Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
La portada de mañana
Acceder
La alcaldesa de Marbella cancela en Luxemburgo la hipoteca de tres millones
La última entrega de MAR confirma el fraude fiscal de la pareja de Ayuso
Opinión - El problema de los tres gorros. Por Elisa Beni
Minuto a Minuto DIRECTE | Primer ple d'investidura al Parlament

Els diputats del PP mostren banderes d'Espanya i senyeres després de la votació de la resolució

9 noviembre 2015 - 13:18 h

Els diputats del PP al Parlament han mostrat banderes d'Espanya i senyeres després de la votació de la resolució d'inici de la independència. Durant la seva intervenció, el líder dels populars, Xavier García Albiol, ha advertit Artur Mas que “ni vostè ni ningú expulsarà als catalans d'Espanya”. Per la seva banda, els diputats de Catalunya Sí que es Pot han mostrat fulls amb la paraula “referèndum”.

Lo último, minuto a minuto

21:37 h, 9 de noviembre de 2015

Mas adverteix la CUP que sense investidura el procés queda "encallat"

El president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, ha llançat a la CUP un avís en el seu discurs d'investidura celebrat aquest dilluns al Parlament. Mas, sense citar els anticapitalistes, ha advertit que el procés català quedarà “encallat” almenys “durant un temps” si no s'investeix president i, per tant, no es constitueix govern. Els cupaires reiteren que no votaran a Mas com a president i li retreuen “l'absència injustificada” de la corrupció en el seu discurs.

Per llegir el resum complet del ple fes clic aquí.

21:32 h, 9 de noviembre de 2015

Junts pel Sí demana "responsabilitat" a la CUP per desbloquejar la investidura de Mas

El diputat de Junts pel Sí Pere Aragonès ha apel·lat a la responsabilitat de la CUP per “desbloquejar” la investidura d'Artur Mas després del “discurs d'Estat” que ha pronunciat al parlament català el líder de CDC per intentar ser reelegit al capdavant del govern català.

En una conferència de premsa després de la intervenció de Mas, Aragonès ha remarcat que es requereix un govern per a la “transformació efectiva” del contingut de la resolució independentista aprovada per JxSí i CUP aquest matí a la cambra catalana.

En aquest sentit, ha fet un “crida a la responsabilitat” a la CUP per “desbloquejar la investidura demà” amb un vot favorable a Artur Mas, per poder així continuar les negociacions del full de ruta que, segons ha dit, “van bé”.

20:38 h, 9 de noviembre de 2015

Ciutadans valora el discurs de Mas com el d'un candidat "desconnectat de la realitat"

El portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha valorat el discurs d'Artur Mas com el d'un candidat “desconnectat de la realitat”, i ha considerat que Mas “no es veu com a futur president”. Carrizosa ha considerat que el projecte d'independència traçat per Mas ha estat “un camí per escapar dels seus problemes personals, sobretot de la corrupció”.

També ha criticat que Mas parlés “com si no anés amb ell” sobre energia, impostos, infraestructures o en matèria laboral ja que, ha recordat Carrizosa, Convergència ha legislat a nivell estatal sobre aquestes qüestions. “El senyor Mas ha estat capaç de parlar una hora i mitja sense dir la paraula 'corupció' malgrat tenir 15 seus embargades, té el tresorer imputat i és el partit del 3%”, ha afirmat Carrizosa.

20:26 h, 9 de noviembre de 2015

El PSC considera que Mas és un candidat "que no sap on va"

“Mas és un candidat que no sap on va”. Així de contundent s'ha mostrat la portaveu del PSC, Eva Granados, per tal de valorar el discurs d'investidura d'Artur Mas. Granados ha considerat que Mas és un polític que està lluitant “per la seva supervivència personal fins al punt de portar el país al límit”.

