Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Barcelona en Comú presenta la seva candidatura a les generals amb un marcat accent sobiranista

Xavier Domènech observa el discurs de l'alcaldessa Ada Colau

João França

Barcelona —

La candidatura que impulsa Barcelona en Comú de cara a les eleccions generals a Catalunya ha fet la seva posada de llarg aquest diumenge a l'Estació del Nord de Barcelona. Sota el nom d'En Comú, la formació ha aplegat al mateix escenari que va reunir fa algunes setmanes els anomenats “alcaldes del canvi”, Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, Gerardo Pisarello, el seu primer tinent d'alcalde, Xavier Domènech, comissionat de memòria històrica de l'Ajuntament de Barcelona, Marta Sibina, infermera i activista per la sanitat pública, la periodista Olga Rodríguez i el gallec Xosé Manuel Beiras, líder d'Anova.

“El 20-D, com el 24-M, no va només d’ocupar escons en un hemicicle que ha estat testimoni de moltes infàmies, és ficar un cavall de Troia davant un règim fracassat per seguir reforçant el municipalisme i construir llibertats per a tothom” ha declarat Gerardo Pisarello, que ha reivindicat l'acció de govern dels primers mesos de l'equip de Colau al capdavant de l'Ajuntament de Barcelona. Les seves referències han passat per alt les eleccions catalanes del 27-S, a on Barcelona en Comú es va mantenir al marge de la disputa electoral, i els seus socis de coalició, agrupat a Catalunya Sí que es Pot, van tenir un resultat molt per sota de les seves expectatives.

La plataforma que va portar Ada Colau a l'ajuntament de Barcelona ha decidit implicar-se en les eleccions generals, amb l'objectiu de construir un grup propi català al marge de Podemos, i marquen certa distància. Van aprovar que la candidatura a les generals actuï “com un projecte polític sobirà” i amb una llista “eminentment ciutadanista”, i volen que la campanya i orientació política sigui dirigida “amb criteris propis de sobirania catalana”.

“Us vull demanar que seguiu sent valents, perquè més enllà de les sigles el que importa realment són els processos de canvi i el protagonisme de la gent”, ha dit als “amics de Podemos a Madrid” una Ada Colau que ha dit que, tot i les diferències que tenen amb el partit de Pablo Iglesias, “s’ha demostrat que a nivell estatal són el millor aliat per trencar el candau del 78 i per defensar les sobiranies en plural”.

Colau ha carregat contra un PP “al que li és igual la vida humana”, un PSOE “que s’ha perdut pel camí, que ha tocat massa poder i ha fet polítiques neoliberals iguals o quasi iguals que les polítiques del PP” –amb menció especial a la seva candidata Carme Chacón i els “desnonaments exprés”–, Ciutadans, dels que diu que defensen els interessos de l'IBEX, i també a Convergència, a qui ha reconegut “habilitat política”. “Quan estan de corrupció i merda fins a dalt són capaços de vestir-se de sobiranistes, ells que han estat els eterns amants del PP i el PSOE”, ha dit l'alcaldessa.

Un grup propi per una república catalana

Colau ha reivindicat un grup propi al Congrés que defensi els interessos del municpalisme i també una República catalana. Ha recollit el testimoni de Gerardo Pisarello, que ha presentat l'acte amb un marcat to sobiranista. “Si vam decidir fer el salt electoral no era per ocupar les cadires d’altres, sinó perquè estàvem xocant contra un mur de les elits”, ha assegurat el primer tinent d'alcalde de Barcelona, que ha destacat, a més de les candidatures municipalistes com la de Barcelona en Comú, altres experiències anteriors: “en aquests anys hem tingut la CUP al Parlament, hem tingut la irrupció de Podemos i una onada municipalistes quan ningú s’ho esperava”. Pisarello s'ha referit als municipis amb governs de confluència com si fossin “petites Gàlies” que ara volen anar a una Roma que equival a Madrid o a Berlín. “Si hem d’anar a Roma és per reclamar sobirania, un referèndum d’autodeterminació, el dret a decidir sense demanar permís a ningú”, ha dit.

