Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Gobierno y PP reducen a un acuerdo mínimo en vivienda la Conferencia de Presidentes
Incertidumbre en los Altos del Golán mientras las tropas israelíes se adentran en Siria
Opinión - ¡Con los jueces hemos topado! Por Esther Palomera

Catalunya Sí que es Pot centra el programa en l'eix social i proposa un referèndum pactat

Joan Coscubiela i Joan Josep Nuet recol·loquen un plafó a la presentació del programa de Catalunya Sí que es Pot / SANDRA LÁZARO

João França

La candidatura de Catalunya Sí que es Pot, que agrupa ICV, Podem, EUiA i Equo, ha presentat aquest divendres el seu programa electoral, centrat en propostes socials i de millora democràtica. “El programa ha estat confegit a través de lluites socials, a través de vagues generals, a través de marees, de lluites veïnals, de la mobilització del jovent”, ha assegurat el candidat Lluís Rabell. Els candidats de CSQEP han insistit en que es tracta d'un programa que ha buscat recollir demandes socials.

Joan Coscubiela, candidat d'ICV, ha presentat les propostes econòmiques. Algunes d'elles depenen d'instàncies estatal, com derogar la llei d'estabilitat pressupostària, “que van aprovar CiU i PP i que és el que manté Catalunya lligada”, i per això compten amb el suport d'altres comunitats autònomes i de municipis a on hi ha hagut un canvi polític en les darreres eleccions. També parlen del model de finançament que desitgen per Catalunya, que inclou la hisenda pròpia, una millor relació entre el que aporta i el que rep Catalunya, però també un principi de repartiment solidari segons les necessitats socials de cada territori de l'Estat.

Coscubiela també ha defensat una banca pública comercial i d'inversió “per ajudar les petites i mitjanes empreses i fer que els autònoms deixin de ser explotadors d’ells mateixos”, i també una reforma fiscal per gravar les rendes més altes. “Sigui en una Catalunya independent o en una Espanya federal o confederal, per tenir recursos cal una ruptura amb el model fiscal de PP i de CiU”, ha assegurat.

Consulta pactada

En l'àmbit nacional, on la candidatura es troba més incòmoda entre les formacions que fan una defensa clara de la independència i les que ho fan de la unitat d'Espanya, la seva proposta passa per un pacte amb l'objectiu de celebrar un referèndum d'autodeterminació acordat amb l'Estat. CSQEP confia en un canvi de majories a les properes generals, però si no poden arribar a un acord, Rabell assegura que “l’alternativa sempre és seguir lluitant per allò que persegueixes, i la celebració d’una consulta sobre la voluntat de la població catalana és un objectiu indefugible”, ha afegit.

El candidat de CSQEP ha plantejat el seu programa “de canvi social” com una alternativa a “reeditar un cop més i en pitjors condicions un programa neoliberal liderat per CDC”, i ha volgut trencar amb el discurs que situa la seva candidatura en el bloc defensor de la unitat d'Espanya. “Va ser el moviment veïnal el que va treure la ciutadania al carrer el 1976 dient 'llibertat, amnisitia i estatut d’autonomia'”, ha recordat. I ha afegit que “les llibertats d’aquest país han estat conquerides per gent que no sabia ni tan sols parlar el català o dubtaven de quantes barres hi havia a la senyera, mentre moltes famílies benestants catalanes que ara alliçonen parlaven en castellà perquè quedava millor”.

Pla de rescat ciutadà

Albano Dante Fachín ha estat l'encarregat de desplegar el programa social de CSQEP i ha assegurat que “els drets socials són la materialització de la democràcia, i no hi pot haver democràcia si no hi ha mecanismes per fer efectius aquests drets socials”. Dante ha fet especial èmfasi en la qüestió que més domina i ha reivindicat com a cabdal “revertir la privatització i la mercantilització que està patint la sanitat pública catalana”. De la mateixa manera també ha reclamat una llei d'educació “que garanteixi la titularitat i la gestió pública i un model d’immersió lingüística que s’ha mostrat exitós”.

El candidat de Podem ha defensat una nova llei d'ordenació del sistema sanitari català i ha insistit en tot allò que es podria fer immediatament: “No cal demanar permís ni esperar ningú per aturar el Consorci de Lleida i la consegüent destrucció de l'Institut Català de la Salut, per aturar el programa Visc+ de venda de dades sanitàries a empreses privades, per aturar totes les externalitzacions, revisar tots els convenis del CatSalut amb proveïdors, fer enrere el tancament de CAPs, o per aplicar una sanitat universal i no aplicar el reial decret 16/2012 d'apartheid sanitari”.

Mesures contra la corrupció

La candidata d'EUiA Núria Lozano ha explicat que plantegen “una acció integral contra la corrupció perquè sí que es pot evitar”. Pretenen actuar no només contra els corruptes sinó també contra els corruptors, “dels que sovint ens oblidem”. La seva proposta estrella en la matèria és prohibir l'accés a la contractació pública a les empreses participades per persones que hagin estat condemnades per la seva participació en casos de corrupció. Tot i que la legislació que afecta la contractació pública és estatal, Lozano explica que aquesta mesura es pot dur a terme afegint-la a les clàusules socials en els concursos públics.

Etiquetas
stats