D'altra banda, Granados ha recordat que algunes de les propostes que Mas ha presentat en el seu discurs no estan recolzades per la CUP. També ha retret que Mas hagi proposat aquest dilluns lleis “anunciades en tres debats d'investidura i que després no s'han dut a terme”. Granados també ha assegurat que Mas “té 0 credibilitat” per parlar sobre transparència pels escàndols de corrupció que persegueixen CDC. “Mas i el seu projecte polític són els principals problemes de Catalunya”, ha conclòs.

20:20 h, 9 de noviembre de 2015

Coscubiela (CSQEP): "Mas diu que farà tot allò contra el que ha estat votant els últims cinc anys"

El portaveu de Catalunya Sí que es Pot, Joan Coscubiela, s'ha mostrat molt dur contra el discurs d'Artur Mas, “El més suau que podríem dir és que ha estat carent de tot tipus d'autoritat moral”, ha considerat. “Mas diu que farà tot allò contra el que ha estat votant els últims cinc anys” ha dit Coscubiela, i ha posat com a exemple l'aplicació de la llei Wert a Catalunya (excepte en el que es refereix a la immersió lingüística), el manteniment dels concerts a les escoles d'elit, la privatització d'ATLL o els casos de corrupció de CDC.

“Mas s'ha dirigit als catalans com si la ciutadania estigués en un estat d'amnèsia col·lectiva”, ha afirmat Coscubiela. “El Govern de Mas ha estat molt bel·ligerant perseguint a sindicalistes i activistes, demanant-los penes més grans que la fiscalia”, ha afegit. “Ningú li dirà al senyor Mas que crear crear un banc central català de manera unilateral és inviable?”, s'ha preguntat Coscubiela, que ha considerat que Mas ha tingut “la lucidesa” d'un expresident. “Mas ha proposat un programa per ingenus”, ha reblat Coscubiela.

20:02 h, 9 de noviembre de 2015

El PP veu en el discurs de Mas les paraules d'un candidat "agònic"

El portaveu del PP al Parlament, Enric Millo, ha vist en el discurs de Mas les paraules d'un candidat “agònic”, i l'ha titllat de “decebedor i farcit de cinisme”. Millo també ha considerat que Mas “sembla un afiliat més de la CUP”. Per Millo, el discurs de Mas d'aquesta tarda s'ha dedicat a “torpedinar els pocs ponts que quedaven per restablir el necessari diàleg” entre el govern espanyol i el català.

“Artur Mas està incapacitat per governar. Avui no ofereix res de nou”, ha reblat Millo, que ha considerat que Catalunya necessita un govern “disposat a establir un diàleg real amb el govern espanyol per buscar solucions”.

19:51 h, 9 de noviembre de 2015

La CUP critica "l'absència injustificada" de la corrupció en el discurs de Mas

La CUP ha criticat “l'absència clamorosa i injustificada” de la corrupció en el discurs del candidat Artur Mas, una matèria sobre la qual el portaveu de la CUP, Albert Botran, ha considerat que Mas hauria d'haver-hi posat “crítica i autocrítica”. “Qui vol presidir la Generalitat no hi hauria d'haver passat de puntetes. Ha estat clarament decebedor”, ha reblat Botran.

A Botran també li ha semblat “insuficient” el discurs de Mas en matèria econòmica, i li ha requerit una “autocrítica explícita” de les retallades que va efectuar. L'únic punt positiu que ha vist Botran en el discurs de Mas és el de l'independentisme, que Botran ha considerat “ben apuntat per superar l'autonomisme”

19:40 h, 9 de noviembre de 2015

Mas acaba llançant metàfores marineres a la CUP per pressionar-la per la investidura

Mas ha acabat el seu discurs d'investidura, que ha durat una hora i mitja, llançant les seves habituals metàfores marineres contra la CUP per tal de pressionar-la perquè voti la seva investidura. Sense citar-la explícitament, Mas ha assenyalat que “de nosaltres depèn que aquesta setmana s'orientin bé les veles per aprofitar el vent del 27-S”. “No pots dirigir el vent, però si les veles del vaixell”, ha afegit Mas.

