El conflicte als mitjans de comunicació públics de Catalunya segueix viu i en plena setmana de mobilitzacions dels treballadors de TV3 i Catalunya Ràdio. Però la sèrie de vagues no ha aturat les intencions de la direcció de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) de renegociar des de gairebé zero les condicions laborals dels treballadors de l'ens.
Una nota de la direcció de la CCMA posava un punt d'incertesa en el procés. Afirmava la disposició a negociar amb els sindicats a partir del 20 de febrer. En segon lloc assegurava que durant el període de consultes es mantindrien les condicions de treball i salarials dels empleats.
Però, de forma paral·lela, el president de la Generalitat, Artur Mas, responia una pregunta al Parlament del líder d'ERC, Oriol Junqueras, en què criticava la poca capacitat de negociació de la direcció de la Corporació i instava a reprendre els contactes per evitar la conflictivitat. Mas ha defensat la necessitat de fer l'ajustament per assegurar la continuïtat de les ràdios i televisions públiques catalanes.
Un tercer fet s'ha produït sense que hagi tingut gran ressò. El consell de relacions laborals de Catalunya s'ha hagut de pronunciar respecte a la petició sindical de que les negociacions es reprenguessin immediatament i que en aquest cas es complís el protocol vigent a Catalunya segons el qual mentre es negocia es mantenen vigents les condicions de l'anterior conveni. Això no ha estat possible perquè la Generalitat i la patronal Pimec s'hi han oposat. D’aquesta manera, la Generalitat i la direcció de la CCMA forcen l’aplicació del Convenio Colectivo Estatal de la industria de la producción audiovisual, amb condicions laborals i salarials clarament per sota de les catalanes, segons denuncia UGT en una nota pública.
Totes aquestes maniobres han estat qualificades, pels sindicats pressents a la corporació, com un intent de confondre l'opinió pública. Segons aquesta font, convocar la negociació a partir del 20 de febrer vol dir que l'empresa vol aplicar els canvis a partir de l'article 41 de la reforma laboral que dóna potestat a l'empresa a fer de forma unilateral variacions substancials de les condicions de treball, incloses les salarials. El període de contactes, fixat en 15 dies, seria, només un tràmit fins que la direcció apliqués les retallades que volgués fer, consideren els sindicats.
Els sindicats voldrien negociar però des d'ara mateix. I que mentre hi hagués contactes es paralitzés la pèrdua de validesa de l'anterior conveni. Si, com sembla això no s'aconsegueix, es mantindran les mobilitzacions anunciades fins al dia 20 i, que a partir d'aquella data es poden fins i tot radicalitzar, asseguren.