts, entre d'altres.

No només el consistori ha mostrat simpatia per la iniciativa. La ciutat també ha respost a la crida de Rumb a Gaza: fins a 3.000 persones van rebre aquest dilluns les dues embarcacions que han atracat durant tres dies al Moll de Bosch i Alsina.

“Compte!”. Madeleine Habib cridava a un dels càmeres que s'havia colat a l'embarcació per filmar, hores abans de la sortida. “El vaixell és vell, amb compte on poses els peus: has de tractar-lo com si fos la teva pròpia mare”, advertia Habib, capitana de l'embarcació. Habib, amb la pell morena i esquarterada per les hores en alta mar, és la responsable que l'expedició arribi amb la màxima seguretat a Gaza.

Originària de Tasmània (Austràlia), Habib, fa 30 anys que navega. I encara que només fa un any que està en l'organització Rumb a Gaza, és una històrica dels moviments socials: va formar part del programa de rescat a la Mediterrània central com capitana del Dignity I, un dels vaixells de salvament de Metges Sense Fronteres.

“El mateix viatge ja és un repte: les persones no tenen experiència en alta mar, cal saber viure en un vaixell”, responia Habib, inquieta, mentre buscava un tornavís a la coberta i bellugava uns caregols de la mida del seu canell. Faltaven hores per a la sortida i alguns caps encara per lligar. Finalment la sortida es va produir sobre el previst aquest dimecres, a les 20h, i després de rebre el suport d'Ada Colau. L'alcaldessa de Barcelona no ha estat l'única que s'ha posicionat a favor de la flotilla: Podemos ha exigit al govern que garanteixi l'arribada a Gaza.

“Passi el que passi, haurà valgut la pena. Això és un reconeixement a la resistència de les nostres companyes [dones palestines]”, comentava Jaldía Abubakra. “Som portaveus de les dones Palestines en els nostres països, ho fem per elles. Per tots”, destacava Abubakra abans d'encarar els últims preparatius per a la sortida. El viatge ha començat. Per Abubakra, només això, ja és molt.

Etiquetas
stats