Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

El sindicat dels manters es presenta per a lluitar contra el racisme

Col·lectius com la PAH o Putes Indignades van participar a l'acte / MARC FONT

Jordi Molina

Barcelona —

El saló d’actes del centre social autogestionat Can Batlló, ple de gom a gom, ha estat testimoni aquest dissabte de la presentació del Sindicat Popular de Venedors Ambulants de Barcelona. Amb vuit portaveus al capdavant, el sindicat neix de “la necessitat de tenir una estructura” que doni suport als manters.

La iniciativa vol ser el pal de paller “de l'autoorganització dels venedors del Top Manta” i compta amb el suport de l'Espai de l'Immigrant, una entitat que treballa per a la inclusió social dels col·lectius de nouvinguts més vulnerables i que serà la seu temporal d'aquest singular sindicat. Els portaveus han insistit en la importància d’aquest interlocutor, una eina clau per “seguir treballant amb altres sectors que pateixen la discriminació i el racisme”.

L’acte, que ha comptat amb la presencia de col·lectius com Putes Indignades, Iaioflautas, Tanquem els CIEs, la PAH, l’Aixada Antiracista o l’Espai de l'Immigrant, entre d’altres, ha estat marcat per un to festiu. La presentació s’ha inaugurat amb la projecció dels vídeos d’algunes accions i performances que s’han fet en aquesta lluita, i finalment, s’ha culminat amb el concert de la mà de la cantautora costa-riquenya Rosa Sánchez, i amb un ball popular que ha servit per celebrar la primera victòria d’aquesta lluita.

El passat divendres 2 d’octubre es va gestar l’embrió del sindicat, en una trobada al centre cultural Arts-Santa Mònica de la Rambla de Barcelona. A l'acte es van reunir vuitanta venedors, la majoria de procedència africana, amb l’objectiu de “guanyar legitimitat social” i seguir les converses amb l'Ajuntament en un marc “d'igualtat”, en un context marcat pels incidents entre la Guàrdia Urbana i els manters a Barcelona.

Ulisses Flores, un dels membres de l’Espai de l’Immigrant, recordava en una conversa amb Catalunya Plural que el sindicat s'ha creat, entre altres motius, per defensar les necessitats del col·lectiu davant la “persecució, la discriminació i el racisme”. “Cal tenir present que hi ha diverses tonalitats de racisme, i no és el mateix tenir a gent blanca al carrer que gent negra. La brutalitat policial és més gran”, insistia.

Més enllà de la seva dimensió organitzativa i política, aquest sindicat neix també amb la voluntat d'oferir als manters “una funció lúdica i formativa”, per tal de “compensar les dinàmiques de sobreexplotació” de les llargues jornades laborals, i sense dies festius, d’aquest col·lectiu.

Etiquetas
stats