Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La izquierda presiona para que Pedro Sánchez no dimita
Illa ganaría con holgura y el independentismo perdería la mayoría absoluta
Opinión - Sánchez no puede más, nosotros tampoco. Por Pedro Almodóvar

El Consell de Garanties considera inconstitucionals els pressupostos del 2017 per preveure el referèndum

Oriol Junqueras el dia que va presentar els pressupostos del 2017

Arturo Puente

El projecte de pressupostos d'Oriol Junqueras pel 2017 és inconstitucional perquè inclou una partida per sufragar el referèndum. Així ho ha dictaminat el Consell de Garanties Estatutàries per unanimitat davant la demanda dels grups de Ciutadans, PSC i PP, en un dictamen que serà registrat aquest divendres al Parlament i que significa un important revés al projecte legislatiu més important de la legislatura.

La llei econòmica que el vicepresident Junqueras va presentar davant la Cambra, i que la CUP s'ha compromès a donar-hi suport, inclou una disposició addicional que contempla 5,8 milions per a la celebració d'un referèndum. Aquesta previsió econòmica per una mesura de la qual no té reconegudes competències va portar als grups de l'oposició a reclamar el dictamen de l'òrgan consultiu.

Els grups de Ciutadans, PSC i PP també van qüestionar la provisió de 93,3 milions d'euros per a la creació de la Hisenda pròpia, inclosa en el projecte de llei i que doblava la quantia destinada en anys anteriors a la gestió d'impostos i tributs. La Generalitat sí que té competències, compartides, en aquesta matèria, però capítols com el cas Vidal han sembrat dubtes sobre l'actuació de la Generalitat en matèria de recaptació.

El dictamen que el Consell portarà al Parlament no és vinculant, de manera que la majoria independentistes podria seguir endavant amb la tramitació dels comptes. Els grups de JxSí i la CUP ja van arribar a un acord pel qual el projecte pressupostari aconseguia suports majoritaris a la Cambra. No obstant això, els grups també podrien pactar esmenes conjuntes per acomodar els comptes a la legalitat en el sentit que indica el Consell de Garanties. Això segon significaria que el referèndum, promès pel Govern, es quedaria sense dotació econòmica.

Etiquetas
stats