Un jutge admet una querella contra Catalunya Caixa per enganyar els seus clients en apropiar-se dels seus estalvis
La titular del jutjat d'instrucció número 1 de l'Hospitalet de Llobregat, Zita Hernández, ha admès a tràmit una querella per estafa, apropiació indeguda i delicte societari (pdf) contra Catalunya Caixa i contra el delegat d'una de les agències de l'entitat a la ciutat barcelonina acusats d'haver enganyat a dos dels seus clients perquè utilitzessin 96.000 euros que tenien dipositats en un compte d'estalvis a termini fix i subscrivissin obligacions de deute subordinat de Catalunya Caixa per aquest import.
Segons informa el text de la querella, els querellants, que eren clients de Catalunya Caixa en el mateix compte des de feia 35 anys, “tenien dipositats la integritat dels seus estalvis en una una llibreta d'estalvis de la Caixa Catalunya a termini fix que rendia un interès mínim, però segur, sense riscos”.
Els querellants són una parella d'avis de 77 anys amb escassa formació. El marit va ser escombriaire durant la seva vida laboral activa i la dona, mestressa de casa, així que difícilment podien entendre la complexitat del producte financer que els van col.locar.
La querella, a la qual ha tingut accés eldiario.es també insisteix que els querellants “durant tota la seva vida laboral havien anat dipositant els seus estalvis en aquesta entitat en la confiança que en una llibreta d'estalvis d'una Caixa d'Estalvis com aquesta, el producte dels seus esforços estaria fora de perill. El director de l'agència bancària els convenç d'agrupar els diferents terminis, per a una major rendibilitat”.
No obstant això, i segons apunta el mateix text, “l'11 d'octubre de 2006, l'anterior director de l'oficina els convenç perquè adquireixin un producte financer anomenat Obligacions de Deute subordinat Caixa Catalunya”. Segons l'ordre de compra, el “deute subordinat” és un “producte indicat per a inversors que volen assumir pocs riscos o amb un termini d'inversió molt curt, amb rendibilitat esperada propera a la del mercat monetari”.
Portaveus oficials de Catalunya Caixa asseguren que per iniciativa pròpia han impulsat una iniciativa al Tribunal d'Arbitratge de Catalunya perquè, en els casos en què els clients no hagin pogut ser informats degudament dels riscos que comporta la seva inversió, puguin recuperar-la només de provar que no posseïen els coneixements necessaris per contractar el producte.
L'entitat afirma que encara no ha rebut la notificació de l'admissió de la querella. Així assegura que el producte té venciment el 2015 i afirma que ha estat cobrant una bona rendibilitat que, a dia d'avui, segueix cobrant interessos, encara que admet que tenen un problema de liquiditat. Esperen resoldre-ho, asseguren, durant el primer trimestre de 2013, encara que sigui amb una petita quitança, és a dir, que no recuperaran el total de la inversió, però aquest aspecte, segons Catalunya Caixa, es veurà compensat amb els interessos que han estat percebent.
Producte “conservador”
En el text de la querella també consta que és un producte de perfil conservador. En la mateixa ordre es fa constar que “coneixen el significat i la transcendència d'aquesta ordre, en tots els seus termes i declarant haver rebut còpia d'aquest document”.
Però, segons apunta el text de la querella, “mai li van lliurar còpia del que signava, és més, tenen anotacions en el seu compte corrent de no enviar correspondència”. Igualment es fa constar que “a efectes de prelació de crèdits de l'entitat emissora, aquest deute subordinat se situa darrere de tots els creditors comuns”.
Segons el parer de la representació legal dels denunciants, que exerceix l'advocat Ricardo Gómez de Olarte, “el deute subordinat està format per títols de renda fixa cotitzats en el mercat d'actius de renda fixa privada. Es tracta d'un producte financer de molt alt risc i difícil funcionament”.
“El seu funcionament dista molt al d'un dipòsit a termini fix per tractar-se d'un producte líquid. El capital invertit no està protegit pel Fons de Garantia de Dipòsits. La seva principal diferència davant el deute de màxima qualitat és que, en el cas d'una eventual liquidació de l'entitat, es situaria a la part baixa de la llista de creditors ”, assegura el text d'acusació.
Com, a més, Catalunya Caixa es troba intervinguda pel FROB i està previst que surti a subhasta, tot i que és perfectament possible que la subhasta quedi deserta, el matrimoni en qüestió ho té difícil per recuperar els seus estalvis.
Tot i això, fins ara s'han vingut resistint a presentar mesures legals contra l'entitat financera perquè es tracta de la caixa en què han tingut els seus estalvis tota la vida. Ha estat la insistència del fill del matrimoni la que els ha convençut de presentar la querella.
Amb aquesta pràctica, Catalunya Caixa hauria donat, de provar-se els fets denunciats, un pas més en la pràctica de les participacions preferents, perquè en el cas d'aquest producte, recuperar els diners és encara molt més difícil, especialment tractant-se d'una entitat intervinguda pel FROB.