Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

ERC guanyaria les autonòmiques i CiU podria caure a 35 escons, segons l'enquesta de la Generalitat

La formació de Junqueras superaria a la de Mas en unes hipotètiques eleccions.

catalunyaplural.cat

Barcelona —

ERC segueix amb la seva tendència a l'alça i CiU continua desplomant-se. Segons l'enquesta publicada aquest dijous pel Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), organisme que depèn del Govern, la formació que dirigeix ​​Oriol Junqueras guanyaria a dia d'avui les eleccions al Parlament de Catalunya amb el 24,4% dels vots i entre 38 i 39 diputats. Gairebé el doble d'escons dels 21 de què disposa actualment al Parlament.

Per la seva banda, CiU seguiria dibuixant una línia descendent i quedaria com a segona força política -per primera vegada en democràcia- amb entre 35 i 37 escons, més de deu menys dels 50 que té ara, i molt per sota dels 62 diputats amb què va reconquerir el Govern en les eleccions de 2010. La intenció de vot per a l'actual partit de govern seria del 22,8%.

Per la seva banda, el PSC es mantindria com a tercera força política amb 16 escons, quatre menys que els seus 20 actuals. PP i ICV-EUiA empatarien en quart lloc amb entre 13 i 14 seients al Parlament -els populars en tenen ara 19 i els ecosocialistes, 13- i Ciutadans continuaria amb el seu ascens imparable fins als 12 escons. La CUP, també a l'alça, doblaria la seva representació: de 3 a 6 diputats.

En unes hipotètiques eleccions al Congrés dels Diputats, per les quals també s'ha preguntat als enquestats, les tendències es repetirien, encara que amb matisos. CiU repetiria a Madrid la caiguda que ja protagonitza a Catalunya, passant en aquest cas dels seus 16 escons a entre 13 i 14. Tot i això, es mantindria com a primera força política catalana. Però seguida molt de prop per ERC, que multiplicaria els seus actuals 3 escons i arribaria, segons publica el CEO, fins als 11. Els republicans superarien així el PSC, que es quedaria amb 9 -el 2011 en va treure 14-, i al PP, que baixaria a 6-7 -des seus 11 actuals. ICV-EUiA, per la seva banda, aconseguiria els 4 representants.

Majoria a favor de la independència

L'enquesta del CEO també reflecteix que un 55,6% dels catalans votaria a favor de la independència de Catalunya i un 23,4% s'inclinaria pel 'no', de celebrar-se una consulta sobre aquesta qüestió. L'enquesta indica que el 15,3% dels ciutadans s'abstindria o no aniria a votar, mentre que un 5,1% no es pronuncia sobre el tema. El sondeig pronostica que, entre els votants de CiU, el 78% votaria per la independència.

“Què creu que hauria de ser Catalunya?”. Davant d'aquesta pregunta, però, només un 47% ha optat per contestar “un Estat independent”. Un 22,8% ha deixat clar que prefereix l'actual sistema autonòmic, i un 21% ha dit voler que Catalunya esdevingui un Estat dins d'una Espanya federal. I un 4,6% dels catalans voldria que Catalunya es convertís una simple regió d'Espanya.

Etiquetas
stats