Has elegido la edición de . Verás las noticias de esta portada en el módulo de ediciones locales de la home de elDiario.es.

Mas ofereix per escrit a ERC “tres possibles solucions” que inclouen eleccions el 2015

Mas ofrece por escrito a ERC "tres posibles soluciones" que incluyen elecciones en 2015

EUROPA PRESS

Barcelona —

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha ofert per escrit a ERC “tres possibles solucions o propostes per concloure amb èxit” el procés sobiranista, que inclouen la convocatòria d'eleccions el 2015, segons han informat a Europa Press fonts de la negociació.

Segons ha explicat TV3 aquest divendres, una primera proposta és fer unes eleccions autonòmiques amb una llista conjunta abans de les municipals, i la segona, convocar a la tardor i començar com més aviat la redacció d'una Constitució catalana al Parlament.

L'última possibilitat és que es presentin diverses candidatures: una “transversal” amb independents liderada pel president i les dels partits.

Aquesta tercera opció “acabaria sent una síntesi de les propostes formulades pel president de la Generalitat i el president d'ERC”, subratlla el document.

El text deixa clar que aquesta proposta la van fer l'Associació de Municipis per a la Independència (AMI), Òmnium Cultural i l'ANC, en una trobada que van mantenir amb Mas i Junqueras a finals de desembre.

Fonts republicanes han explicat a Europa Press que han rebut el document i que estan sorpreses que el text s'hagi fet públic.

Des d'ERC, han observat que no hi ha cap proposta nova en relació al que s'han abordat en els últims contactes, i han recalcat que estan oberts a negociar.

Concloure el procés

L'escrit destaca que l'objectiu és concloure un procés que es va iniciar amb les eleccions anticipades de 2012 “que van determinar una àmplia majoria ciutadana, electoral i parlamentària a favor del dret a decidir”.

Després d'aquests comicis, CiU i ERC van arribar a un acord d'estabilitat parlamentària, i en l'equador de la legislatura, el Govern ha complert “dos terços” del que es va establir: de 89 mesures específiques, 60 s'han executat i 20 estan en procés.

Es recalca també que el 9-N va ser un èxit col·lectiu i que la “gran paradoxa” és que el Govern està més debilitat ara que abans del 9-N arran de les querelles que ha presentat l'Estat.

La difusió d'aquest document arriba després que Mas hagi assegurat, en al·lusió a ERC, que “no es pot aspirar a la llibertat i a tenir un Estat propi amb una mentalitat autonòmica o regional”.

Poc després, la número 2 d'ERC, Marta Rovira, ha lamentat que en les negociacions entre el seu partit i CiU “només” s'estigui parlant de llistes i no de la independència, però ha expressat la seva confiança en que hi haurà acord malgrat les discrepàncies.

Etiquetas
stats