Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
Puigdemont estira la cuerda pero no rompe con Sánchez
El impacto del cambio de régimen en Siria respaldado por EEUU, Israel y Turquía
OPINIÓN | 'Pesimismo y capitalismo', por Enric González

Detectats problemes de proveïment d’immunosupressors a les farmàcies

Siscu Baiges / Josep Cabayol

SICOM —

El Col·legi de Farmacèutics de Barcelona ha detectat irregularitats en el subministrament de medicaments per persones trasplantades i així ho expressa en una nota interna -a la qual ha tingut accés aquest diari- adreçada als seus col·legiats. De la seva lectura se’n desprèn que tenen sospites fundades d’una xarxa de venda de medicaments a l’estranger amb la intenció d’especular i aconseguir beneficis superiors als que s’obtindrien a Espanya, la qual cosa està provocant desproveïment a les farmàcies.

La nota apareix coincidint amb les denúncies que han realitzat diverses persones sotmeses a trasplantaments d’òrgans i que no troben a les seves farmàcies els medicaments immunosupressors que necessiten per evitar el rebuig del seu cos als òrgans trasplantats. Maria Ramírez i Charo Martínez han denunciat aquesta qüestió en sengles videos difosos per l’associació “Solidaritat i Comunicació-SICOM”.

En la nota, el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona reconeix que algunes farmàcies tenen problemes per disposar d’alguns medicaments pel que considera “un servei d’aprovisionament irregular”. Això provoca situacions d’abastiment de les farmàcies, que podrien haver-se agreujat si són certs els rumors que, segons el propi Col·legi, s’estan venent a l’estranger medicaments a l’engròs. Aquesta exportació de medicaments està prohibida per la legislació vigent.

Per aquest motiu, l’òrgan que agrupa els farmacèutics els recorda que “l’oficina de farmàcia només pot dispensar medicaments al públic en la mateixa oficina o en una farmaciola vinculada i proveir medicaments als dipòsits vinculats que el Departament de Salut hagi autoritzat. Així, doncs, les entitats de distribució no poden adquirir medicaments de les oficines de farmàcia ni aquestes poden distribuir-ne a altres oficines de farmàcia, perquè per fer això cal tenir una autorització administrativa. Tampoc es poden fer enviaments de medicaments fora del territori nacional”.

Les sancions als farmacèutics que venguin medicaments a intermediaris estan fixades en la Llei 29/2006 de “garanties i ús racional dels medicaments i productes sanitaris” i podrien arribar fins a un milió d’euros.

Jordi Casas, vicetresorer i membre d’aquest Col.legi de Farmacèutics de Barcelona, confirma que les dificultats de les persones a les quals se’ls ha trasplantat per aconseguir medicaments està en la base d’aquesta nota recent. “Per algun motiu aquests medicaments comencen a escassejar i la nostra preocupació és saber perquè passa. És veritat que hem tingut constància d’alguna activitat irregular i que per això els medicaments no estan a la cadena. Per aquest motiu. hem fet el comunicat, similar al que havíem fet en ocasions anteriors, amb d’altres medicaments”.

Efectivament, no és el primer cop que el Col.legi de Farmacèutics alerta els seus afiliats que no poden vendre medicaments a l’engròs, a l’estranger o sense recepta mèdica. El setembre del 2011 ja advertia que aquestes irregularitats afectaven la distribució de medicaments com Seroquel, Cymbalta, Rhinocort o Terbasmin. El Seroquel serveix per tractar l’esquizofrènia, la Cymbalta s’utilitza com ansiolític i antidepressiu, el Rhinocort, per les congestions nasals i el Terbasmin és un pols per inhalar, que també ha tingut problemes d’abastiment les darreres setmanes.

Els medicaments que ara falten són immunosupressors vitals pels trasplantats i que s’han de vendre amb recepta. “Són els medicaments que en aquests moments més estan escassejant. Són medicaments vitals i per això estem intentant que aquestes incidències siguin les mínimes i si hi ha alguna activitat irregular no dubtarem en denunciar-ho”, comenta Jordi Casas. El representant de la Junta del Col.legi de Farmacèutics assegura que, de moment, ningú no s’ha quedat sense medicament però que els problemes de subministrament són evidents.

Casas explica que no és il·legal que una empresa distribuïdora compri medicaments a Espanya i els vengui a Alemanya o Noruega. En ocasions, la diferència de preus pot ser de 1 a 10. Però que aquesta legalitat no pot comportar que els pacients d’aquí es quedin sense medicaments vitals. “Farem tot el que estigui a les nostres mans perquè ningú no se’n quedi sense i mantenir la prestació farmacèutica de qualitat que hem tingut sempre”, afegeix.

Això no obstant, la nota de Col.legi afirma que “en diverses ocasions hem informat que ha arribat a les nostres orelles el rumor de la realització d’activitats relacionades amb la venda a l’engròs de medicaments destinats al circuit d’exportació que la legislació vigent prohibeix i que a més poden agreujar les situacions de falta d'abastiment”.

Un grup d’afectats, amb representants de l’Assemblea del 15M de Sarrià-Sant Gervasi i la Plataforma en Defensa de la Salut Pública, va reunir-se fa dues setmanes amb el director de Consum i Territori del Síndic de Greuges de Catalunya, Francesc Vendrell, per exposar-li la seva situació. Dies després, Vendrell es va reunir amb representants del departament de Salut, que li van comunicar que “han estat treballant per millorar conjuntament amb el col·legi de farmacèutics, els circuits d’informació. Objectiu: que els pacients puguin tenir la certesa que, en el cas de que la seva farmàcia habitual no tingui la medicació requerida, la informació que els hi puguin proporcionar, sobre on trobar-la, en els telèfons de contacte sigui la correcta”.

A més, van assegurar al representant del Síndic que estan ultimant un pacte amb tot el sector, (Farmacèutics, distribuïdors, laboratoris..), per garantir que els medicaments necessaris en cronicitats i en trasplantats sempre seran subministrats a les farmàcies. Segons el departament de Salut, la propera setmana estarà tancat l’acord entre els sectors implicats.

La preocupació de les persones trasplantades, però, es manté, tal i com manifestava un altre afectat, Xavi, en una entrevista realitzada el dimecres 29 de gener, al programa FUTURS, de la Ràdio Municipal de Terrassa. En aquella entrevista, Xavi (que prefereix mantenir l’anonimat) intuïa que hi ha maniobres irregulars amb interessos econòmics ocults en l’àmbit de la distribució dels medicaments immunosupressors que necessita per continuar vivint.

Tant Charo, com Maria o Xavi temen que s’acosti el dia que han d’anar a buscar novament els seus medicaments i han optat, en les darreres ocasions, per fer-ho amb molta antelació. Tot i així, i, en ocasions després de recórrer fins a cinc farmàcies en un sol dia, han hagut de desplaçar-se directament a les farmàcies hospitalàries per obtenir la seva medicació, la qual cosa no sempre ha estat possible. Tots ells estan convençuts que les retallades pressupostàries en el sector sanitari i l’endeutament del departament de Salut amb les farmàcies té gran part de la culpa de l’angoixa en què estan vivint els darrers mesos.

De la nota es desprès que hi ha farmàcies involucrades en aquest assumpte però no les detalla ni tampoc qui compra els medicaments per vendre’ls a l’estranger i si hi ha laboratoris implicats en el procés.

Etiquetas
stats