Mas, sense citar-la, ha avisat a la CUP que “sense investidura no hi ha Govern definitiu, i conseqüentment el procés quedaria encallat, almenys durant un temps”. “No s'entendria de cap manera que tinguéssim un Parlament plenament operatiu convivint amb un executiu que deriva de l'anterior legislatura”, ha reblat el president en funcions.

19:27 h, 9 de noviembre de 2015

Mas apuja el to en la part final del discurs: "L'Estat espanyol té intolerància a la realitat nacional catalana"

Mas ha iniciat la part final del seu discurs apujant el to: “L'Estat espanyol té intolerància a la realitat nacional catalana”, ha afirmat. “El problema de fons és la intolerància de l'Estat espanyol, sobretot de les seves elits administratives, polítiques, intel·lectuals, periodístiques i religioses d'acceptar-se com un Estat plurinacional” , ha asseverat Mas.

Mas també ha utilitzat un seguit de metàfores: “Catalunya es troba en una cruïlla de camins, per això és tan transcendent que els que som ara no errem en la tria del camí”, ha afirmat. D'equivocar-se en el camí, ha dit Mas, “decebríem i tallaríem les ales a molts que ens han de succeir”. “Hem de triar entre subordinació o llibertat, entre assumir el cost de la subordinació o pagar el preu de la llibertat”, ha reblat Mas. També ha dit, sense referir-se directament a Catalunya Sí que es Pot i el PSC, que Catalunya porta “més de 100 anys de terceres vies” que no han reeixit.

En matèria de transparència i de lluita contra la corrupció, Mas ha dit que “ens imposem l'autoexigència de fer esforços contundents i creïbles per recuperar la confiança” de la ciutadania. Mas ha dit que el nou Estat català és una “oportunitat” per crear una administració pública “moderna, eficient, lleial i col·laborativa”. Mas també ha contraposat la nova administració catalana de justícia en un hipotètic Estat independent amb els tribunals actuals. En aquest sentit, ha dit que la justícia catalana seria més “ràpida i efectiva”.

19:08 h, 9 de noviembre de 2015

Mas es marca com a objectiu impulsar la Hisenda pròpia i el Banc Central de Catalunya

En matèria econòmica, Mas ha dit que vol crear un Banc Central de Catalunya “professional, independent i transparent” per “donar credibilitat” al sistema financer. Sobre la Hisenda pròpia, Mas ha reiterat que vol desplegar-la aquesta legislatura reforçant-ne l'estructura organitzativa i desplegant la seva xarxa d'oficines, a més de dotar a l'Agència Tributària de Catalunya dels recursos necessaris per “consolidar” la Hisenda pròpia. Mas també ha dit que vol “concretar” organismes com ara la Duana de Catalunya o l'agència catalana de la propietat immobiliària

Mas ha elevat el to contra l'Estat quan ha passat a parlar d'infraestructures. “Parlar d'infraestructures és parlar de despropòsits i promeses incomplertes”, ha afirmat Mas, que ha fet referència a l'incompliment de la disposició com ara la disposició addicional tercera de l'Estatut. D'altra banda, Mas s'ha posat com a objectiu assolir majors quotes en energies renovables i desplegar tots els instruments necessaris per “assumir” les competències en matèria energètica. Mas també s'ha referit a l'aigua i el sol com a “béns comuns a preservar per les generacions futures”

18:50 h, 9 de noviembre de 2015

Mas vol promoure una economia basada en estructures productives "sòlides" enlloc de models "especulatius"

Passada la mitja hora de discurs, Mas ha desgranat com vol que sigui la seva acció de govern. En aquest sentit, Mas ha dit que vol promoure un model econòmic basat en estructures productives “sòlides” enlloc de models “especulatius”. Mas també ha dit que vol impulsar un model d'integració laboral pels discapacitats i de suport als aturats majors de 45 anys i joves. El president en funcions també ha dit que vol desplegar les lleis del SOC i de la formació professional aprovades la passada legislatura.

