Duran sosté que CiU de moment no aposta per la ruptura amb l'Estat
El líder d'UDC, Josep Antoni Duran, ha rebutjat aquest divendres polemitzar amb el president de la Generalitat i líder de CDC, Artur Mas, i ha dit: “No veig que sigui possible pactar amb l'Estat la independència”. Ara bé, enmig del debat sobre si s'ha de plantejar una “tercera via” que eviti la ruptura de Catalunya amb l'Estat, ha deixat anar que, en les intervencions de CiU en seu parlamentària -que segons ell és el que compta-, mai s'ha dit que l'objectiu del partit fos la secessió, perquè “també pot ser un Estat propi federal dins de l'Estat espanyol”. És a dir, que segons el seu parer la coalició no aposta per la independència.
En una entrevista a Rac1 ha assegurat que l'objectiu de CDC i UDC i que comparteixen amb altres forces polítiques catalanes és convocar una consulta d'autodeterminació, i no la ruptura amb l'Estat. Després que Mas rebutgés aquest dijous al Parlament de Catalunya les 'terceres vies' que proposen els socialistes i Duran al·legant que no han funcionat, el democristià ha deixat clar que ell rebutja una declaració unilateral d'independència, i ha afegit: “No veig cap possibilitat que el diàleg -amb l'Estat- tingui receptivitat i puguem arribar a acords i s'autoritzi una consulta” si l'objectiu és la secessió.
En preguntar sobre les tesis del secretari d'Organització de CDC, Josep Rull, que aquest divendres ha defensat que la consulta sigui sobre l'Estat propi i tingui tres opcions -'sí', 'no' i en blanc-, ha dit: “Si Rull i CDC ja tenen decidit que la pregunta només pot ser una i de 'sí' o 'no', aquí hi ha una posició contrària a la nostra, i el Parlament català aprovarà aquest divendres una posició contrària a la de Rull”, ja que les resolucions que s'aprovaran en el Debat de Política General defensen una consulta pactada amb l'Estat.
El líder d'Unió s'ha emprat a fons per advertir sobre les conseqüències d'una aposta ràpida per la independència, en assenyalar que s'estan obviant les dificultats d'aquesta opció, que s'actua amb “molta improvisació”, i que existeix una gran dificultat per a què Catalunya pugui romandre a la Unió Europea en cas d'independència. Davant aquest problema, Duran ha afegit que des de Catalunya es nega aquesta realitat, sobretot “amb una certa caverna mediàtica”.
També ha dit que comparteix amb Mas la necessitat de pactar una consulta amb Madrid, tot i que ha apreciat que si finalment només es fa una única pregunta, i no diverses, serà perquè CiU i ERC no han aconseguit arribar a acords amb altres partits. Segons Duran, Mas no ha descartat el model confederal en converses amb dirigents estrangers on membres d'UDC han estat presents.
Relació amb CDC
Pel que fa a les relacions CDC-UDC, ha dit: “Jo no em plantejo la ruptura amb CDC però els fets poden portar a situacions que puguin portar a tenir conseqüències polítiques que un no vol i desitja”, però aquest escenari encara no s'ha plantejat, ha detallat. Així mateix, ha presentat als democristians com a partit que defensa una posició central a Catalunya, i després d'assegurar que està “totalment en desacord” a classificar els catalans entre unionistes i sobiranistes, ha dit que és injust que a ell se li hagi col·locat la etiqueta de “antiindependentista”.
Ha tornat a certificar que ERC ha guanyat la batalla de les idees i que el seu discurs ha calat en la societat catalana, Duran ha destacat les advertències que han fet les institucions europees, que la independència de Catalunya implicaria la seva sortida de la UE, per el que no cal banalitzar aquestes opinions. Sobre les conseqüències del procés independentista, ha dit: “Si el resultat ha de ser dividir CiU i el PSC per enfortir ERC i Ciutadans, vagi resultat de l'operació”.