Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.
Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Metges de Catalunya demana al nou conseller que acabi amb les retallades i amb la privatització de serveis

La manifestació a anat de l'Hhopital Clínic fins a les portes de l'hospital del Sagrat Cor / ENRIC CATALÀ

Caralp Mariné

Les reaccions al nomenament del nou conseller de salut, Toni Comín, no s’han fet esperar. Metges de Catalunya (MC) ha emès un comunicat en el què demana al nou responsable de la sanitat catalana que “passi pàgina” i “enterri” l’etapa de les retallades i es recuperi el pressupost sanitari que hi havia abans de les polítiques d’austeritat. El sindicat assegura que les retallades “han posat clarament en perill els fonaments del sistema”. Demanen doncs que es recuperi el 14,3% del pressupost que s’ha anat retallant des del 2010 en la partida de salut.

També han aprofitat per exigir a Comín que defensi el sistema sanitari públic i que reverteixi la tendència a privatitzar i a externalitzar serveis que han dut a terme els governs anteriors. Li exigeixen “compromís ferm i sense fissures” per blindar el sistema públic.

El sindicat aprofita el comunicat per acomiadar el fins ara conseller de salut, Boi Ruiz, amb un “suspens inapel·lable”. Una nota que diuen mereix per les retallades dutes a terme, per la posada en marxa de polèmics projectes de reordenació sanitària i pel tancament de serveis i recursos. També per la proliferació de presumptes casos de corrupció que han sorgit durant el seu mandat i que estan vinculats a la sanitat catalana. Malgrat aquesta mala nota, l’organització diu que aprova l’afany de Ruiz per millorar la transparència del model sanitari, això si, en el marc del compliment de la Llei de Transparència.

Reptes per la nova conselleria

Entre altres peticions, MC insta també al nou conseller a endegar “polítiques realistes” per eradicar la precarietat laboral i per revertir la migració de professionals a l’estranger. Segons l’organització Catalunya ha estat el 2015 la comunitat autònoma líder en emissió de certificats d’idoneïtat professional, el permís necessari per a què un metge pugui exercir en altres països de la Unió Europea.

Per altra banda, i en relació amb la desprivatització dels serveis, el sindicat demana al conseller que es facin esforços per simplificar “d’una vegada per sempre la hipertròfia estructural gerencial i de comandaments que suporta el sistema i que consumeix una quantitat de recursos imprescindibles per a l’assistència”.

Amb tot Metges de Catalunya assumeix que Comín no ho tindrà fàcil per fer front a tots aquests aspectes, i encara menys amb només 18 mesos de legislatura i sense tenir experiència en el camp de la sanitat. “El seu nomenament trenca amb una tradició de consellers metges que s’ha mantingut a Catalunya des de la recuperació democràtica, motiu pel qual el situa en una situació de desavantatge pel que fa al coneixement del sistema”, declara el sindicat.

Sobre este blog

El Diari de la Sanitat forma parte de un proyecto de periodismo indepeniente comprometido con la defensa del Estado del bienestar. Si quieres participar, ponte en contacto con nosotros a fundacio@catalunyaplural.cat.

Este blog ha sido la plataforma para impulsar un nuevo medio digital:

Visita El Diari de la Sanitat

El Diari de la Sanitat

Etiquetas
stats