Mas ha dit que vol dirigir la seva acció de govern per fer de Catalunya “un país més just, amb més feina i més transparent”. El president en funcions també ha plantejat modificar la renda mínima d'inserció per una renda mínima de ciutadania, tot i que ha advertir sobre la delicada situació financera de la Generalitat per poder completar amb èxit aquesta reforma. Sobre les polítiques sanitàries, Mas ha dit que Catalunya disposa “d'un dels millors sistemes de salut del món”, i que el model català és “bo” però que pateix “un infrafinançament crònic”.

18:43 h, 9 de noviembre de 2015

El Consell d'Estat comença a estudiar la declaració independentista mentre Mas fa el discurs d'investidura

El Consell d'Estat ha rebut ja la petició formal del Govern espanyol perquè dictamini la declaració d'inici del procés cap a la independència aprovada pel Parlament de Catalunya, que començarà a estudiar aquesta mateixa tarda. Fonts d'aquesta institució han confirmat a l'agència Efe que la petició del Govern espanyol, que han lliurat el secretari d'Estat de Relacions amb les Corts, José Luis Ayllón, i el subsecretari de Presidència, Federico Ramos de Armas, s'ha registrat minuts després de les cinc de la tarda, és a dir, minuts després de que el president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, comencés a pronunciar el seu discurs d'investidura.

L'expedient conté la declaració íntegra aprovada avui pel Parlament, així com un ofici signat pel president del Govern, Mariano Rajoy, en el que se sol·licita el preceptiu dictamen al Consell d'Estat en el termini de 24 hores per poder recórrer al Tribunal Constitucional (TC).

18:23 h, 9 de noviembre de 2015

Mas: "La llibertat està per sobre de les sigles dels partits"

El candidat a presidir la Generalitat segueix amb el seu discurs. Sense apel·lar directament a la CUP, Mas ha fet un repàs al discurs d'investidura que va fer al 2010 per afirmar que la “transició nacional” que va proposar fa cinc anys avui és “una realitat”, i que al llarg d'aquest temps s'ha configurat “un moviment de molts que han entès que la llibertat està per sobre de les ideologies i les sigles dels partits”.

“No sobre ningú. Ho repeteixo. No sobra ningú”, ha asseverat. Mas ha posat els objectius a assolir en 18 mesos, entre els quals hi ha el disseny “definitiu” de les estructures d'estat, tramitar l'avantprojecte de llei de procés constituent i la plena internacionalització del procés. “Afegeixo la voluntat de diàleg permanent amb l'Estat”, ha dit Mas.

18:14 h, 9 de noviembre de 2015

Mas intervé en castellà: ¿Quién se puede sentir atraído por un Estado que utiliza los tribunales para acallar la democracia?

Artur Mas s'ha dirigit als “pobles d'Espanya” en castellà en l'inici del seu discurs. En concret, els ha dirigit una sèrie de preguntes sobre el paper de l'Estat espanyol en el procés català: “¿Quién se puede sentir atraído por un Estado que utiliza las leyes y los tribunales para acallar la democracia y no para canalizarla, que trata a los demócratas como si fueran delincuentes?”, s'ha preguntat Mas.

Mas també ha criticat el govern central de Rajoy per reunir-se amb tots els líders polítics excepte els catalans. “És una actitud que frega el ridícul i que està molt lluny del fair play institucional”, ha dit Mas.

17:44 h, 9 de noviembre de 2015

Munté exigeix a la CUP que "no jugui" amb el seu nom com a alternativa a Mas

La vicepresidenta i portaveu del Govern, Neus Munté, ha exigit avui a la CUP que “no jugui” amb el seu nom com a possible alternativa a Artur Mas per ocupar la presidència de la Generalitat. En declaracions als passadissos del Parlament, Munté ha volgut sortir al pas de les especulacions sobre un hipotètic suport de la CUP a nom seu, en lloc de Mas, en el debat d'investidura que arrencarà aquesta tarda.

