Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Les discriminacions contra el col·lectiu LGTB prenen noves formes

Bandera en una marxa de l'Orgull Gai

Benoît Cros

La memòria 2013 de l'Observatori Contra l'Homofòbia (OCH) conté almenys una bona notícia: les agressions físiques al carrer contra el col·lectiu LGTB disminueixen. Segons l'OCH, aquesta evolució -que confirma la tendència observada l'any 2012- s'explica per “la privatització de l'espai públic que fa que baixin els contactes sexuals a les zones de cruising”. Tanmateix, aquests indrets segueixen sent els llocs de major vulnerabilitat per als homes gais que hi pateixen agressions físiques, extorsions i robatoris. El 2013, l'OCH ha detectat 158 casos d'agressions homofòbiques i transfòbiques al carrer.

Segons l'entitat, diversos homes gais van denunciar problemes amb la Guàrdia Urbana de Barcelona tot i que, en alertar el districte de Sants-Montjuïc de Barcelona les incidències s'han corregit. L'OCH també posa el dit sobre les diferents agressions i vexacions que afecten les dones transsexuals a la zona del Camp Nou.

Tot i aquesta notícia positiva, preocupa la persistència de les discriminacions i la diversificació de les formes que pren. L'OCH alerta especialment sobre la multiplicació de les declaracions homofòbiques d'alts càrrecs polítics i de responsables religiosos. Entre d'altres, es pot mencionar les paraules del ministre d'Interior, Jorge Fernández-Díaz, que va qualificar de “contra natura” les adopcions d'infants per part de parelles homosexuals. Per altra banda, l'Observatori va denunciar la venda a la FNAC i El Corte Inglés del llibre 'Cómo prevenir la homosexualidad: los hijos y la confusión de género' (de l'autor Joseph Nicolosi). Només la FNAC va decidir retirar aquest llibre.

En l'àmbit laboral, 66 persones han denunciat algun tipus de discriminació. El cas que més ressò ha tingut és el d'Alfons Toledano, extreballador de Zurich Assegurances, que va denunciar que el seu acomiadament estava relacionat amb la seva homosexualitat. Toledano va afirmar que va patir assetjaments quan l'empresa es va adonar de la seva opció sexual. L'àmbit escolar segueix sent preocupant ja que un terç dels estudiants LGTB afirmen haver patit alguna discriminació.

L'entitat també recalca l'aparició de discriminacions en l'àmbit de l'habitatge. Una persona ha denunciat que la propietària del pis on llogava una habitació havia pressionat les seves companyes de pis per fer-la fora, un cop es va assabentar de la seva orientació sexual. S'han recopilat també diversos conflictes amb veïns per la col·locació de símbols LGBT als balcons, com ara les banderes.

També pugen les denúncies en l'àmbit de les xarxes socials. L'OCH denúncia la manca d'eines per lluitar contra les webs homofòbiques, com ara la pàgina Facebook 'Soy homófobico'. La pàgina va acabar sent suprimida però d'altres similars s'han creat posteriorment.

Discriminació als serveis públics

La memòria recopila per altra banda els casos de discriminació comesos per part d'administracions públiques. La batuda al bar d'ambient LGTB de Barcelona 'La Bata de Boatinee' per part dels Mossos d'Esquadra el mateix dia de l'orgull gai va ser una actuació polèmica. “Van entrar a un bar sense cap motiu, va ser un acte clarament criminalitzador”, afirma Eugeni Rodríguez, president de l'OCH. Entre les altres actuacions discriminatòries de l'administració l'any passat també destaca la negació dels Governs d'Espanya i de Catalunya a garantir la reproducció assistida a les parelles de lesbianes dintre de la Seguretat Social. Un fet que va indignar també els col·lectius antidiscriminació va ser la revelació de l'estat serològic de Juan Andrés Benítez, l'empresari que va morir després de rebre cops per part d'agents dels Mossos d'Esquadra.

Per poder lluitar contra totes aquestes agressions i discriminacions, l'Observatori demana als partits que agilitzin la tramitació de la Llei contra l'Homofòbia, que té el recolzament de la majoria dels partits amb representació al Parlament.

Etiquetas
stats