El caràcter sobiranista l'ha remarcat Xosé Manuel Beiras. El gallec ha remarcat un procés “deconstituent” que es viu arreu de l'Estat, “des del Nunca Mais gallec, fins el 15-M, passant pel procés cívic català en la lluita per la independència”. Beiras ha arrencat forts aplaudiments del públic quan ha definit l'Espanya actual com “un règim que exhibeix la constitució contra els catalans i els gallecs, però es pixa en la Constitució contra els ciutadans”, i tot i reivindicar el paper de Podemos en les europees, ha fet al·lusió a les seves discussions amb Pablo Iglesias i Iñigo Errejón “perquè no entenen moltes coses del marc territorial”.

Els moments històrics de Catalunya

L'historiador Xavier Domènech, presentat per Beiras com el cap del futur grup parlamentari de Catalunya en Comú, s'ha apressurat a explicar que estan per decidir tots els detalls de la candidatura, i ha reivindicat que “Catalunya viu els moments més intensos de la seva història, però no hem d'oblidar mai que la construcció i la llibertat nacional no pot anar mai deslligada de la construcció i la llibertat social, perquè això ho han oblidat Convergència i Unió cada dia que han governat”. Domènech és qui més referència ha fet de l'actual escenari polític, amb al·lusions a Ciutadans, “un partit vell que a Catalunya coneixem molt bé” i al debat sobre la investidura d'Artur Mas, en referència al qual ha dit que “som la Catalunya que no vol quedar atrapada en la decisió de quin és el destí polític d’un sol home, per més que aquest home sigui el president de la Generalitat”

En referència a la nova candidatura, Domènech ha dit que el 24 de maig era “el principi del principi”. “Ens fa falta per construir de nou aquest principi, la possibilitat de canvi que sempre existeix i existirà, hem d’aplegar-nos totes i tots els que érem aquell 24 de maig, també les forces polítiques que van demostrar la intel·ligència per veure que era possible aquell canvi”, ha dit.

“Nosaltres portem en el nostre cor i som la Catalunya d’Abdó Terrades, de Salvador Seguí, de Lluís Companys, de l’esperança infinita de Pere Quart, de Maria Savo, i de tots els que van desobeir en la llarga nit del franquisme”, ha dit l'historiador. “Som la Catalunya dels que vingueren de tota Espanya i no es van integrar, sinó que van construir el país”, ha afegit. “Quan convé seguem cadenes”, ha dit en referència a l'himne de Catalunya.

Un nou repte ciutadanista

“La gent de Barcelona en Comú ens ha convocat per veure què podem fer com a ciutadania, és una batalla difícil per gent comú com nosaltres”, ha explicat Marta Sibina, un dels noms que està sobre la taula per ocupar un dels llocs de sortida en la llista del 20-D. Sibina ha estat qui més èmfasi ha posat en la qüestió de la corrupció. “Per no tenir no tenim ni una pila de diners que alguns partits tenen gràcies al 3%, perquè la gent comú no cobrem comissions”, ha declarat.

Sibina és, al costat del seu company Albano Dante, ara diputat de Catalunya Sí que es Pot, un dels referents de la lluita contra les retallades a la sanitat catalana, i ha posat especial èmfasi en aquesta qüestió. “Darrera cada retallada hi ha un empresari pagant comissions a un partit polític”, ha assegurat. L'activista i infermera ha volgut remarcar que la política no passa només per la gestió. Ha declarat que “la política de veritat és preguntar-se si les grans corporacions que treuen grans beneficis del nostre treball se’ls emportin a paraïsos fiscals criminals”. “Volen trencar el més preuat que tenim, la consciència de ser un poble que compareix necessitats i ganes de viure, la consciència que no és possible ser feliç si no ho és el del costat”, ha apuntat per reivindicar una altra visió de la política

L'activista ha posat especial èmfasi, com en els vídeos que feia per Cafèambllet, la seva feina d'infermera en un hospital públic. “Jo treballo en un hospital públic, on no mirem quin és el número de compte de cadascú, sinó quin és el seu millor tractament”, ha remarcat, i ha afegit que “lluitar juntes ens fa més felices i més saludables, i m’hauria de fer cas perquè sóc infermera”, ha dit a un públic amb uns aplaudiments que els mostraven coneixedors de la seva trajectòria. “Mai, mai mai, caminarem soles”, ha tancat.

Etiquetas
stats