“Junts pel Sí té un únic candidat, no diversos, i els candidats ni s'improvisen, ni s'inventen i ni de bon tros s'imposen”, ha subratllat. Per deixar clar que no vol que s'especuli amb la possibilitat que acabi desbancant Mas, ha remarcat: “Demano que no es jugui amb el meu nom, estic cent per cent al costat del president”.

17:33 h, 9 de noviembre de 2015

Menys de mitja hora pel discurs de Mas

A les 17h començarà el discurs de Mas en la primera sessió del ple d'investidura. Serà el tercer discurs com a candidat a la presidència de la Generalitat de Mas, els dos anteriors com a candidat de CiU i el d'aquest dilluns com a candidat de Junts pel Sí. Mas no té garantit, ara per ara, continuar com a president de la Generalitat perquè la CUP ni li vol cedir els seus vots. A més, en la primera votació d'investidura, Mas necessita la majoria absoluta de la Cambra, mentre que a partir de la segona votació requereix només de majoria simple. Els cupaires i la resta de partits de la Cambra, excepte Junts pel Sí, no votaran a favor de Mas.

17:16 h, 9 de noviembre de 2015

Fernández Díaz adverteix que el govern respondrà "amb fermesa" si el Parlament no torna "al sentit comú"

El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, ha assegurat que el Govern que presideix Mariano Rajoy respondrà amb “fermesa” si el Parlament de Catalunya no torna “al sentit comú” una vegada que el Tribunal Constitucional declari inconstitucional la declaració independentista aprovada aquest dilluns.

“Si per desgràcia no es tornés al sentit comú, doncs evidentment es donaria la resposta adequada amb prudència, amb fermesa, amb proporcionalitat, però amb tota la claredat que el nostre estat de dret preveu”, ha assenyalat el ministre a la seva arribada al consell de ministres de l'Interior que se celebra avui a Brussel·les.

15:10 h, 9 de noviembre de 2015

Rajoy promet usar "tota la llei" per frenar el procés independentista

Mariano Rajoy ha reaccionat sense sorpreses a l'aprovació de la iniciativa per començar el procés independentista de Catalunya. El president del Govern ha assegurat que activarà la maquinària de “tota la llei” per frenar el camí que han iniciat Junts pel Sí i la CUP. “Només la llei però tota la llei i només la democràcia, però tota la força de la democràcia”, ha continuat.

Per part seva, el líder del PSOE, Pedro Sánchez ha recordat que “l'estat té no només el dret sinó també l'obligació d'adoptar les decisions i mesures necessàries per restaurar els valors i les normes”.

Segueix llegint la notícia aquí

13:52 h, 9 de noviembre de 2015

Així serà la resposta del Govern de Rajoy

El president del Govern, Mariano Rajoy, reunirà al Consell de Ministres per aprovar la interposició d'un recurs davant Tribunal Constitucional contra la declaració d'inici del procés independentista aprovada pel Parlament.

Per això, l'Executiu esperarà primer a que la Comissió Permanent del Consell d'Estat elabori un informe sobre el recurs. Quan l'Alt Tribunal admeti a tràmit el recurs, la moció aprovada aquest dilluns quedarà suspesa fins el pronunciament definitiu.

PP i Ciutadans van intentar sense èxit frenar la celebració del ple en què s'ha aprovat la declaració independentista a la via del Tribunal Constitucional, que va rebutjar el recurs.

13:41 h, 9 de noviembre de 2015

CRÒNICA: El Parlament català aprova iniciar el procés d'independència

El Parlament ha aprovat aquest dilluns l'inici del procés d'independència i constituent d'un nou Estat per a Catalunya, amb una declaració aprovada amb els vots afirmatius de 73 diputats contra 62 en contra. El procés de “desconnexió”, tal com l'anomena la declaració, insta el Govern de la Generalitat a mantenir obediència exclusiva a les normes i lleis emanades del Parlament i, per tant, desobeir al Tribunal Constitucional.

Etiquetas
stats